- Gündem
- 17.05.2025 13:26
İzmirde yaşayan ve yüzde 80 engeli bulunan Eşref Kart, malulen emekli olabilmek için 2011 yılında SGKya başvurdu. Kart, farklı hastanelerden aldığı kurul raporunda engel oranı düşük çıktığı için emekli olamıyor
ONURHAN ALPAGUT / ÖZEL HABER
Maddi durumunun iyi olmaması sebebiyle 2011 yılında malulen emekli olmak için SGKya başvuran Eşref Kart isimli vatandaş bununla beraber zorlu bir sürecin içerisine girdi. 2011den beri emekli olmak için mücadele veren Kart, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının kendisine verdiği engelli kartında yüzde 80 oranında engelli gözükmesine rağmen bir türlü emekli olamadı. Hastane kapılarında 7 yıl geçiren Kart, hala emekli olmak için mücadele ediyor.
SONUCU MERAK EDİYORLAR
Hastanede anevrizma teşhisi konan mağdur Eşref Kart tesadüf eseri Şefkat Eli Çağdaş Engelli Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Hakime Kahraman ile tanışmasının ardından birlikte mücadeleye birlikte koyuldu. Mağdur Eşref Karta yardımcı olmak için SGKya bizzat kendisinin gittiğini söyleyen Kahraman, Günlerinin eksik olduğunu söylediler. Kartın Manisa ve İzmirde sigortası varmış. Dilekçe ile bunlar birleştirildi. Tekrar heyete gönderdiler. Yeşilyurt Devlet Hastanesine bizzat ben götürdüm, ilgilendim. Heyetten çıktı. Sigortaya tekrar başvuruldu. Olumsuz yanıt geldi. İtiraz ettim. Ankaraya gönderdim. AK Parti Bornova İlçe başkanı ile görüştüm. Kendisi beni başka birine yönlendirdi. Yönlendirilen kişi bana raporun 3 bin 600 güne hazırlandığını söyledi. Oysa ki biz maluliyete başvurumuzu yaptık. Hakkımızı arıyoruz. Eşrefin engellilik puanını öğrenmek istediğimi İlçe Başkanlığında da yineledim. Bu sefer Yeşilyurt kurula gitmemi söylediler. Kuruldaki memurla görüştüm. Bize, sigortayı rakamla yazmamızı söylediler. Kendilerinin karar verip, puanlama yapacaklarını ifade ettiler. Raporumuzun sonucu merak ediyoruz. Bunu bilmek vatandaşın en temel hakkı dedi.
3 SEFER RET YEDİ
Yaşadığı süreci anlatan mağdur Eşref Kart, Malulen emekli olmak için SGKya 2011de başvurdum. Öncesinde yüzde 80 engelli raporum vardı. Bunu kabul etmediler. Emeklilik için günüm yetmiyordu. SGKdan eksik olan günlerimi söylediler. Engelli olduğum için hiçbir yerde çalışamadığımı, kimsenin beni işe almadığını belirttim. Çiftçi sigortası yaptırmamı söylediler. Dediklerini yaptım. Günümü dışarıdan ödeyerek, tamamladım. Fazlam dahi vardı. Tekrar emeklilik için başvurdum. Bu seferde Askerlik borçlanması çıkardılar. Borç, harç onu da ödedim. Ödediğime dair belgeyi de gerekli merciye sundum. İş tamam dediler. Evrakları incelemeye aldılar. Bir süre sonra evrakları gönderdik. Baş vuruma ret cevabı geldi. Beni Bozyaka Devlet Hastanesine yönlendirdiler. Epey bir süre orada tekkiklere girdim. Raporu direk bana vermediler. Kurul varmış, ona gönderdiler. Yaptığım takip sonucu, raporun kurula ulaşmadığını öğrendim. Bu sırada yine bana ret geldiğini söylediler. Olmayacaksa, uğraştırmayın dedim. Karabağlarda yetkili birimin müdürüne gittim. Yine benim rapora, ret gelmiş. Beni içeri almadılar. Kapıdaki görevlilere derdimi anlattım. Ret cevabı geldiyse dahi bir yanıt almak istedim. Yine alamadım. Bir şekilde Tepecik Devlet Araştırma Hastanesine tekrar sevk ettiler. Rapor yine gitti. Bu sefer oldu, derken yine olmadı diye konuştu.
RAPOR TEKRAR ANKARAYA GİTTİ
Süreç esnasında Şefkat Eli Çağdaş Engelli Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Hakime Kahraman Başkanı Hakime Kahraman ile tanıştığını ve tekrar yetkili makamların kapılarını birlikte aşındırmaya başladıklarını söyleyen Kart, SGKya beraber gittik. Derdimizi anlattık. Yine rapora ret yanıtı aldığımı öğrendim. Nasıl olduğuna biz de inanamadık. Her şeyim tamamdı. Sekiz senede bana gerekli evrakları tamamlamak için 50 bin lira borç oldu. Tekrar hakime hanımla gerekli makama çıktık. Bu sefer yine iş tamam dedik. Mutlu ayrıldık. Müdürle yine buluştuk. Ankaranın raporu bu sefer kabul ettiğini söyledi. Ancak raporun onlara ulaşmadığını belirttiler. Bu iş nasıl olur? dedik. Beni kendi istedikleri hastaneye sevk etmelerini istedim. Yeşilyurt Devlet Hastanesinin vereceği raporu kabul edeceklerini söylediler. Beni zaten ameliyat eden, doktor orada çalışıyordu. Kaldı ki 2011den beri orada tedavi görüyordum. Hakime Hanımla birlikte hastaneye bu sefer beraber gittik. Raporun çıktısını istedik. Hastane bize vermedi. Bunun sonrasında beraber müfettişlik binasına gittik. İnsaflı bir müfettiş vasıtasıyla bir fotokopisini aldık. Maluliyet Bölümünün şefi İnci hanım ile görüştük. Dosyaların ve raporların Ankaraya gitmediğini kendisinden öğrendik. Büyük bir şok yaşadık. Dördüncü sefer kendi uğraşlarımız sonucu Ankaraya gerekli belgeleri ve dosyaları gönderdik. Artık gittiğine eminiz dedi.