Artık sadece kolonya değil, baharat ve tuzunuzu da taşıyın!

Kapalı baharatlar için uyaran Başkan İlyas Gönen, “Vatandaşlar gerekirse ceplerinde hijyen için kolonya taşırken kendi baharatını, tuzunu da taşısın” açıklamasında bulundu

  • Oluşturulma Tarihi : 09.10.2020 08:26
  • Güncelleme Tarihi : 09.10.2020 08:26
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Artık sadece kolonya değil,  baharat ve tuzunuzu da taşıyın! haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Kamuya açık restoranlar ile gıda işletmelerinde müşterilere sunulan tuz ve baharat gibi malzemeler, koronavirüs önlemleri kapsamında kapalı poşetlerin içine girdi. Ancak son dönemde fiyatları artan bazı baharatların maliyet hesabı yapanlar tarafından içine farklı maddeler karıştırılarak sunulduğu iddia ediliyor… Önceki gün yayımlanan haberimizde Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Derya Zünbülcan’ın konuya ilişkin görüşlerine yer vermiştik. Özellikle çöp, dal, yaprak parçaları ya da demir tozu katılan karabiberlerin halk sağlığını tehdit ettiğini hatırlatan Zünbülcan, tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyarmıştı… Bugün ise İzmir Kurukahveciler Kuruyemişçiler ve Baharatçılar Odası Başkanı İlyas Gönen ile baharat ve kuruyemiş satışı yapan esnafın düşüncelerini dikkate aldık.



KENDİ BAHARATINI, TUZUNU TAŞI!
Başkan Gönen, kapalı baharatların üzerinde imalatçı firma bilgilerinin bulunması gerektiğini belirterek, vatandaşları dikkatli olmaları yönünde uyardı. Gönen, “Kapalı bir baharatın içindeki zehir midir nedir, halk bunu bilmiyor. İmalatçı firma paketin üzerine içerik, üretim izni ve son kullanma tarihiyle ilgili bilgileri yazmak zorundadır. Bilgileri yazmayan kimyon, karabiber ya da tuzu tüketmeyin” dedi. Karabiberin içinde kişniş karıştırıldığı yönünde de duyumlar aldıklarını anlatan Gönen, eski baharatçılardan ve bilinen aktarlardan alışveriş yapılması gerektiğini söyleyerek, “Pazaryerlerinde baharatlar açıkta satılıyor. Aynı baharatın kilosu bir yerde 30 lira, bir yerde 60 lira olur mu? Ucuzdur vardır bir illeti, pahalıdır vardır bir hikmet. Ama bunun orta yolu var. Vatandaşlar gerekirse ceplerinde hijyen için kolonya taşırken kendi baharatını, tuzunu da taşısın. Çünkü inanılmaz bir haksız rekabet var. Bilinçli tüketici olalım. Cezalar caydırıcı ama esnafa caydırıcı. Diğerlerini tespit etmek zor” diye konuştu.



HİLELİ ÜRÜNLERE DİKKAT ÇEKTİLER            
İzmir’in tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda baharat satışı yapan Deniz Dağlı de baharatın alındığı yerin önemli olduğunu hatırlatarak aradaki fiyat farkına dikkat çekti. Düşük fiyat olması için ürünlerin içine ikinci, üçüncü kaliteli malzeme karıştırıldığını anlatan Dağlı, “Biz müşterilerimiz devamlı tüketsin diye özen gösteriyoruz” yorumunda bulundu. Salı Pazarı’nda kuruyemiş ve baharat tezgahı bulunan Hasan Güngörmüş ise “Özel makinelerle taze çektiriyoruz, gözümüzün önünde hazırlanıyor. Bende karabiber 60 lira. Başka yerde daha düşük fiyatla da görürsünüz. Ama has karabiberin özel çekilmiş iri taneleri olur. Hileli karabiberi vatandaşların ayırt etmesi biraz zor. Bunun için güvenilir yerlerden alsınlar. Biz aynı zamanda Gıda Çarşısı’nda toptancıyız. Sağlıkçılar bizi her ay kontrole geliyor. Hijyen belgelerimiz mevcuttur” dedi.