Sayfa Yükleniyor...
Paracord adı verilen, çoğunlukla dağcılar ve kampçıların kullandığı ‘Hayat kurtaran bileklik’ olarak geçen bileklikleri İzmir’de yapan Arzu Özdemir, bu işe nasıl başladığını ve Paracord’un nasıl kullanıldığını anlattı
BURCU YANAR - ÖZEL RÖPORTAJ
İzmir’de yaşayan 44 yaşındaki Arzu Özdemir Paracord ismi verilen hayat kurtarma bilekliklerini yapmaya nasıl başladığını ve bu bilekliklerin hangi alanlarda ve nasıl kullanıldığını anlattı. Tarihi Asansör’ün bulunduğu Dario Moreno Sokağı’nda bilekliklerini sergileyen Özdemir, bu işin kendisini de hayata bağladığını söyledi.
Bu işe nasıl başladınız?
Şu anda 44 yaşındayım. Evlenmeden önce 10 yıl kadar konfeksiyonlarda çalışmıştım ve el becerim vardı. Bileklik yapmaya da evlendikten sonra hobi olarak başladım. Asansör sistemi denilen bir sistemi merak ettiğim için başladım aslında. Normal bilekliklerde kullanılan klips sistemini takmak zor olduğu için nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle bileklik yapmaya ve yaptığım bilekliklerin fotoğrafını çekerek seyretmeye başladım. Daha sonra yaptığım bileklikleri arkadaşlarıma hediye etmeye başladım. Fakat sonra işin mali boyutu da oluştuğu için satmaya başladım. Eşimi kaybettiğim dönemde ise her şeye ara verdim ve bileklik yapmayı bıraktım. Daha sonradan kendimi iyi hissetmeye başladıkça bileklik yapmaya yeniden başladım ve hep daha farklı daha yeni şeyler bulmak için çaba sarf ettim. Paracord bileklikleri keşfetmem de bu arayışlar sırasında oldu diyebiliriz. Burada Dario Moreno Sokağı’nda çok güzel kolyeler satan bir arkadaş vardı. O beni cesaretlendirdi, destekledi ve bende masamı sandalyemi ve bilekliklerimi alıp buraya geldim.
İHTİYAÇ ANINDA KULLANILIYOR
Paracord’u nasıl öğrendiniz?
Hayat kurtaran bileklikler yaklaşık 5 yıl önce keşfettiğim bir şeydi. O zamanlar herkes tarafından bilinmiyordu. Bu bileklikler aslında Türk icadı değil. Amerikan orduları tarafından giderek yaygınlaşmış ve aslında hayatta kalma ekipmanı olarak adlandırılmış. Türkçe’de Paracord’un karşılığı paraşüt ipidir. Ve bu bileklikler de paraşüt ipinden yapılıyor. Paracord bileklikleri yapabilmek için İngilizce bilmek gerekiyordu. Çünkü paraşüt ipleri denilen ipler o zamanlar Türkiye’de bulunmuyordu ve internetten sipariş etmek gerekiyordu. Ben de İngilizcem yeterli olmadığı için Türkiye’de bunu nereden bulabilirim diye düşünmeye başladım. Ve İzmir’de çok fazla araştırmalarda bulundum. Neredeyse Kemeraltı’ndaki tüm dükkanlara tek tek baktım. Sonra kutup ayısı isimli bir dükkanda birden karşıma çıktı. O zamanlar metresi 4 liraydı. Erkek ölçülerine göre yapıldığında 2 metre 20 santim gibi bir uzunluğa sahip oluyor açıldığında. Duruma göre 5 metreye kadar uzunlukta Paracord bileklikler yapılabiliyor.
Bu bileklik nasıl kullanılır?
Doğadayken ihtiyaç halinde örülmüş şekilde bileğinizde olan ip, uçlarından açılarak kullanılıyor. İçinden 7 tane daha ayrı ip çıkıyor. Bu ipler şeffaf renkli yumuşak fakat kuvvetli ipler. Yük taşımak için kullanılabiliyor. Yine ihtiyaç halinde bir şeyleri bağlamak için veya dikmek için çok amaçlı bir şekilde kullanılabilir. Kıyafetlerinizi kurutmak için askı olarak kullanabilirsiniz. Ayakkabı bağcığı olarak kullanabilirisiniz. Yaralanmalarda turnike amaçla kullanabilirsiniz. Bu bileklikler içerisine düdük, termometre, pusula, ateş başlatıcı gibi çeşitli eklemeler yapılarak çantanızda ağırlık yapabilecek olan malzemeleri hafif bir şekilde yanınızda bulundurmanıza yarıyor. Ateş başlatıcılı olan bilekliklerde bilekliğin ucunda bulunan sistem çakmaktaşı görevi görerek kıvılcım oluşturmanıza ve kuru otları yakabilmenize yarar.
BİSİKLET ZİNCİRİNDEN AKSESUARA
Bisiklet zincirinden bileklik yapmak nasıl aklınıza geldi?
Eski eşim Ali Özdemir ile tanıştığımızda onun 5 yaşından beri bisiklet sürdüğünü öğrendim. 1991 yılından sonra bir bisiklet grubu oluşturmuş. Türkiye’de ilk defa sahillerden 55 gün sadece kendisi Karadeniz ve İstanbul turu yapmış. Böylelikle onun çevresinde bir bisiklet grubu oluştu ve bisiklet de benim hayatıma böylece girmiş oldu. Dolayısıyla bisikletle ilgili olan şeyler beni çekmeye başladı. Ben de bisikletle ilgili değişik şeyler yapabilir miyim diye düşünmeye başladım. Bu tamamen benim fikrim değil internette gördüm ve bende de bir esinlenme oldu. İki farklı arkadaşım da birbirinden habersiz olarak bana bununla ilgili fikirler gönderince bende malzemelerimi elime alıp yapmaya koyuldum.
Nasıl yapılıyor?
Kullanılmayan bisiklet zincirlerini alıyorum ve onları temizliyorum. Temizledikten sonra hepsini parçalara ayırıyorum ve hayal gücüme göre iplere geçirerek bileklikleri örüyorum. Bu bileklikler de bisikletçilerin çok hoşuna gidiyor.
Kazancınız ne kadar oluyor?
Kazancım çok değişlik gösterebiliyor. Bazen 10 lira bazen 20 lira bazen de 60 lira olabiliyor. Bunlar için hiç kursa gitmedim. Hayal gücümü kullanarak ve ara sıra internet yardımıyla öğrendiklerimi uygulamaya döküyorum. Çok büyük fiyat beklentilerim olmuyor. Ürünlerimin beğenilmesi benim için yeterli.
Haber Merkezi