Doğru beslenme ile virüslerden korunun

Bağışıklığı güçlendirmek için hangi besinler tüketilmeli? Koronavirüsten korunmak için nasıl beslenmeliyiz? Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, virüslere karşı bağışıklığı güçlendiren besinlerin neler olduğunu aktardı


  • Oluşturulma Tarihi : 15.03.2020 07:54
  • Güncelleme Tarihi : 15.03.2020 07:54
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Doğru beslenme ile virüslerden korunun

SULTAN GÜMÜŞ/ÖZEL HABER
Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının ortaya çıkmasının ardından vatandaşlar ‘Bağışıklığı güçlendirmek için hangi besinler tüketilmeli?’ sorusuna yanıt aramaya başladı. Gün boyunca kalabalık ortamlarda bulunan kişiler ‘virüslere karşı bağışıklığı güçlendiren besinlerin neler olduğu’ sorusuna yanıt arıyor. Kış aylarında sağlıklı beslenme önerilerini gazetemize anlatan Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, besinlerin yeterli miktarlarda alınması gerektiğini kaydetti.



EN AZ 5 PORSİYON MEYVE
Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın korunması için esas olduğunu kaydeden Yalçın, bu nedenle, beş besin grubunda bulunan çeşitli besinlerin yeterli miktarlarda alınması gerektiğini vurguladı. Yalçın, “Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketimi önemlidir. Mevsimine uygun en az 5 porsiyon meyve (2 porsiyon) ve sebze (3 porsiyon) tüketilmesi önerilmektedir” sözlerine dikkat çekti.



HAFTADA 2-3 KEZ BALIK TÜKETİLMELİDİR
E vitamininin de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkili olduğunu aktaran Yalçın, “Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmaktadır. E vitaminin iyi kaynakları olan; yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve fındık, ceviz gibi yağlı tohumlardır. Günlük olarak mevsimine uygun 3 porsiyon sebze, 15-20 adet fındık (30 gr) veya 5-6 adet ceviz (30gr) ve haftada 2-3 defa kuru baklagil (mercimek, kuru fasulye, nohut) tüketilmelidir. Kemik ve diş sağlığı açısından önemli olan D vitamini ise güneş ışınlarıyla deri tarafından üretilen bir vitamindir ve besinlerde pek fazla bulunmaz. Kış aylarında mahrum kalınan güneş ışınları, vücudun D vitamini gereksiniminin karşılanamamasına neden olmaktadır. Özellikle kış mevsiminde, havanın güneşli olduğu zamanlarda mümkün olduğunca güneşten faydalanılmalıdır. Balık; D vitamini, beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3), kalsiyum, fosfor, selenyum, iyot mineralleri ve E vitamini içerir. Bu nedenle kış aylarında haftada 2-3 kez balık tüketilmelidir” yorumunda bulundu.
DÜZENLİ FİZİKSEL AKTİVİTE YAPILMALI
“Kış aylarında genellikle meydana gelen beslenme alışkanlıklarının başında, daha yağlı yiyecekleri tüketmeye olan eğilim gelir” diyen Yalçın, sözlerine şunları da ekledi: “Yağ tüketimine özellikle dikkat edilmeli, katı margarinden kaçınılmalı, aşırı yağlı etler tüketilmemelidir. Kış aylarında vücut ağırlığı kontrolünün sağlanmasında; basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmesi, enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları tercih edilmelidir. Hareketsizlik nedeniyle artan sindirim problemlerinin önlenmesinde posa içeriği yüksek kuru baklagillerin tüketilmesi (haftada 2-3 kez) ve düzenli fiziksel aktivite yapılması önemlidir.”
BOL SIVI KULLANIMI ÖNEMLİ   
Vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alımının gerektiğini belirten Yalçın, “Yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılmasında, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle, her gün en az 2-2.5 litre su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmelidir” dedi.
ISRAR ETMEK YERİNE BAŞKA BİR YOL DENEYİN
Yalçın, son olarak, “Genellikle kış aylarında özellikle çocukların sevdiği sebzeler azdır. Çocuklara pırasa, kereviz, ıspanak gibi kış sebzelerini zorlayıcı tavırlar ile yemek yemelerini sağlamak birçok anne için problemdir. Bu nedenle ısrar etmek yerine bu sebzeleri değişik şekillerde sunmak belki de daha faydalı olacaktır. Örneğin; kereviz yemeğini sevmeyen çocuğunuza, bu sebzeyi rendeleyerek, yoğurda karıştırmak, içine bir miktarda ceviz ekleyerek çocuğa sunmak, aynı şekilde ıspanak yemeğini sevmeyen çocuklara, ıspanağı bir iç olarak kullanarak; börek, poğaça ya da krep yapılması ve çocukların bu besinleri tüketmeleri sağlanmalıdır” ifadelerine yer verdi.

 

Haber Merkezi