- Gündem
- 20.05.2025 17:01
Kızılay Kan Merkezi Ege Bölge Müdürü Dr. Gökay Gök, başta kanser olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılan trombosit aferezin daha çok bağışlanması için toplumun her kesimine çağrıda bulundu
NİLGÜN TAZE-ÖZEL HABER
Kan bağışçısından tam kanın alınarak bileşenlerine ayrılması ve trombosit hücresi alındıktan sonra kanın kalan kısmının geri verilmesi işlemine trombosit aferez adı veriliyor. Kanamayı durdurma ve önleme amaçlı kullanılan trombositin ameliyatlarda ve özellikle kanser hastalarının tedavisinde de kullanılması ise trombosit aferez bağışının ne kadar önemli olduğunun açık bir göstergesi.
Haftada iki işlemi aşmamak ve iki işlem arasında 48 saatten kısa süre bulunmamak koşulu ile yılda 24 kez aferez bağışı yapılabileceği bilgisini veren Kızılay Kan Merkezi Ege Bölge Müdürü Dr. Gökay Gök her yapılan tam kan bağışının üzerinden 4 hafta geçmesi gerektiğini söyleyerek, Ege Bölgesinde 2015 yılında 20 bin 178 ünite trombosit aferez kullanılmış olup, 11 bin 617 ünitesi Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi tarafından gönüllü kan bağışçılarımızdan toplanan aferez bağışları ile karşılanmıştır. Türk Kızılayı olarak ihtiyacın tamamını karşılayamadığımız için özellikle lösemili çocuklar ve yakınları aferez trombosit bağışçısı aramak zorunda kalmıştır. Halkımızın trombosit aferez bağışlarına ihtiyacımız var dedi.
KÖY HALKINDAN KAN BAĞIŞI
Sorumluluk sahalarında bulunan tüm köylere giderek eğitim çalışmaları başlattıklarını, köy halkından gördükleri destek ile eğitimleri ve kan bağışı toplama ekiplerini mükerrer hale getirdiklerini belirten Gök, Merkezlere ulaşımı zor olan köylerde oturan halkımıza birleştirilmiş gezici ekip uygulamasıyla ulaştık. Kan bağışı konusunda bilinçlendirdik ve gönüllü kan bağışçılarımızın arasına katılmalarını sağladık. Köy halkımıza yönelik eğitim ve kan bağışı faaliyetlerimiz sürekli ve düzenli olarak devam etmekte. Bunun yanı sıra kadın kan bağışçılarımızın sayısını artırmak amacı ile de Bayanlar Hayata Can, İnsanlığa Kan Verir sloganıyla yola çıkarak kadınlara arasındaki kan bağışçısı sayımızı artırdık açıklamasını yaptı.
KADIN BAĞIŞÇILARA ÇAĞRI
Gelişmiş ülkelerde bayan kan bağışçısı oranının yüzde 20-25 oranında olduğunu ve hedeflerinin Türkiyede de kadın kan bağışçısı oranını bu seviyeye çekmek olduğunu ifade eden Gök, şunları söyledi: Toplumda en zor görevleri üstlenen, liderlik eden kadınlarımızın kan bağışçısı olmaları ve bu konuda bilinç kazanmaları en büyük isteğimiz. Kadınlarımızın inanmadığı ve liderlik etmediği hiçbir projeyi başarmamız imkansızdır. Kadınlarımız kan bağışı konusunda yanlış bilgilere, olumsuz önyargılara sahiptir. Kan bağışında bulunarak, kendi sağlıklarını tehlikeye attıkları korkusu içindedirler. Oysa bu yanlış bir inanış.
KAN DEĞERLERİNE BAKILIYOR
Kan bağışlamak isteyen kişilerin her kan bağışından önce kan değerlerine Kızılay çalışanları tarafından bakıldığını ve kadınlarda kan bağışı için hemoglobin değerinin 12,5 gr/dl olmasının yeterli olduğu bilgisini veren Gök, Kadınlarımızı hayatın her alanında olduğu gibi kan bağışçısı kazanımı çalışmalarında da lider olması, en büyük hedefimizdir. Birlikte yürüttüğümüz faaliyetler neticesinde, kadınlarımız düzenli, bilinçli ve gönüllü kan bağışı olacak, kan bağışı kampanyaları düzenleyecek, eğitim çalışmaları gerçekleştireceklerdir. İnanıyorum ki kadınlarımızın her biri, bir Kızılay gönüllüsü olarak halkımızın tüm kesimlerini bu sorunu çözmeye davet edecektir şeklinde konuştu.
BİR ÜNİTE KAN ÜÇ HAYAT
Kanın kaynağının yalnızca insan olduğunu ve her insanın bir ünite kan bağışında bulunarak üç kişinin hayatını kurtarabileceğini söyleyen Gök, 1865 yaş arasında, 50 kg. üstünde herhangi sağlık problemi bulunmayan herkes kan bağışında bulunabilir. Kan bağışı sürecimiz dört adımda gerçekleşiyor. İlk adım kayıt. Kan bağışçısı olup olmayacağınızı belirlemek için Bağışçı Bilgi Forumunu doldurmanız gerekmektedir. Doktorlarımız doldurduğunuz formu değerlendirerek sizi kısa bir muayeneden geçirir. Kan alma işlemi uygulanan testler ve alınan bilgiler sonucunda, şartlarınız uygun ise kan alma aşamasına geçilir. Uzman hemşirelerimiz özel tasarlanmış yataklarda, hijyenik şartlarda ve tek kullanımlık malzemelerle kan alma işlemini gerçekleştirirler. İkram ve istirahat alarak 10-15 dakika boyunca dinlenmeniz faydalı olacaktır. Bu sırada ikram edeceğimiz meyve suyu, sıvı kaybının giderilmesinde etkilidir. Bütün bu işlemler ortalama 30-35 dakika sürer ve bir hayat kurtarmak bu kadar kolaydır ifadelerini kullandı.