Sayfa Yükleniyor...
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Bademli Fidancılık Kalkınma Kooperatifi arasındaki Fidan, ağaç, yoğurt, ayran ve zeytinyağı imza töreninde kooperatifçiliğe ve ekonomik değerine vurgu yapıldı
ANIL YIKGEÇ
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Bademli Fidancılık Kalkınma Kooperatifi arasındaki Fidan, ağaç, yoğurt, ayran ve zeytinyağı imza töreni, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Bademli Fidancılık Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilginin katılımı ile gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tarım ve hayvancılığın önemine değinerek ekonomik değerinden bahsetti.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, törende yaptığı konuşmada tarıma, hayvancılığa ve kooperatifçiliğe değindi. Üretimin arttırmanın önemine vurgu yapan Başkan Kocaoğlu, Her konuda üretmek zorundayız. Her konuda kaliteyi katma değeri arttırmak zorundayız. Türkiyede 24 tane su havzası var. En önemlileri Ege Bölgesinde ve büyük çoğunluğu İzmirdedir. Küçük Menderes, İzmirde doğuyor ve geçtiği ilçelere hayat veriyor. Egeyi besliyor, Pamucaktan denize dökülüyor. Bakırçay, İzmirde doğuyor. Bakırçay Ovasını suluyor, İzmirden denize dökülüyor. Gediz, Kütahyadan doğuyor, Menemen sınırlarında Körfeze dökülüyor. Tahtalı Havzası yine İzmirden barajdan sonra sulama suyu ve İzmirin yüzde 38 ini içme suyunu karşılayan kullanma suyu olarak hizmet sunuyor dedi.
KOOPERATİFLERE DESTEK VURGUSU
İlk defa İzmir Büyükşehir Belediyesinde Tarım Daire Başkanlığı açıldığına dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, Arazi yollarını asfaltlamak fikri, tarıma hayvancılığa merakın nereden çıktı diyeceksiniz. 27 yaşına kadar çiftçilik hayvancılık yaptım. Ekmeyi, büyük baş hayvancılığı bilirim. Yoldan kalkan tozun ürüne ne yaptığını bilirim. Ondan dolayı nasip oldu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı oldum. Bunları bildiğim için bu seferberliği başlattık. Tarımda gerileme olduğu için, tarım dünyanın her ülkesinde desteklenirken bizde hemen hemen hiç desteklenmediği için İzmir Büyükşehir Belediyesi bu işe gönül verdi ve başladı. Yeniden bir şey icat edecek zamanımız ve gücümüz yoktu. Mevcuda baktık. Mevcudu Küçük Mendereste bulduk. Bayındırda çiçekçilik kooperatifi vardı. Ona destek verdik. Bademlide fidancılık kooperatifine destek verdik. Tirede süt kooperatifine destek verdik. Kirazda İğdeli Kooperatifine destek verdik. Biz Küçük Mendereste zemini bulduk. Dolayısıyla dört kooperatif üyeleriyle de yol yürümeye başladık ifadelerini kullandı.
Kooperatiflere destek verdikçe üretimin ve kalitenin arttığına vurgu yapan Başkan Kocaoğlu, Tire Süt Kooperatifine destek verince kooperatif büyüdü. Kalkınma modeli olarak dünyada incelenmeye başladı. İzmirde süt üretimi, Türkiyedeki süt üretimi artışının 4-5 katı arttı. Türkiyede yüzde 80 civarında artarken İzmirde yüzde 400 arttı. Bugün 3-4 tane süt ve süt ürünleri şirketi Küçük Mendereste yatırım yapmaya başladı. Sütlerimiz yerinde üretilerek, istihdam sağlanarak Ege sınırlarını aşacak. Ülkenin kalkınması için bu coğrafyanın mutlaka tarımda ciddi bir ihracat hamlesine girmelidir. Bayındır çiçekçilikte ne oldu? Üretim kalite sınırlıydı. Sözleşme yaptık. Toprak tahlilleri yaptık. Çeşit ve ürün kalitesi arttı. Bugün Irak ve Azerbaycana ihracat yapıyor. Bayındır Çiçekçilik Kooperatifi bizim anlaşmalı üretim yaptığımız kooperatiftir. Hedef ihracat yapmak demiştim bugün buna ulaştık ama yeterli değil. En az 10-15 ülkeye ihracat yapmalıyız. İğdeli Kooperatifinin peyniri bir marka oldu. Güvenilir, katkısı olmayan bir peynir markası olarak pazarlanıyor. Bademli Kooperatifinin Kazakistan ve Özbekistana ihracat yaptığını öğrendim dedi.
PROJELER YAYGINLAŞTI
Süt ile ilgili projelerinin Türkiyeye yaygınlaştığını belirten Başkan Kocaoğlu, Okul sütü projesi başlattık. Mili Eğitim Bakanlığı okul sütünü Türkiyeye yaygınlaştırdı. İftihar ettik. Okula gitmeyen çocuklara süt kuzusu projesi yapıyoruz. Geçtiğimiz hafta süt bayramı yaptık. İftihar ettik. Ödemişin de Tirenin de adı süt üretiminde adı duyuluyor. Kalkınıyoruz. Kıskanmak yok. Olumlu bakmak, destek olmak var. Bir tek isteğimiz memlekete hizmet etmek ve insanımızın huzurunu, refahını arttırmak şeklinde konuştu.
GÜVEN OLMADAN BÜYÜYEMEZSİNİZ
Kırsalın büyükşehir belediyesine, büyükşehir belediyesinin de kırsalda yaşayanlara güvendiğini belirten Başkan Kocaoğlu, Biraz maddi destekle ama çok büyük manevi destekle bu kentte çiftçinin morali yükseldi. Bu kentte çiftçinin önemsendiği bilinci gelişti. Üretim arttı. Yeteli değil. İzmir Büyükşehir Belediyesi 11 yıllık geçmişinde çok önemli bir kazanım elde etti. Kırsalda tarımda hayvancılıkta güven. Bugün siyasi partisi, dini, mezhebi, kökeni hiç önemli değil. Ama şunun aksini söylemek de mümkün değil; kırsal İzmir Büyükşehire, İzmir Büyükşehir de kırsalda yaşayan hemşerilerine güveniyor. Güven olmadan iş yapamazsınız. Yaparsanız da büyüyemezsiniz. En büyük kazanım bu. Sınırlarımız tekrar büyüdü. Biz göreve geldiğimizde sadece 11 tane ilçemiz vardı. Balçova, Narlıdere, Güzelbahçede az çiçek üretimi vardı, tarım yoktu. Bunu üzerine el yordamıyla Bayındır, Ödemiş, Bademli ve Tire kooperatiflerini bulduk. Kırsalda birçok zenginlik var. Bunu bilimsel çalışmayla ortaya çıkartıp yol haritamızı bilime oturtmamız gerekiyordu. İZKA ile yarımada kalkınma projesi yaptık. 302 sayfalık strateji planı çıktı. Seçimden sonra ne gerekiyorsa yapacağız. Hayvan almak, işleme tesisi, kovan ne gerekiyorsa... Güç ve iradeye sahibiz. İrade tercihtir. İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinin büyük bir bölümünü tarımsal kalkınmaya vermektedir. Bu yönde irade göstermektir. Arazi yollarına sadece 300 milyon üzerinde yatırım yaptık ve devam edecek. Şimdi aynı ekip temmuzda Gediz ve Bakırçayın yol haritasını belirliyor. Temmuzdan itibaren de Küçük Menderes için çalışma başlayacak. Küçük Menderesi geriye bıraktım. Çünkü en çok çalıştığımız ve bildiğimiz bölgeydi dedi.
Büyükşehir Belediyesinin başlattığı tarım suyu projesinin de yanlış anlaşıldığını ifade ede başkan Kocaoğlu konuya şöyle açıklık getirdi: Tarım suyu diye 2004ten beri bir uygulama var. Bu kimi yerde anlaşılamadı. Tarım suyu abonesi olduğunda oradan kullandığı suyun bedeli normal sudan dörtte biri idi. Cuma günü meclisten geçirdiğimiz kararla sekizde bire indi. Ben de rençber çocuğuyum. Hem hayvan hem sebze yapıyorduk. Böyle bir konutta yaşayan hemşerilerimizin konut suyunu alıp geçinmesi mümkün değil. Burada bir zorlayıcı konu var. İlçe Ziraat Odasından belge istiyoruz.
ÇARE VAR BULUNUR
Nereye yatırım yapılacağının tercih ve irade olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak arazi yollarına 300 milyon desteklemeye 150 milyon, kent aktarmalı sistemde 1 yılda 300 milyon sübvanse etmişiz. Devletin geliri var mı var sanayiciyi, turizmi teşvik ediyor muyuz? Ediyoruz. ÖTV almamak Yatlardan uçaklardan alınmıyor. Bunu çiftçilerden alınmamasının kaynakla ne alakası var? Hem metroyu yapıyoruz, hem tarımı destekliyoruz. Bu tercihtir. Yeter ki istensin. Aklı, bilimi kullanarak tarımın nasıl artacağını hesabı yapılsın gönül verilsin. Çare var. Bulunur dedi.
Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu da kooperatifçiliğin desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Ödemişin geçiminin tarım ve hayvancılığa bağlı olduğunu ifade etti. Üretimin iklimin insafına ve yılın gelişine kaldığını belirten Badem, Tüm geçimini tarım ve hayvancılıktan geçinen bir kent Ödemiş. Yılın gelişine, iklimin insafına göre ekin şekillenir. Sulamayla ilgili tarımsalla ilgili yapılanların dışında üreticiye destek vermek adına İzmir Büyükşehir Belediyesinin verdiği destekten ötürü teşekkürler. Bu kentli insanlar üretip geçinemedikçe önce Ödemişte sonra İzmirde iş aramaya devam edecekler. Onları bu gelişmiş ovalarda mutlu etme yolunu aramalıyız. Bu da tarım ve hayvancılıkta üretime ve sattıklarıyla alakalı. Üretimle ve üretilenlerin doğru satılmasıyla alakalı. Diğer illere de dağılmasını diliyoruz diye konuştu.
Bademli Fidancılık Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi de konuşmasında kooperatifçiliğe vurgu yaparak ekonomik değeri hakkında konuştu.
Haber Merkezi