Çin tuzu, obeziteye davetiye çıkarıyor

EÜ Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Harun Raşit Uysal, gıda katkı maddesi olarak kullanılan Çin tuzunun iştah açıcı bir madde olmasından dolayı obeziteye yol açtığını söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 30.10.2019 09:02
  • Güncelleme Tarihi : 30.10.2019 09:02
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Çin tuzu, obeziteye  davetiye çıkarıyor

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER
Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Harun Raşit Uysal, gıdalarda katkı maddesi olarak kullanılan Çin tuzu olarak bilinen Monosodyum Glutamat (msg)’nin zararlarına dikkat çekti. Çin tuzunun özellikle et ürünleri ve fast-food gıdalarda çok fazla tercih edildiğini belirten Prof.Dr. Uysal, Çin tuzunun en büyük tehlikesinin obeziteye davetiye çıkarmak olduğunu belirtti.
Gıda katkı maddeleri yönetmeliğinde ‘E621’ olarak geçen Monosodyum Glutamat (msg)’ın gıdalarda ne şekilde yazılırsa yazılsın tüketiciler için çok tehlikeli bir tuz olduğunun altını çizen Prof.Dr. Uysal, “Tuzlar ister deniz tuzu, isterse göl ya da kaya tuzu olsun zaten zararlıdır. Göl tuzu, deniz tuzu kullanmayın kaya tuzu ya da himalaya tuzu kullanın deniyor. Ancak tuz, tuzdur. Her türlü tuz zararlıdır. Tuz; hipertansiyon ve ödeme neden olur. Yanlış düşüncelere kanıp himalaya tuzu veya kaya tuzunu yemeklerde fazla miktarda kullanmamak gerekir. Sonuçta bu sodyum klorürden ibarettir ve bütün tuzlar birbiri ile aynı derecede zararlıdır. Birisinde daha az gıda katkı maddesi vardır ancak onu da bilemeyiz” dedi.



LEZZET VERİR, İŞTAH AÇAR
Çin tuzunun paketlenmiş gıdalarda ‘msg’ olarak yazıldığını ve en çok et ürünlerinde kullanıldığını belirten Prof.Dr. Uysal, “Çin tuzu, lokantalarda çok fazla kullanıldığından dolayı lokantada yenilen yemekler daha lezzetli hissediliyor. Çünkü msg aynı zamanda lezzet veren bir maddedir. Bir yemeği evde yaptığınızda lokantadaki kadar lezzetli olmuyor. Ama lokantalarda ağırlıklı olarak msg kullanıldığı için yemekler daha lezzetli oluyor. Bunu söylerken bütün lokantalar msg kullanıyor ya da bunu söylerken bütün gıda maddeleri içerisinde msg var demiyoruz. Ağrılıklı olarak fast-food tarzı restoranlarda kullanılıyor. İştah açtığı için de çok tehlikelidir. Örneğin; maç izlerken bir paket cips aldınız diyelim önce bir tane yemeye başlıyorsunuz, çok lezzetli geliyor ve iki tane alıp daha sonra avuç avuç yemeye başlıyorsunuz. Çünkü bu madde lezzet verip, iştah mekanizmanızı açıyor ve doyduğunuzu anlayamıyorsunuz. Çin tuzu ile birlikte fazla yenen yemekler kilo yapıyor ve yendikçe doymayan, doymadıkça yiyen obez olan bireyler ile karşı karşıya kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

4 ÇOCUKTAN BİRİ OBEZ
Prof.Dr. Uysal, Çin tuzu dendiği zaman bu tuzun Çin’de üretildiği algısının insanlarda oluştuğuna dikkat çekerek, “Ancak, bu tuz Çin’de üretilmiyor. Konunun uzmanı iç hastalıkları doktorların verdiği bilgilere göre de Çin tuzu pankreasta büyük zararlara neden oluyor. O yüzden dikkatli olmak gerekiyor. Gıda maddelerinde diğer tuzlara göre ucuz olduğu ve iştah açıcı olduğu için kullanılıyor. Ancak toplum sağlığını yitirirken, toplumdaki genç nesiller obez oluyor. Bu hazır gıdalara katılan msg ve fruktoz şurubu nedeniyle artık çocuklarda obez oluyor. Yapılan çalışmalar, Türkiye’deki her 4 çocuktan birinin obez olduğunu gösteriyor. Toplum sağlığı açısından baktığımız zaman bu gibi maddelerin soframızdan uzak olması gerekiyor. O yüzden ben bu tip maddelere soframızdaki gizli tehlike diyorum. Bu tür konularda uzmanlara danışmak ve bilgi almak önemlidir. İnternette ve sosyal medyada bu konularda çok fazla sayıda video var ancak bunların hepsi doğru değildir. Doğru olanlar gıda ile uğraşan insanların verdiği bilgilerdir. Ailenizin ve kendi sağlığınıza dikkat etmek istiyorsanız sağlıklı bir yaşam için ürünlerin etiket bilgilerine bakın ve etiketin üzerindeki bu tür bilgilerin yer aldığı gıdaları da tüketmemeye özen gösterin” şeklinde konuştu.
 

Haber Merkezi