Cadde mağazacılığı zor günler yaşıyor

İTO Meclis Üyesi Adil Özyiğit, Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın sorunlarının görmezden gelindiğini ve birçok dükkanın kepenk kapatmak zorunda kaldığının altını çizerek, “Kemeraltı ve cadde mağazacılığımız can çekişiyor” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 18.01.2017 08:44
  • Güncelleme Tarihi : 18.01.2017 08:44
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Cadde mağazacılığı zor günler yaşıyor

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

İzmir’de cadde mağazacılığı zor günler geçiriyor. Türkiye’nin ve İzmir’in en büyük açık hava alışveriş merkezlerinden olan Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndan esnaf iş yapamamaktan şikayet ediyor. Alsancak’ta aşırı dükkan kiraları yüzünden kapanan dükkanların yanına şimdi de Kemeraltı’nda iş yapamayan esnaflar eklendi.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda tüketicilerin alım gücünün düşmesi ve alışverişten uzaklaşmalarıyla birlikte esnaf kara kara düşünmeye başladı. Bir de bunlara Kemeraltı için bahsedilen projelerin hayata geçirilememesi eklenince, tarihi çarşıda birçok dükkan iş yapamaz hale geldi.

“SORUNLAR GÖRMEZDEN GELİNİYOR”

İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Adil Özyiğit, Kemeraltı’nın sorunlarını defalarca yetkili mercilere aktardıklarını fakat sorunların yok sayıldığından dem vurarak, “Maalesef sorunların yok farz edilmesiyle, sorunları görmemezlikten gelmekle ve küresel sermaye ile işbirliği yaparak yerel yönetimlerimiz vizyonsuzluk ile proje yapmayarak, üretmeyerek durumu bu hale getirdi. Bunu artık bilerek yaptıklarını düşünüyorum, Kemeraltı can çekişiyor. Cadde mağazacılığımız can çekişiyor. Sadece Alsancak değil, İzmir’deki birçok caddede dükkanlar kapatmış durumda” diye konuştu.

“BİR AN ÖNCE TEDBİR ALINMALI”

Kemeraltı için bahsedilen projelerin artık bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini dile getiren Özyiğit, “Bir an önce tedbir alınması lazım. Kemeraltı’nda artık binalar yıkılıyor. Çok değişik sokaklarda, metruk yıkılmış binalar var. İzmir’de Kemeraltı bir deprem bölgesi ama artık bir depreme bile gerek kalmadı. Kendi kendine yıkılıyor binalar. İzmir Ticaret Odası, Tarihi Kemeraltı Çarşısı için bir proje yaptı ve bu proje insanları son derece heyecanlandırdı. Beklentiler çok yüksek. Bu projenin içinde bir insan olarak da, projenin bu beklentileri karşılayacağını düşünüyorum” dedi.

“ÇARŞI’YI NASIL YAŞATACAĞIZ?”

Bölgedeki Balık Hali’nin yıkılması ve yerine bir türlü yeni bir projenin gelmemesi ile birlikte özellikle 871 sokakta yaşayan esnafların çok büyük sıkıntı yaşadıklarını ve sorunların bir sorun yumağı haline geldiğini ifade eden Özyiğit, “Sorunları yok farz ederek, sorunları çözemeyiz. Kemeraltı’nın orda bir otoparkını yıktık, yerine hiçbir şey yapmadık. Şu an 30 yıllık bir Kemeraltılı olarak 20 lira ücret vermemize rağmen, Kemeraltı’nda araç park edecek yer bulamıyoruz. İzmir’le tarihi eşdeğer olan bir çarşıyı bu şekilde mi yaşatacağız? İnsanlar buraya nasıl gelecek? Hangi ulaşım aracıyla gelecek? Kemeraltı’na en yakın gelebileceğiniz, otobüsle de gelseniz, kendi arabanızla da gelseniz, yürüyerek de gelseniz yapacağınız kilometre bin metre, yani 1 kilometre” ifadelerini kullandı.

“PROJELER HAYATA GEÇMİYOR”

Özyiğit, İzmir’de tarihi hiçbir dokuyu ortaya çıkartamadıklarını altını çizerek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Kemeraltı’nda hiçbir projeyi hayata geçirmiyoruz. Sadece yok farz ediyoruz. Bunu da altını çizerek söylüyorum. Bunu yerel yönetimlerin küresel sermaye ile el ele vererek birlikte yaptığını düşünüyorum. Kemeraltı’nda hiçbir soruna el atmamanız ve Kemeraltı’nı yok farz etmeniz buradaki insanların vebalini alıyor. Ve çok acı sonuçları ortaya çıkartacak. İzmir’de çok insan asgari ücretle dahi iş bulamıyor. Bunu sebebi de İzmir’in ana sorunlarının maalesef tespit edilememesidir.” 

Haber Merkezi