Sayfa Yükleniyor...
Urla, Balıkovada sözleşme gereği, 30 yıldır oturan 74 aile, Urla Belediye Başkanlığının aldığı karar ile evlerinden çıkarılmak isteniyor. Orada yaşayan halk ise Belediye Başkanına seslenerek, bizi buradan çıkarınca burası ne olacak diye sorarak Belediye yetkililerinden cevap beklediklerini söyledi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
İzmir Konfederasyonu Başkanı Turgay Baransel ve beraberindeki sivil toplum örgütü kuruluşları temsilcileri Urla Belediyesinin Balıklıova Mahallesinde yapmak istediği çıkarma kararına karşı basın toplantısı düzenledi. Urla, Balıklıovada yaşayan halk ile bir araya gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri yaşanan sorun ile ilgili süreci değerlendirerek, yaptıkları ortak açıklama ile burada yaşayan halkın sorunlarını çözmeye çalışacaklarını söylediler. İzmir Konfederasyonu Başkanı Turgay Baransel, yaşanan durumu en kısa zamanda düzelteceklerini belirtirken bu süre zarfında burada yaşayan halkın yanında olacaklarını söyledi.
BELEDİYE, DEMOKLESİN KILICI GİBİ
Urla Balıklıovada yaşayan sakinlerden aynı zamanda kamp başkanı olan Yusuf Altun, daha önce defalarca yaptıkları basın toplantıları ile bu durumu dile getirdiklerine değinerek, Ama bütün bunlara rağmen hala yıkımla karşı karşıyayız. Belediyenin yıkım tehdidi adeta Demoklesin kılıcı gibi kafamızın üstünde duruyor. Bizler 30 yılı aşkın süredir oturduğumuz topraklarımızdan sürgün edilme tehdidi ile karşı karşıyayız. Bir avuç rant için, hiçbir proje olmadan, çeşitli gerekçelerle bizi buradan çıkarmaya çalışıyorlar. Yuvalarımızı yıkmak isteyenlere karşı sivil toplum örgütlerine yaptığımız çağrının karşılığını bulduk. Bugün aramızda İzmir Konfederasyon Başkanı Turgay Baransel ve arkadaşları var. Kendilerine çağrımıza cevap verip buraya kadar geldikleri için teşekkür ediyorum diye konuştu.
BU İNSANLAR BURADAN ÇIKINCA BURASI NE OLACAK?
İzmir Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Kocabıyık, Konfederasyon Başkanı Turgay Baranselden sonra yaşanan süreç ile ilgili olarak bilgi vererek, Burası en son çıkan 6360 sayılı yasa ile köyden mahalleye dönüştürülmüş ve Urla Belediyesine bağlanmıştır. Bu yasa çıktıktan sonra bu köylerin mahalleye dönüştürülmesi için 5 yıl süre tanınmıştır. Bu yasaya göre yine burada yapılan bütün binalar yapı ruhsatı almadan, imar ruhsatı almadan ruhsatlı sayılacaktır der. Yani siz burada muhtar izin vermiş buraya ev yapılmış burası kaçak evdir deyip gidip burayı yıkamazsınız. Burada muhtarların izniyle yapılan tripleks ve dubleks villalar vardır. Bu yasa bir imar affı niteliğindedir. İzmirde çevre mühendisleri odalarının da görüşüne göre buraları ruhsatlı bina sayılmaktadır. Belediye buraya altyapı hizmeti getirmesi gerekirken, encümen kararıyla buraların yıkılması gerektiğini söylüyor. Burada oturan köylüler imza toplayarak burada bu evlerin kalmasını istiyor. Yaklaşık 1000 kişi bu insanların burada kalması için imza toplamıştır. Toplanan bu imzaları Urla Belediyesine götürecekler. Başkan bütün bunlara ek olarak kıyı kenar yasasını öne sürdü. Başkan bunu öne sürünce biz de bu sorunun sadece buranın değil bütün Türkiyenin sorunu olduğunu söyledik. Burada ortaya çıkan sorunla ilgili Büyükşehir Belediyesi bir karar almalı ve aldığı bu kararı İlçe Belediyesine uygulatmalıdır. İzmir Konfederasyonu olarak sürecin takipçisi olacağız ve bu konuda üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. Bu insanlar nereye gidecek? Buradan bu insanlar çıkınca buraya ne olacak? diye sorduğumuzda Başkandan aldığımız bilgiye göre burayı tamamen boş bir tesis haline getirecek ama ondan sonrası ise meçhul ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi