Ayvalık’ta zeytin hasadı coşkusu başladı

Geçtiğimiz yıl pandemi koşulları nedeniyle ertelenmek zorunda kalınan Ayvalık 16. Uluslararası Zeytin Hasat Festivali, büyük bir coşkuyla başladı. 4 gün sürecek festivale hem yurtiçi hem yurtdışından yoğun bir ilgi var


  • Oluşturulma Tarihi : 28.10.2021 12:35
  • Güncelleme Tarihi : 28.10.2021 12:35
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Ayvalık’ta zeytin hasadı coşkusu başladı haberinin görseli

NURETTİN BAKİ

Geçtiğimiz yıl pandemi koşulları nedeniyle ertelenmek zorunda kalınan Ayvalık 16. Uluslararası Zeytin Hasat Festivali, başladı. 4 gün sürecek festival, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası, ATO Labaratuvar Hizmetleri A.Ş. ve Ayvalık Ziraat Odası işbirliğiyle yola çıkılarak ilgili etkinlikler, Cunda, Küçükköy, Altınova’nın yanı sıra Ayvalık Büyük Park içindeki stantlarda misafirlerini ağırladı. Festivalin açılışı ise Ayvalık Amfi Büyük Park’ta gerçekleştirildi. Buradaki açılışa Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman ile çok sayıda zeytin ve zeytinyağı üreticileri katıldı.

EN BÜYÜK SORUNUMUZ TAKLİT VE TAĞŞİŞ

Ayvalık Amfi Büyük Parkta düzenlenen zeytin hasadı açılış töreninin açılış konuşmasını yapan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, zeytinyağında yaşanan taklit ve tağşişe dikkat çekerek, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gündeminde olan taklit ve tağşiş düzenlemesinin yakın takipçisi olduklarının altını çizdi. Başkan Ergin, “Yenim sezonun bol bereketli ve verimli geçmesini diliyorum. Hedefimiz Ayvalık zeytinyağının marka değerini ve dünyaca ünlü kalitesini koruyup kaliteyi daha da yukarı çekmek. Biliyoruz ki zeytin, zeytinyağı ve yan ürünleri turizme çok büyük katkılar sağlıyor. Yıllardır tartışılan Ayvalık’ın öncü geçim kaynağı turizm mi yoksa zeytin mi? Diye hep tartışılıyor. Zeytin ve turizm iç içe geçmiş bir bütün olmuştur. Turizmimiz bu değerlerimizden beslenerek büyüyor. Otellerimiz de bu yüzden konuklarına Ayvalık zeytin ve zeytinyağını tattırmak durumundadır. Yıllardı internet ortamında Ayvalık zeytinyağı adını kullanarak yapılan zeytinyağı satışları konusu var. Bu konu başımızın belasıdır. Bu durum hem bizim hem de üreticinin hem gerçek Ayvalık zeytinyağını satan işletmecilerin canını oldukça sıkmaktadır. Ayvalık zeytinyağı markasına zarar veren ve haksız rakabet yaratan haliyle de sektörün en önemli sorunudur. Taklit ve tağşiş konusunda belediye olarak şikayetlerimizi yaptık. Coğrafi işareti tescilli Ayvalık zeytinyağının korunması bizim projelerimizden bir tanesidir. Tabi bu yolda belediyenin tek başına çabaları yeterli değildir. Hukuki ve cezai yaptırımların takipçisi olabilmek daha önemli pozisyondadır. Bu konuda birlik olmamız gerekiyor” diye konuştu.

FESTİVAL AYVALIK TURİZMİNE GÜÇ KATIYOR

Zeytinyağı tüketimini artırmaya yönelik katkıda bulunmak amacıyla, çok sayıda firmanın destek verdiği festival hasat şenliği havasında kutlanıyor. Büyük Park alanında kurulacak olan zeytin ve zeytinyağı pazarında tadım etkinlikleri gerçekleştirildi. Festival ayrıca ‘tarih, mimari, doğa ve lezzet kenti’ olan Ayvalık’a ilgi çekmek, kente her yıl daha fazla sayıda yerli ve yabancı konuğun gelmesini sağlamak gibi bir işlev de görüyor. Yerel halkın, üreticinin, tedarikçinin ve satıcıların bir araya gelerek kısa bir süre de olsa sosyal bir hareketliliği paylaştığı hasat festivali, Ayvalık turizmine de güç katıyor.

FESTİVAL PROGRAMI

Festivalin ilk günü Barbun’un çiftliğinde; konukların geniş katılımıyla hasat, yağ sıkımı, halk oyunları, animasyonlar gibi etkinliklerin ardından, gazeteci yazar Ahmet Aydın Akansu’nun ‘Bereket, Adalet ve Barışın Simgesi Zeytin Ağaçları’ temalı fotoğraf sergisi açıldı. Akşam saatlerinde ise; Altınova’da Hüseyin Bozkurt ve platform aracılığıyla zeytin tarihi sempozyumu düzenlendi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını da kapsayan festivalin ikinci gününde, Büyük Park’a kortej yürüyüşü yapılacak. Park alanında ise sertifika töreni, müzik aktivitesi, tadım masası, halk oyunları, zeytinyağı çekilişleri gün boyu devam edecek. Akşam saatlerinde Akçapınar Köyü’nde; “İklim Değişikliğinin Zeytindeki Hasarı” konulu sempozyum yapılacak. Festivalin üçüncü gününde; gazeteci yazar Doğan Doğan’ın; ‘Anıt Ağaç’ isimli sergisinin açılışı yapılacak. Küçükköy meydan etkinliklerinde ise; Boşnak müzik aktiviteleri, halk oyunları ve ilkokul çocukları için dijital hasat gerçekleştirilecek. Ardından; Halil BaşyazganKüçükköy Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde UNESCO açılımı sempozyumunda; “Tarihsel Süreçte Zeytinin Endüstriyel Payzajda Aldığı Yol” konuşulacak. Akşam saatlerinde ise; Ayvalık sevdalısı Bekir Coşkun adına çok sevdiği ve yazları yaşamını sürdürdüğü Alibey (Cunda) Adası’nda kuruluşu tamamlanan kütüphanenin açılışı gerçekleştirilecek. Dört gün boyunca, Ayvalık’ta üreticisiyle, işletmecisiyle, markaları oluşturan iş adamlarıyla, ithalatçısıyla, ihracatçısıyla, konuklarıyla, medya mensuplarıyla, sanatçılarıyla ve halkın yoğun katılımıyla gerçek bir şenlik yaşanacak. Festival Altınova’da konukların katılacağı kahvaltının ardından meydan etkinlikleriyle kapanacak.