Buca Kadın Doğum’dan Kiev’e ziyaret

Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Filiz Çobantepe Köprülü ve ekibi, Kiev’de bir doğum hastanesini ziyaret ederek sunum gerçekleştirdi


  • Oluşturulma Tarihi : 06.01.2020 08:55
  • Güncelleme Tarihi : 06.01.2020 08:55
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Buca Kadın Doğum’dan Kiev’e ziyaret haberinin görseli

BURCU YANAR - ÖZEL HABER
Ukrayna Kiev’de, 4-6 Eylül 2019 tarihleri arasında düzenlenen 4. International Science Symposium (Uluslararası Bilim Sempozyumu) “New Horizons İn Science (Bilimde Yeni Ufuklar)” Sempozyumu’na ‘İzmir Buca Kadın Doğum Hastanesi 2014 Ocak - 2019 Haziran Arasındaki Doğum Verilerinin Değerlendirilmesi ve Gebelerin Kendilerini Algılama ve Sosyal Destek Düzeylerinin Değerlendirilmesi’ başlıklı iki farklı sözel bildiri göndererek, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Filiz Çobantepe Köprülü, Eğitim Hemşiresi Melek Gülcük, Kalite Koordinatörü Yasemin Durukan, Emzirme Danışmanı Nazlı Pehlivan, Hasta Hakları Sorumlusu Hayriye Solmaz ve Sorumlu Teknisyen Zehra Deveci’nin katılımları ile bir sunum gerçekleştirdi. Sempozyumun yanı sıra ekip, Lviv Kadın Doğum Hastanesini ziyaret ederek hastane Başhekimi Sheketa Lyudmila Dmitrovna ile birlikte görüşmeler yaparak gözlemlerde bulundu.



EN DÜŞÜK DOĞUM YAŞI 14
Basında yer bulmayan etkinliğin önemine dikkat çekmek isteyen Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Filiz Çobantepe Köprülü, Kiev’e gerçekleştirdikleri ziyaret ile ilgili bilgiler vererek 34 bin gebeye ait olan verilerin sonucunda doğum yapan annelerin yaşının en düşük 14 yaş olduğuna dikkat çekti.  Filiz Çobantepe Köprülü, kendisi ve Melek Gülcük tarafından sunulan çalışmayı şu şekilde anlattı: “Sözlü olarak sunulan çalışmalar arasında 15 kategoride en başarılı olanların düzenleme kurulu tarafından seçildiği sempozyumda, ilk araştırma, Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde Ocak 2014 – Haziran 2019 yılları arasında gerçekleşen doğumlar incelenerek geriye dönük ve tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın amacı; normal doğum ve sezaryen oranlarını, sezaryen endikasyonlarını ve gebelerin bazı sosyo demografik ve obstetrik (doğum ve doğum sonrası dönemde kadın üreme yollarıyla doğan çocukların bakımı) özelliklerinin değerlendirilmesi olarak belirlenmiştir.”



ANNELİK ALGISI YÜKSEK
Köprülü, rakamsal veriler ile ilgili ise “İncelenen toplam 34 bin 920 gebeye ait veriler, doğum yapan kadınların yaşı, canlı doğan bebeklerin doğum ağırlığı, cinsiyeti, doğum şekli, sezaryen ile doğum yapmış ise sezaryen endikasyon bilgilerini içermektedir. Doğum yapan annelerin yaşlarının minimum 14, maksimum 51 olduğu, kız bebek oranının yüzde 48,9 olduğu, yüzde 1.15’inin çoğul gebelik, yüzde 0.3’ünün ölü doğum olduğu görülmektedir. Primer sezaryen oranı yüzde 16,4, mükerrer sezaryen oranı 23,4, toplam sezaryen oranı yüzde 39,8 ve normal doğum oranı ise yüzde 60,2 olarak bulunmuştur” diye konuştu. Köprülü, ikinci araştırma ile ilgili olarak da “Gebelerin kendilerini algılama ve sosyal destek düzeylerin değerlendirmek amacıyla yapılan kesitsel analitik tipte, Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne başvuran 513 gebe ile yürütülmüştür. Araştırma sonucuna göre; Gebelerin annelik algıları yüksekken, beden ve sosyal destek algıları orta düzeyde ve en çok ailelerinden sosyal destek aldıkları belirlenmiştir” ifadelerine yer verdi.