Bayındır’da çiçek bayramı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteklediği ve bu yıl 17’incisi düzenlenen Bayındır Çiçek Festivali’nin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerelde kalkınma hedefiyle yola çıktıklarını ve görevde olacakları 5 yıl boyunca da bunu sürdüreceklerini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 03.05.2014 06:42
  • Güncelleme Tarihi : 03.05.2014 06:42
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bayındır’da çiçek bayramı

HALİDE DEMİR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “17’incisini gerçekleştirdiğimiz Bayındır Çiçek Festivali’nin ilimize, üreticimize, ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Biz tam 10 yıldır sağlığımız el verirse 5 yıl daha bu kentin yerelde kalkınması için, sanayisinden tarımına, ticaretinden lojistik sektörüne, hizmet sektöründen turizmine, kültüründen sanatına varıncaya kadar bu kentin her sektörde kalkınmasını, hemşehrilerimizin refahının, huzurunun artmasını, lokmasının büyümesini sağlamaya çalışacağız. Bunun adı yerel kalkınmadır. Bu modeli Türkiye illeri içerisinde ilk kez adını koyup uygulama gibi bir ulvi görev bize, bizim belediyemize diğer yerel yönetimlerimizle birlikte, üretici birliklerimizle, kooperatiflerimizle birlikte uygulamak nasip olduğu için kendimizi son derece mutlu hissediyoruz. Biz bu hedefe arkamıza bakmadan emin adımlarla yürümek arzusundayız. Önümüzdeki 5 yılda da aynı doğrultuda yürüyeceğiz” dedi.

ÖNEMLİ OLAN ÇİÇEKLERİN AVRUPA’DA DA PAZARLANMASI

“Ama geldiğimiz nokta yeterli değil. Belli illerimiz bizden sonra buradan çiçek almaya başladı. Umuyor ve diliyorum ki bu alımlar devam eder. Bayındır çiftçisine, çiçek üreticisine destek devam eder” diyen Başkan Aziz Kocaoğlu, yurtdışına açılma hedefini, “Bir aşaması daha var. Bunu tek başına Bayındır çiçekçilik kooperatifi yapamayabilir ama bütün tarım kooperatiflerimizi birleştirerek, mutlaka ve mutlaka bu topraklar üretiyor, bu topraklarda istediğimiz kadar ürün üretebiliyoruz. Önemli olan bunların pazarlanması. Önemli olan bunların sadece Türkiye’de değil, bunların yurtdışında, Avrupa’da da pazarlanmasıdır. Önümüzdeki hedef bu olmalıdır. İhracata yönelik çalışmamızı kooperatiflerle, onların üst yapı kurumlarıyla, ilçe ve büyükşehir belediyemizle, İzmir Ticaret Borsası ile yürütmemiz gerekmektedir” sözleriyle dile getirdi.

Kocaoğlu, yasalar elverdiği müddetçe vatandaşların isteklerini yerine getirmeye çalışacakları sözünü verererek, “Son günlerde seçimden hemen sonra büyükşehir belediyesi şunu yapsın, bunu yapsın, turizmde, tarihte, coğrafyada, tarımda bunu yapsın, bilmem ne diye bir sürü sıra isteklerde bulunuyorlar. Hepsine çok çok teşekkür ediyorum. Hepsine sonsuz teşekkür ediyorum. Bu, istenen görevlerin bazılarının istediğinin yüzde yüzü, bazılarının yüzde 90’ı, bazılarının en az yüzde 50’si yerel yönetimlerle alakası yok. Merkezi hükümetin görevi. Ne güzel ki, merkezi hükümetten istemiyorlar. İsteye isteye yoruldular. Bizden istiyorlar. Biz de yasalar elverdiği müddetçe bunları seve seve buradan hepsi, tüm arkadaşlara hem istek ve dilekleri için, bu kenti düşündükleri, proje ürettikleri için sonsuz teşekkür ediyorum. Hepsini okuyup değerlendirdiğimi, izlediğimi belirtmek istiyorum. Bunları başaracağımıza olan inancımı ifade etmek istiyorum.”

ET ENTEGRE TESİSİNİ NEDEN ÇÜRÜMEYE TERKEDİYORSUNUZ?

Başkan Aziz Kocaoğlu, hükümet yetkililerinin tesis için 27.5 milyon lira gibi büyük bir rakam istediğini, bunu almaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini, İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ticaret Borsası başkanlarının da burayı almak istemesine karşın bu rakam nedeniyle vazgeçtiklerini anlatarak, tesisin çürümeye terk edildiğini söyledi ve yaşanan süreci şöyle anlattı:

“Bizim İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kuruluşu olan Tansaş’a yap-işlet-devret diye yaptırdığı bir et entegre tesisi var, Kaynaklar’da. 2013 yılının nisan ayında bu tesis 15 yıl dolduğu için Tansaş’tan bize devredildi. Siz Tansaş’ı sattınız, burası ticari işletme olmuş, bize vereceksiniz dediler. Biz de bu tesisi bizim, Tansaş’a yaptırdık, biz bu araziyi sizden satın alalım dedik. Arkadaşlarımız 6,5 milyon lira Tahtalı Havzası’nda binada büyütme yapılamıyor, eğer yıkarsanız başka bir şey yapamıyorsunuz, arsanın değeri Milli Emlak’ın. Yani Maliye Bakanlığı bakıyor. Biz de 3. Büyük kentiz. Devlet bazı görevleri kendisi üstlenmiş , bazılarını kaymakamlıklara valiliklere verilmiş. Bu görev bizim görevimiz. 6.5 milyon verelim alalım. Tatlıya bağlansın bu iş dedik. Dediler ki 6.5 milyon lira ucuz. Biz buraya 27.5 lira istiyoruz. 27.5 milyon lirayı o araziye ve o tesise kimse veremez. Biz bu parayı veremeyeceğiz, buyurun kardeşim, ha devlet ha belediye. Buyrun sizin olsun dedik.

Öyle bir fiyat koydular ki, ondan dönmek yok. Belediyeye vermediğin fiyatın altına satmak yok. Skandal olur. O tesis öyle çürüyor. Hayvan üreticilerimiz, besicilik yapan arkadaşlarımız etlerini kestirecek yer bulamıyor. Ama bu güzelim tesisi, millete hizmet eden bu kente hizmet eden bu et entegre tesisini neden çürümeye bırakıyorsunuz? İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ticaret Borsası başkanlarımız gittiler, biz bu tesisi alıp çalıştırmak istiyoruz. 27,5 milyon lirayı duyunca döndüler geldiler. Yani bu tesis battal oldu.”

Festivalin açılış konuşmasını yapan Bayındır Kaymakamı Mehmet Makas, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çiçek alım sözleşmesiyle ilçedeki üreticileri desteklediği için teşekkür ettikten sonra beklenmeyen bir çıkış yaptı.

MAKAS’TAN SERT SÖZLER

Kaymakam Makas, festivalin sloganı olan ‘Bu bahar başka bir bahar’ sözüyle başladığı sözünü, “Bu yıl festivale güzel bir slogan bulmuşlar; bu bahar başka bir bahar. İnşallah bu baharla birlikte insanımızın birbirini sevdiği, birbirine saygı duyduğu, namusluların namussuzlar kadar cesaretli olduğu bir bahar olur. Bizim nezdimizde ilçede ve diğer dairelerde temsil olanağı buluyorsa, bilin ki biz mülki idare amirleri olarak taraf olmadık, haklı ile haksızı ayırdık. Sağıyla soluyla, ilericisi ve gericisine bakmadan görevimizin bize yüklemiş olduğu sorumlulukları harfiyen yerine getirdik” açıklamalarıyla sürdürdü.

Bayındır Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli de yaptığı konuşmada Türkiye’nin çiçek deposu haline gelen Bayındır’da sözleşmeli çiçek alımı yapma projesini başlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür etti.

“Türkiye’nin dört bir yanına dağılan çiçekleri üreten Bayındırlılar için çiçekçilik ayrı bir tutkudur. Osmanlı zamanında saraylara, medrese, hastanelere de fidanlar girmekteydi. Biz bu güzelliği halen devam ettirmekteyiz. Çiçeği ve çiçek tutkusunu tüm dünyaya göstermek istiyoruz” diyen Başkan Sesli, konuşmasını şöyle sonlandırdı:“17 yıl önce ilk kez bu çiçek festivali düzenlendi. Türkiye’nin çiçek deposu haline gelen Bayındır’da alım garantili çiçek sözleşmesini başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi sayesinde ivme kazandı. Aziz Kocaoğlu’na verdiği destekten dolayı teşekkür ediyoruz. En büyük düşüncemiz çiçeklerimizi Türkiye’nin tüm şehirlerine ve evlerine girmesini sağlamaktır. 330 çeşit çiçek ve süs bitkisi üretiliyor. Bugün rengarenk çiçeklerin oluşturduğu bu güzelliği yurdun ve dünyanın dört bir yanına sergilemek istiyoruz.”

 

 

Haber Merkezi