Sayfa Yükleniyor...
Endüstri 4.0a yönelik mesleki eğitim konusunda İzmirin pilot il yapılması gerektiğini belirten EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, İzmiri pilot il yaparak bir başarı hikayesi yazalım dedi
KENAN YEŞİL
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısında konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, geçtiğimiz hafta Ankarada yapılan TOBB Sanayi Odaları Konsey Toplantısına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlünün de katıldığını belirterek toplantıda eğitim konusunu dile getirdiğini söyledi. Gökçüoğlu, Bakanımıza Endüstri 4.0a geçişte eğitim konusunda İzmirin hatta Ege Bölgesinin pilot il yapalım dedim. Bu şehirlerdeki üniversiteleri, lojistik sektörünü, teknik eğitim kurumlarını ve sanayiciyi de kapsayacak şekilde özel kanunlarla pilot okullar belirlenebilir. Endüstri 4.0ın gerektirdiği özel makinelerde önce eğitmenleri ardından da öğrencileri yeni sisteme adapte edebiliriz. Böylece İzmir veya Ege Bölgesi, Endüstri 4.0 için adeta bir cazibe merkezi olur diye konuştu.
İZMİRİN POTANSİYELİ VAR
Bugüne kadar Türkiyenin dört bir yanında İŞKURun düzenlediği meslek edindirme projelerine milyonlarca liranın harcandığını vurgulayan Gökçüoğlu, Sayın bakanımıza ayrıca, Bugün eğitim almış bu kişilerden kaçı işe girdi, nerede çalışıyor, ne zamandır çalışıyor gibi veriler maalesef elimizde yok. O nedenle verilen eğitimin başarısını da ölçemiyoruz. Bunları çözmemiz için İzmirin potansiyeli de, isteği de var. İzmiri pilot il yapalım ve bir başarı hikayesi yazalım. Çünkü İzmirde sanayi ve ticaret kültürü var. Bizim hiçbir eksiğimiz yok. Yeter ki belli kriterlere sahip üniversitelerimizi ve buradaki hocalarımızı destekleyelim, motive edelim. Kanunlarımızı da belirli şehirleri Serbest Şehir haline getirebilecek şekilde kurgularsak bölgemiz ve Türkiye şaha kalkar dedim. Bakan Özlü de beni dinledikten sonra, Kesinlikle size katılıyorum. Bu çalışmanızı rapor haline getirip bize iletin; biz de değerlendirelim yanıtını verdi ifadelerini kullandı. Gökçüoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: Eğer İzmir bu konuda pilot il olursa hem Endüstri 4.0ı hem de Eğitim 4.0ı birlikte gerçekleştirmiş oluruz. Böylece gençleri e yeni sisteme göre eğitip işsizliği azaltabiliriz. Ama bunu yapmaz ve mevcut sistemlerle yolumuza devam edersek Endüstri 4.0ı daha çok konuşuruz, tek bir adım da atamayız.
EKONOMİDE KIRILGANLIK
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun Standard and Poors (S&P) ekonomik göstergeleri kırılganlığa işaret eden ve parasal sıkılaşma ile artan faizlerden en fazla etkilenecek gelişen 5 ülke arasında Türkiyenin de olduğunu söyleyen Gökçeoğlu, Morgan Stanleyin 2013 raporundan bu yana, kırılganlığı devam eden tek ülke Türkiye. Küresel koşulların sıkılaşması durumunda dirençli olan ve güçlü kalması beklenen ülkeler ise Tayland, Çin, Rusya, Suudi Arabistan ve Malezya olarak sıralanıyor. Bu ülkeler neyi iyi yaptı da biz hala kırılgan listede kaldık diye bakmak gerekiyor ifadesini kullandı.
TLDE DEĞER KAYBI
Türkiye ile ABD arasındaki gerilimin devam ediyor olması, yapılan açıklamalar, Fed riskinin yaklaşıyor olması ile Merkez Bankasının enflasyonla mücadelesindeki başarısızlıkların kurlarda ciddi bir artışa sebep olduğunu söyleyen Gökçeoğlu, Sadece 1 gün içinde dolardaki değerlenme yüzde 3ü aşarken, yılbaşından bu yana yüzde 12ye ulaştı. Bu da TLyi diğer para birimlerine nazaran dolar karşısında en fazla değer kaybeden para birimi yapmıştır. Bunun sürdürülebilir olması mümkün değil dedi. İbrahim Gökçeoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: Her fırsatta kurlardaki artış riskinin hedge edilmesi gerektiğini ve hedging işlemlerinin kullanılmasının faydalı olacağını söylüyoruz. İçerde ve dışarıda o kadar çok bilinmez var ki, bugün en iyiyim diyen ekonomist dahi bu kadar belirsizliği tahmin etme gücüne sahip değil. Bizlerin kendini bir şekilde sağlama alması gerekiyor şeklinde konuştu.
Haber Merkezi