Bağımlılığı önleme paneli

Bağımlılığı Önleme Projesi kapsamında gerçekleştirilen panelde konuşma yapan uzmanlar, bağımlılara ulaşabilme yollarını anlatarak ergenlerde bağımlılığı önleyici müdahale programları hakkında bilgi verdi


  • Oluşturulma Tarihi : 23.12.2017 08:03
  • Güncelleme Tarihi : 23.12.2017 08:03
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bağımlılığı önleme paneli

NİLGÜN TAZE

Bayraklı İlçesi’nin öğrenci, öğretmen ve öğrenci velilerine yönelik “Bağımlılığı Önleme Projesi” kapsamında düzenlenen panel Yaşar Üniversitesinde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Ege Üniversitesinden Prof.Dr. Cahide Aydın’ın yaptığı panele, Ege Üniversitesinden Doç.Dr. Aysun Doğan, Prof.Dr. Zeki Yüncü ve Uzman Dr. Ebru Aldemir, Dokuz Eylül Üniversitesinden Abbas Türnüklü, Psikolojik Danışman Mehmet Azman, Bayraklı Kaymakamı Adem Arslan, Bayraklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Şuayip Üner, Yaşar Üniversitesi öğretim görevlileri ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı. Ergenlerde Madde Bağımlılığını Önleyici Müdahale Programları ile ilgili konuşma yapan Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç.Dr. Aysun Doğan, okullarda en çok karşılaşılan konunun akran zorbalığı olduğuna dikkat çekti. Bağımlılığı önleyen tedbirler hakkında bilgi veren Doğan, şunları söyledi: “Yalnızca bağımlılık konusunda değil herhangi bir problem ortaya çıkmadan önce onu önlemeye yönelik hazırlanan programlar var. Ergenlerimiz 30-40 yıl önce bugünkü kadar üzüntü, kaygı, depresyon yaşamıyordu. Günümüzde maalesef saldırgan davranışlarla daha sık karşılaşıyoruz. Önleyici müdahale programında amacımız risk faktörlerini tespit ederek onların yerine koruyucu faktörlerimizi yerleştirmek oldu. Bir çocuk için geçerli olan risk faktörü diğer bir çocuk için risk faktörü olmayabilir bu nedenle çok dikkatli olunması gerekiyor çünkü herkes için tek bir reçetemiz yok.”

KARARSIZLIK SÜRECİ

Motivasyonel Görüşme Teknikleri hakkında bilgi veren Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi Uzman Dr. Ebru Aldemir ise, “Bize gelen bağımlı bireylerin motivasyon düzeyini söylediklerine değil yaptıklarına bakarak ölçüyoruz. Eğer kişi verdiğimiz yönlendirmelere açıksa yönergelerimizi yerine getirmeye çalışıyor. Değişim ilk olarak bireyin karar vermesi ve bu konuda kendisine sunulan yol ve yöntemleri uygulamasıyla başlar. Bizim görevimiz burada madde kullanan kişileri yönlendirerek değişme konusunda adım atabilmelerini sağlamak. Her bağımlılığın farklılıkları var. Biz uzmanlar olarak değişme ve değişmeme arasında kararsız kalan bağımlılarla ilgileniyoruz. Bağımlılar bize sadece çok zor durumda kaldıklarında başvuruyorlar. Kararsızlık süreci iyileşmenin doğal bir parçası” açıklamasını yaptı.

TERS TEPKİ

Bağımlılara ulaşabilmek için onlara tavsiye vermenin, yargılamanın, haklılığı ispatlamaya çalışmanın hiçbir işe yaramadığını açıklayan Aldemir, tartışmaların ters tepki vererek bağımlıyı iyileşmeden uzaklaştırdığını söyledi. Aldemir, “Eğer bir taraf tutar ve tutuğunuz bilgileri karşı tarafa dayatmaya çalışırsanız bir direnç oluşturmuş olursunuz. Bizler genellikle bağımlılara ulaşabilmek için onların kendilerini aşağıda bizi ise üstte hissetmelerinden uzak tutmaya çalışıyoruz. Bunun içinde eşitlik ilkesine dayalı olarak dostane bir tutumla yaklaşıyoruz. Bu şekilde iletişim kurduğumuzda bağımlılara ulaşma oranımız daha yüksek oluyor. Bağımlıyı değişim hakkında ne kadar çok konuşturabilirsek değişime olan inancı da o kadar çok artıyor. Bu nedenle bağımlının dikkatini değişime çekmeye çalışıyor ve değişim hakkında düşünmelerini sağlamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi