Tarihte bugün ne oldu? 7 Ağustos

Tarihler 7 Ağustos’u gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde


  • Oluşturulma Tarihi : 04.08.2023 22:30
  • Güncelleme Tarihi : 04.08.2023 12:17
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 7 Ağustos haberinin görseli

Türkiye ve dünyada 7 Ağustos tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

7 AĞUSTOS TARİHTE BUGÜN HANGİ OLAYLAR YAŞANDI?

Yaşar-Erkan_1936-ilkses

1936 - Yaşar Erkan, Berlin Olimpiyatları'nda grekoromen güreşte 61 kilo şampiyonu oldu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin olimpiyatlarda aldığı ilk altın madalyayı kazanmış olan Türk güreşçi Yaşar Erkan (1912; Erzincan, Refahiye, İspidi Köyü - 18 Mayıs 1986; İstanbul), 4 yaşında Erzincan'dan İstanbul'a geldi. Kumkapı Güreş Kulübü'nde güreşe başlayıp burada yetiştirildi. Babası Ali Efendi köylerinin meşhur pehlivanlarından olup, Yaşar Erkan, 1933'te Türk Milli Güreş Takımı'na kabul edildi. Aynı sene Balkan Şampiyonluğu'nu kazanıp, bu şampiyonluğu 1934 ve 1935 yılları arasında da elinde tutmayı başardı. Berlin'de grekoromen stilde 61 kilo Olimpiyat Şampiyonluğu'nu kazanan Erkan, 1936 Yaz Olimpiyatları'nda altın madalya alıp "Şampiyonluk kürsüsünde şanlı bayrağımız şeref direğine çekilirken kendimi tutamadım, gözlerimden yaşlar sel gibi aktı. Yüz yirmi bin kişinin ve Hitler’in önünde bayrağımızı şeref direğine çektirmek ve ayakta güzel marşımızı dinletmek zevklerin en güzeli ve en büyüğüdür." dedi. “Kendin küçüksün; ama memleket için önemli bir iş yaptın. Artık adın Türk spor tarihine geçti. Çok yaşa Yaşar!”. sözünü Mustafa Kemal Atatürk, Yaşar Erkan için söyledi. Sonrasında Atatürk, Erkan’a bir ev armağan etti ve bununla birlikte sporcunun çaresiz anlamına gelen soyadı "Naçar", Atatürk tarafından bir topluluğun ileri gelenlerinden anlamındaki "Erkan" olarak değiştirildi. Yaşar Erkan aynı zamanda terzilik de yapıyordu. 1940 senesinde de Balkan Şampiyonluğu'nu kazanıp güreşi bıraktı. Erkan 18 Mayıs 1986'da vefat etti. Mezarı Zeytinburnu'ndaki Merkezefendi Mezarlığı'nda bulunuyor.

1978 - Türkiye Yazarlar Birliği kuruldu.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), yazarlar arasındaki mesleki dayanışmayı geliştirip Türkiye'nin kültür hayatına yazarların katılımını sağlamak için 7 Ağustos 1978 yılında “Yazarlar Birliği” adıyla faaliyete geçti. 1985 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Yazarlar Birliği adını alıp, 1991 yılında ise “Kamu yararına çalışan kuruluş” sayılmaya başladı. Türkiye Yazarlar Birliği’nin şair, yazar ve kültür adamı olarak 1000'i aşkın üyesi bulunuyor. Genel Merkezi Ankara'da bulunan Türkiye Yazarlar Birliği'nin hâla Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Konya, Trabzon, Kahramanmaraş, Kayseri, Şanlıurfa, Erzurum, Sakarya, Gaziantep ve Adıyaman’da olmak üzere toplam 13 şubesi faaliyet gösteriyor. Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 1981’den beri her yıl “Kültür Sanat Ödülleri” veriliyor. Yıl içinde belirlenen “Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçılar" Ocak ayının ilk gününde kamuoyu ile paylaşılıyor. Türkiye Yazarlar Birliği Kurucuları: D. Mehmet Doğan, Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, Necmettin Turinay, Alper Aksoy, Saadettin Elibol, Ahmed Günbay Yıldız, Yahya Akengin, Yavuz Bülent Bakiler, Mustafa Yazgan, Beşir Ayvazoğlu, Zeki Ceyhan, Hasan Kayıhan, Erdem Bayazıt ve Hüsnü Aktaş. Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanlığını güncel olarak Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan yürütüyor.

7 AĞUSTOS TARİHTE BUGÜN KİMLER DOĞDU?

tuncay gürel-ilkses

1939 - Tuncay Gürel, Türk oyuncu (ö. 2014)

Türk oyuncu Tuncay Gürel, sahne adıyla Küçük Enişte (7 Ağustos 1939, İstanbul - 29 Ağustos 2014, İzmir), Tosun Paşa adlı filmde canlandırdığı Küçük Enişte karakteriyle tanınırlık kazandı. 1989 yılına kadar farklı tür tiyatro oyunlarında rol almış olan Gürel, 1989 yılından sonra Bakkal Yusuf, Işıklar Sönmeden, Doktorlar, Bizimkiler, Uzaylı Zekiye, Yazlıkçılar ve Kezban Yenge adlı dizilerde rol aldı. 29 Ağustos 2014 yılında Akciğer rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybeden sanatçı Yalova'nın Çiftlikköy ilçesine defnedildi.

melek baykal-ilkses

1954 - Melek Baykal, Türk tiyatro ve dizi sanatçısı

Türk tiyatro ve dizi oyuncusu olan, Melek Baykal (d. 7 Ağustos 1954, İstanbul), Ferhunde Hanımlar dizisindeki "Nermin", Hayat Bağları dizisindeki "Nurhayat", Cennet Mahallesi dizisindeki "Pembe" ve Akasya Durağı dizisindeki "Melahat" rolüyle tanınıyor. İstanbul'da doğup henüz 17 yaşındayken tiyatroya başlamış olan Baykal, ilk oyununda 85 yaşında bir kadını canlandırıp övgü topladı. Ankara Devlet Konservatuvarı mezunu olan Baykal, uzun süre Ankara Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nde görev yaptı. Ankara'da çekilen Ferhunde Hanımlar ile tanınıp sonrasında gelen teklifleri değerlendirerek İstanbul'a taşındı. Cennet Mahallesi'ndeki performansıyla beğeni toplayan Baykal, birçok televizyon dizisinde rol aldı. Melek Baykal ilk sinema filmi deneyimini Kaçma Birader adlı filmdeki "Rambo" rolüyle yaşadı. 2012-2015 yılları arasında Star TV'de kendi adını taşıyan kadın programının sunuculuğunu yaptı. 2020 yılında Sahrap Soysal ile birlikte "Dudugiller" isimli YouTube kanalında içerik üreticiliği yaptı.

murat dalkılıç-ilkses

1983 - Murat Dalkılıç, Türk pop şarkıcısı ve söz yazarı

Türk şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu olan Sırrı Murat Dalkılıç (7 Ağustos 1983, İzmir), 2008'de "Kasaba" şarkısıyla çıkış yaparak 2010'da "La Fontaine", "Külah" ve "Dönmem" gibi şarkılara yer verdiği ilk stüdyo albümü Merhaba'yı sevenlerine sundu. Ardından 2012'den başlayarak iki yıl aralıklarla Bir Güzellik Yap, Daha Derine ve Epik albümlerini piyasaya çıkardı. Bu çalışmalara dâhil edilen "Bir Güzellik Yap", "Kader", "Lüzumsuz Savaş", "Bir Hayli", "Neyleyim İstanbul'u" ve "Derine" gibi şarkılarla Türkiye'de çeşitli müzik listelerinde yer aldı. Bugüne kadar iki Türkiye Video Müzik Ödülü ve bir Altın Kelebek Ödülü kazanan Murat Dalkılıç, müzikal kariyeriyle birlikte 2014'te Söyle Söyleyebilirsen yarışmasının sunuculuğunu yaptı ve Sil Baştan dizisinde rol aldı.

7 AĞUSTOS TARİHTE BUGÜN KİMLER ÖLDÜ?

lala mustafa paşa-ilkses

1580 - Lala Mustafa Paşa, Osmanlı Sadrazamı (d. yaklaşık 1500)

III. Murad saltanatında 28 Nisan 1580 ile 7 Ağustos 1580 tarihleri arasında üç ay dokuz gün sadrazamlık yapan Osmanlı devlet adamı Lala Mustafa Paşa (Lala Kara Mustafa Paşa; y. 1500 – 7 Ağustos 1580), ilk büyük başarısını 1570 yılındaki Kıbrıs serdarlığı sırasında gösterdi. Bu başarısından ötürü "Kıbrıs Fatihi" olarak anılıyor. 1578'de başlattığı "İran Seferi" serdarlığında gösterdiği başarılar sebebiyle de Şirvan ve Gürcistan fâtihi olarak biliniyor. "Lala" unvanını şehzadeliğinde II. Selim’e lalalık etmiş olmasından dolayı aldı.