- Gündem
- 22.04.2025 09:10
Yenişehir Ticaret Merkezi Bölge Uzmanı Ertuğrul Ayhan, 5 binden fazla işletmeye ev sahipliği yaparak ortalama 15 bin ile 20 bin kişi istihdam eden Gıda Çarşısının gelişmesi için İzmir Ticaret Odası tarafından ticari tanıtım yapılması gerektiğini dile getirdi
E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
Yenişehir Ticaret Merkezi Bölge Uzmanı Ertuğrul Ayhan, içerisinde pek çok sektörü barındıran ve halk arasında Gıda Çarşısı olarak da bilinen bölgenin sorunlarını gazetemiz İLKSESe anlattı.
Çarşıda yaşanan su baskınlarını önlemek amacıyla yapılan kanalın üstünün kapatılmadığı için adeta çöplüğü andırdığını belirten Ayhan, çarşı içinde yaşanan en büyük sorunlardan birinin trafik olduğuna ve düzensiz yollar ve giriş-çıkışlar nedeniyle çarşıda kaza riskinin de fazla olduğuna dikkat çekti. Trafik sorunun çözüme kavuşması için Hilalden Yeşildere bağlantısının bir an önce yapılması gerektiğini söyleyen Ayhan, çarşının gelişmesi için yeterince tanıtım yapılmadığını, İzmir Ticaret Odası tarafından ticari tanıtımının yapılması gerektiğini açıkladı.
TRAFİK SORUNU VE KAZA RİSKİ
Yağmurlu havalarda yaşanan su baskınlarını önlemek amacıyla yapılan kanalın projede üstü kapalı göründüğünü ancak üstünün kapatılmadığını ifade eden Ayhan, Bundan önceki senelerde yağmurda su baskınları yaşandı. Bu yıl kanal projesi devreye girdi. Ara sokakları da kanala bağlama çalışmaları sürüyor. Ancak projede bu kanalın üstü kapalıydı. Şu an açık bir şekilde duruyor. Hem çöplüğe dönmüş durumda hem de etrafa pis bir koku yayıyor. Kanal çalışmaları nedeniyle trafik sorunu da yaşanıyor. Çarşıya araçla giremiyoruz desek yeri var. Arabayı çok uzak yerlere park etmek zorunda kalıyoruz. Hem trafik sorunu var hem de risk çok fazla. Burada akşam ve sabah trafiği çok oluyor. Konak Tünellerinin açılmasıyla birlikte Yeşildere belli saatlerde kilit durumda. Bayraklıya kadar trafik var. Oradaki gökdelenler tamamlanınca trafiği düşünemiyorum. Mümkün olduğu kadar Cumartesi ve Pazar günleri araçla çıkmıyorum. Hangi aracın nereden çıkacağı belli olmuyor. Çarşının düzenli bir giriş alanı yok. Her noktadan giriş olabiliyor. Şu anda asfaltlama çalışmaları çok zayıf. 10-15 gün önce başladı o da kısmi asfaltlama. Caddelerin birçoğunda yaşanan trafik sorununun yanı sıra meydanlarda düzenlemeye ihtiyaç var. Işık olmadığı için öncelik kimde belli olmuyor ve kaza riski oluşturuyor ifadelerini kullandı.
HER YIL TANITIM YAPILMALI
Çarşının gelişmesi için yeterince tanıtım yapılmadığını ve İzmir Ticaret Odası tarafından ticari tanıtımının yapılması gerektiğini belirten Ayhan, İzmir Ticaret Odası daha önce çarşıyla ilgili bir haritaya yer vermişti ben onu geliştirdim. Hem basılı hem de dijital ortama aktardım. Esnafa 5 bin harita dağıttım. Ticaret merkezine giriş noktaları belirlenmeli ve danışma konulup firmaların tabelaları yer almalı. Vatandaşlar aradıklarını bulamıyor ve başka mağazalara gidiyor. Gelen bir daha gelmek istemiyor. Kültürel tanıtımın haricinde ticari tanıtım da yapılmalı. Burası için Egenin kalbi diyoruz ama tanıtılmıyor. Ticaret odası sanırım en son 2009 yılında bir çalışma yapmış, şu an 2016 yılındayız her yıl tanıtım yapılmalı. Veri araştırması ve esnaf sorunları araştırılmalı. Bireysel yaptığım çalışmalarla sınırlı kalıyor. Ben buradan para kazanıyorsam yatırımı da buraya yapmak istiyorum. Aynı şeyi esnaf da bunu düşünmeli. Yatırım yapanların çoğu dışarıdan yatırımcılar. İzmirli bir insan Gıda Çarşısına yatırım yapmıyor. Çarşı sahipsiz kaldı açıklamasında bulundu.
ÇARŞI İÇİN İNTERNET SİTESİ AÇTI
Esnafın kendi arasında iletişim kuramadığını dile getiren Ayhan, çarşı için yaptığı sosyal medya çalışmalarını şöyle anlattı: Buradaki esnaf bile iş merkezlerinin yerini bilmiyor. Esnaf arasında iletişim kopukluğu var. Birbirleriyle alışveriş yapmıyor. Ben bu konuyu çözmek için Yenişehir Ticaret Merkezini bir siteye kavuşturdum. Dijital medya eğitimleri aldım. Facebook, Twitter ve Instagram hesapları açtım. Açtığım sitede hangi iş merkezinde hangi firmaların olduğu görünecek. Haritayı da dijitale aktarıyorum. Bu şekilde gelmek isteyenler haritada neresi olduğunu rahatlıkla bulabilecekler. Şu anda proje olarak her iş merkezine kendisine ait bir internet sitesi oluşturuyorum. Yönetim arasında bir bütünlük sağlamaya çalışıyorum diye konuştu.
YÖNETİM BİRLEŞMELİ
Eksiklikleri gidermek için çeşitli projeler hazırlayan Ayhan, sözlerini şöyle tamamladı: Yaklaşık 60 yıllık bir çarşı olan ve şuan içerisinde irili ufaklı 5 binden fazla işletme barındıran Gıda Çarşısında ortalama 15 bin ile 20 bin kişi istihdam ediliyor. Çarşı yeteri kadar tanıtılırsa işletme sayısı 10 bine yaklaşır. Esnafın derdini anlatabileceği bir oluşum olmadığından ytmhaber.com portalını kurdum. U-Yakın zamanda esnaf kendi sorununu anlatabilecek. İş merkezleri bakımsız, tabelalar çok eski. İnsanlar alışveriş yaparken önce internetten bakıyor. Burası için internet üzerinde herhangi bir tanıtım olmaması dezavantaj. Esnafın bunun farkında olması gerekiyor. Çarşıda yönetimin birleşmesi gerekiyor.