Sayfa Yükleniyor...
Sağlık Bakanlığı, 81 ilde afet, yangın, sel, deprem ve salgın hastalıklar gibi durumlara karşı ‘Halk Sağlığı Acil Müdahale’ ekipleri oluşturacağını açıkladı.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce 81 il valiliğine ve il sağlık müdürlüklerine "Halk Sağlığı Acil Müdahale Ekipleri" kurulmasına ilişkin yazı gönderildi. Türkiye'nin, deprem, su taşkınları, toprak kayması, kaya düşmesi ve çığ gibi doğal afetler ile bulaşıcı hastalıklar ve salgınlar açısından yüksek risk taşıyan bir coğrafyada yer aldığı ifade edilen yazıda, afetlerden alınan derslerin analiz edilerek, bu deneyimler ışığında Bakanlığın gelecekteki afet ve acil durumlara karşı hazırlık ve müdahale kapasitesini güçlendirmek amacıyla yoğun çalışmalar yapıldığı belirtildi.
Sağlık Bakanlığı Stratejik Planı (2024-2028) doğrultusunda, deprem, küresel salgın ve diğer afet durumlarına karşı birinci basamak halk sağlığı hizmetlerinin kapasitesini, erişilebilirliğini, etkinliğini ve kalitesini artırmayı amaçlayan bir adım atılıyor. Bu hedefle, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün organizasyonu ve koordinasyonunda, il sağlık müdürlükleri bünyesinde "Halk Sağlığı Acil Müdahale Ekipleri" kurulacak.
Kurulacak olan Halk Sağlığı Acil Müdahale Ekipleri, acil halk sağlığı durumlarında kendi illerinde ve gerektiğinde diğer illerde, hatta Türkiye sınırları dışında, Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanan halk sağlığı hizmetlerinin kesintisiz bir şekilde sürdürülmesini ve olası halk sağlığı tehditlerine karşı önlemler alınmasını sağlamakla görevlendirilecek. Ekiplerde görev alacak personelin, halk sağlığı aciliyeti olmayan durumlarda ise mevcut görevlerine devam etmesi planlanıyor.
Halk Sağlığı Acil Müdahale Ekiplerinde, halk sağlığı uzmanı, epidemiyolog, saha epidemiyoloğu, uzman hekim, hekim, ebe, hemşire, sağlık memuru, çevre sağlığı teknisyeni, psikolog, sosyal çalışmacı, bilgi işlem personeli ve şoför gibi çeşitli sağlık profesyonelleri yer alacak. Ayrıca, UMKE eğitimi almamış personelin, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile koordinasyon içinde bu eğitimi alması sağlanacak. Ekiplerin oluşturulmasında, her ilin yapısı ve afet riski göz önünde bulundurularak, her ilde en az bir ekip kurulacak ve il sağlık müdürlükleri bünyesinde Halk Sağlığı Acil Müdahale Ekipleri oluşturulacak.
AA