- Gündem
- 19.04.2025 20:59
İzmir Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal bazı kesimhanelerde piyasaya sürülmek üzere bulunan at etlerinin ortaya çıkması üzerine araştırma başlattıklarını söyleyerek denetimlerin bayramdan sonrada aynı titizlikle devam edeceğini söyledi
HALİSA TOPRAK
İzmir Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri, gıda kontrol görevlileri tarafından Ramazan ayının da gelmesiyle birlikte gıda güvenirliğinin en üst seviyede sağlanması ve halk sağlığının korunması amacıyla kontrollerini sıklaştırıldı.
Geçtiğimiz günlerde Aliağada bir buçuk ton kesilmiş, kesilmeyi bekleyen iki at bulunmasının ardından denetimlerini sıklaştıran İzmir Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal denetimlerin aynı titizlikle bayramdan sonra yapılmaya devam edileceğini belirterek, Kamuoyunun gündemine düştüğü günden itibaren at eti incelemelerimiz büyük bir titizlikle devam ediyor. Satış noktasından geriye doğru bir araştırma yapıyoruz ve yüzün üzerinde numune aldık. Merdiven altı bu kesimleri zabıta ve emniyet güçleri kontrol etmeye devam edecek. Son kullanım tarihi geçmiş, morarmış, atılması gereken tavukların soslanarak piyasaya sürülmesi ile ilgili vatandaşlardan şüphelenenlerin bize şikayette bulunmalarını rica ediyoruz. Yapılan ihbarlar o işletmeyi denetleyebilmemiz için bize kapı açacaktır dedi.
DENETİMLER DÜZENLİ OLARAK YAPILIYOR
Yıl boyunca risk esasına göre düzenli olarak yürütülen denetimler gerçekleştirdiklerini söyleyen Güldal, Özellikle Ramazan ayında tüketimi artan fırıncılık ürünleri, unlu mamuller ve şekerleme başta olmak üzere et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri üreten, depolayan ve satışını yapan işletmelerde yoğunlaştırıldı. Denetimler, toplu tüketim işletmelerinde de etkin bir şekilde yapılmaya devam ediyor diye konuştu.
VATANDAŞLAR KATKI SAĞLIYOR
Güldal, vatandaşların da katkı sağladığını belirterek, Artan tüketici bilinci ile birlikte İzmirli vatandaşlarımız da gıda kontrollerine etkin bir şekilde katkı sağlıyor. Bu çerçevede Bakanlığımız Alo 174 Gıda hattına yapılan ihbar ve şikayetler sonucu gerçekleştirilen denetimler ile hem gıda güvenilirliği gözetilerek tüketici sağlığı korunmakta hem de işletmeler arasındaki haksız rekabet engellenmeye çalışılmaktadır dedi.
NUMUNELER ALINMAKTADIR
Ramazan ayında denetimleri sıklaştırıldığını belirten Güldal, Özellikle sosyal dayanışmanın arttığı Ramazan ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyelerinin belirlediği noktalarda toplu iftar yemekleri verilmektedir. Müdürlüğümüz gıda kontrol ekiplerince hem dağıtım yapılan noktalarda hem de yemeklerin üretildiği tabldot işletmelerinde denetimler gerçekleştirilmektedir. Ayrıca gıda güvenilirliğinin doğrulanması amacıyla numuneler alınmaktadır. Gıda mevzuatına uygun olmayan işletmelerde denetimler kararlılıkla sürdürülmekte ve bu işletmelere 5996 sayılı Veteriner, Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince idari yaptırımlar uygulanmaktadır açıklamasında bulundu.