- Gündem
- 20.05.2025 00:58
İzmirde kent kültürünün değişmez bir parçası olan ve pazar günleri Halkapınarda kurulan ikinci el eşya pazarlarının düzensiz görüntüden kurtulması için Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaerden kapalı alan önerisi geldi
EMİRCAN IŞILDAK ÖZEL HABER
Halk arasında Bit Pazarı olarak adlandırılan ve gerek nostaljik atmosferi gerekse de ucuz alışverişin adresi olmasıyla nedeniyle İzmirde kent kültürünün değişmez bir parçası olan ikinci el eşya pazarının geleceğini, Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaere sorduk.
Kocaer, pazar günleri Halkapınarda Gıda Çarşısında kurulan, yapısı ve altyapı elverişsizliği nedeniyle düzensiz bir görüntü oluşturan pazar için yer tayini yapılması ve çevresel koşulların iyileştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Kocaere göre belediyelerin bu pazarlarda satış yapan kişiler için yer belirleyip kapalı bir alan sağlaması problemlerin önüne geçebilir.
BİT PAZARINA TALEP VAR
Söz konusu pazarların yıllardır belirli bir talebe ve kişilere cevap verdiğini, bu anlamda önemli olduğunu vurgulayan Kocaer, Yıllardır ismi Bit Pazarı olarak bilinen ikinci el, kullanılmış eşya satışı gerçekleştirilen pazar yeri aslında ihtiyaçlar sonucu kurulan bir alışveriş noktası. İnsanların belli bir talebi var. Sonuçta o eşyalara da ihtiyaç duyan, bütçesi ona yetebilen vatandaşlar var. Orada satış yapan kişiler daha önce de Yenişehirde, Yeşilderede tezgah kuruyordu. Bir süredir de pazar günleri Halkapınarda Gıda Çarşısının Halkapınar tarafından girişinde pazarı oluşturuyor. Ancak geçici olarak tutulduğu için böyle yer değiştirmeler yaşanıyor. Ancak geçici olduğu sürece sürgünler de olacaktır dedi.
ÇEVRESEL İMKANLAR SAĞLANABİLİR
Pazar yerindeki düzensiz görünümün ve trafik tıkanıklığının önüne ancak belirli bir yer tayini gerçekleştirildiğinde geçilebileceğini ifade eden Kocaer, Yerel yönetimler imar planlarına göre buralara kapalı alan yapılabilir. Kapalı alan tayin edilmesinin yasal açıdan da engeli yoktur. Orada düzensiz kullanım türü var. Farklı bir fonksiyona sahip, belirli zaman dilimlerinde kullanılıyor. Ancak orada da ticaret yapan, alışveriş yapan insanlar var. Bu bakımdan çevresel koşulların sağlanması gerekir. Altyapı, su-elektrik gibi imkanlar getirilebilir. Benzer şekilde geçici kullanım alternatifleri (stant, masa) yapılabilir. Böyle olursa hem pazarlar düzene girmiş olur, hem de çevredeki kötü ve dağınık görüntü, trafik tıkanıklığı giderilmiş olur diye konuştu.