- Gündem
- 19.05.2025 18:45
Elektrikli araba üretimine destek verildiğinde Türkiyede çok daha fazla Babayiğitin ortaya çıkacağına vurgulayan EBSO Meclis Üyesi Süha Kahraman, Türkiyede elektrikli arabayı çok rahat üretiriz dedi
KENAN YEŞİL
Hükümetin teşvikiyle Türkiyenin yerli ve elektrikli otomobilini yapmak üzere 5 babayiğit firmanın (Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell, Zorlu Holding) konsorsiyum kurmasını değerlendiren EBSO Meclis Üyesi Süha Kahraman, Türkiyenin ilk yerli otomobilinin elektrikli olarak üretilme kararı alınmasının Türkiye için bir avantaj olduğunu söyledi. Atılan adımların çok doğru olduğunu ifade eden Kahraman, 2018 yılında çıkacak olan arabaların 7 yıl önceki teknolojilerle yapılıyor. Şu anda alınacak olan arabalar 7 sene önceki teknolojinin çıktısı olacak. 10 yıllık arabalar ile rekabet etme şansımız yok. Üretilir mi üretilir. Yerli olur mu olur. Ama çok etkili olmaz. Fakat en son hükümetimiz elektrikli araba üretimi kararı aldı. Bu karar son derece çok doğru bir karar ve biz çok heyecanlandık. Çünkü Türkiye içten yanmalı motorlu araçlarla rekabet etmesi imkansız. Nedeni ise içten yanmalı motorlu araçlarda 5 bin parça var. Elektrikli arabada ise 2 bin 500 parça var. Elektrikli arabada dizaynı çok daha kolay yapılabilir. Türkiye bu konularda dünya ile çok rahat bir şekilde rekabet edebilir dedi.
ELON MUSK ÖRNEĞİ
Teslanın kurucusu Elon Muskın elektrikli otomobil konusunda yaptığı çalışmalara değinen Kahraman, Elon Muskın Tesla ile ne yaptığını görüyoruz. 5 yıl önce hiç araba bilgisi olmayan Elon Musk, bugün dünyanın en değerli markasını yaptı. Hatta Fordun müdürü Sen bunu nasıl görmedin diye kovuldu. Geçen ay Amerikada gitmiştim. Özellikle kullanılmış eski Teslaları test ettim. O araçları kullanan insanlar Bir daha araba alırsam neden Tesla almayayım diyor. Müşteri memnuniyeti en fazla olan araba. Türkiyede motorlu araçla rekabet edilemez açıklamasında bulundu.
TÜRKİYEDE YAPILIYOR
Türkiyede yerli elektrikli araba yapıldığını dile getiren Kahraman, Derindere Motorlu Araçlar (DMA) adlı firma elektrikli araba yaparak Çine satıyor. ODTÜlü bir mühendis 5 yıldır bu işi yapıyor. DMA, Teslanın 2 yıl önceki teknoloji ile yaptığı ve geçen yıl sattığı Teslalarla aynı performansı gösteren araba yapıyor ve satıyor. Hatta kendileriyle görüşmüştüm. Görüşmemizde bana Bize biraz yatırımcı olsaydı biz Türkiyenin Teslası olurduk dediler. DMAnın ne yaptığına gelirsek Toyotayı almış kendi yazılımını Toyotanın içine koymuş. Güzel bir motor ile Teslanın önümüzdeki sene için verdiği sözleri şu anda yapıyor diye konuştu.
ÇOK RAHAT ÜRETİRİZ
Üniversitelerde de elektrikli arabaların yapıldığını söyleyen Süha Kahraman, örnekler vererek şöyle konuştu: Kıbrısta üniversite öğrencileri ve profesörler bir araba yapmışlar. Yakındoğu Üniversitesi Günsen adını verdikleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin (KKTC) ilk yerli arabasını yapmışlar. Araba yıkılıyor. Modeli ve her şeyi var. Tesla ile rekabet edebilir. Sadece yatırımcı bekliyor. Hacettepe Üniversitesi Mühendislik bölümü bir araba yapmış inanın Tesladan daha güzel. Bir tek üretim konusunda problem var. Türkiyede elektrikli arabayı çok rahat üretiriz. Türkiye elektrikli araba konusunda rekabet edebilir.
HÜKÜMETİN KARARI ÇOK DOĞRU
Hükümetin aldığı karar çok doğru olduğunu yineleyen Kahraman, Hepimiz çok heyecanlıyız. İnşallah yerli otomobil üretiminin merkezini İzmire taşırız. Ama yerli arabada, yerli elektrikli arabayla dünya ile bile rekabet edebiliriz. Yerli arabanın üretimi için bir araya gelen o babayiğitlerin hiç endişesi olmasın. Bir dizel arabayı yeniden yapmak için yapacakları yatırımın onda birine elektrikli araba yapılır. Teslanın 100 milyon dolarla bu işe başladığını biliyoruz. İnanın Türkiye doğru bir karar almıştır. Elektrikli araba üretimini destek verildiğinde Türkiyede çok daha fazla babayiğit çıkacağına inanıyorum diye konuştu.