Sayfa Yükleniyor...
Prof.Dr. Abdülkadir Yuvalı, Ahilik teşkilatının kadın kolu olarak bilinen Bacıyan-ı Rumun dünyada varlığı bilinen ilk kadın teşkilatlanması olduğunu söyledi
13üncü yüzyılda Anadoluda Selçuklu egemenliği döneminde Kayseride kurulan Bacıyan-ı Rumun, Batılı araştırmacılar tarafından da dünyadaki ilk kadın teşkilatı olarak tanımlandığını belirten Erciyes Üniversitesi Tarih Bölümünden emekli öğretim üyesi Prof.Dr. Yuvalı, Teşkilatın kurucusu Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evranın hocası Evhadüddîn Kirmânîdir. Kirmânî bir Yesevî yol evladıdır. Ahi Evran, Evhadüddîn Kirmânînin kızı Fatma Hanımdan dolayı aynı zamanda damadıdır. Bu evlilik, Ahiliğin kadın hareketi kolu kurucusu Fatma Hanımı ön plana çıkarmıştır. Ahilik dergâhının mensuplarının eşleri, dergâhın her türlü hizmetindedir dedi.
Anadolunun İslamlaşması ve Türkleşmesinde önemli rolleri olan Bacıyan-ı Rum kadınlarının, konuk hizmetleri, dikiş nakış gibi işlerin yanı sıra sufi geleneği yayma ve savaş becerileriyle de Batılı araştırmacıları şaşırttığını dile getiren Prof.Dr. Yuvalı, Bacıyanı Rum teşkilatının ilk görevi Ahilerin konuklarının ağırlanması. İkincisi oranın ihtiyacı olan her türlü örgü, dokuma, keçe yapımı gibi el işlerini hazırlamak. Üçüncüsü de askeri ve siyasi faaliyetleri. O günün şartlarında kılıç kullanmayı, ok atmayı, ata binmeyi bir erkekten farksız yaparlardı. Bu özelliklerinden dolayı Bacıyan-ı Rum teşkilatı Anadolunun İslamlaşmasında ve Türkleşmesinde önemli hizmetlerde bulunmuştur diye konuştu. (İHA)
Haber Merkezi