EMO: TEDAŞ’ın kadroları yetersiz

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetimi daha önceden dağıtım şirketleri ve OSB’lere verilmiş olan dağıtım şebekelerine ilişkin proje onay, geçici kabul ve tutanak onay işlemlerinin TEDAŞ tarafından yürütülmesi gerektiği hususunun ilgili kamu kuruluşlarına tebliğ edilmesini eleştirerek, TEDAŞ’ın mevcut kadrolarının bunu yapmaya yeterli olmadığını belirtti


  • Oluşturulma Tarihi : 23.02.2016 08:28
  • Güncelleme Tarihi : 23.02.2016 08:28
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
EMO: TEDAŞ’ın kadroları yetersiz haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetimi, TEDAŞ’ın yapılanmasına bakıldığında çoğu dağıtım şirketleri merkezlerinin yer aldığı illerde toplam 21 adet TEDAŞ bölge koordinatörlüğünün yapılandırılmış olduğunu ve bu koordinatörlüklerin az sayıda mühendis kadro ile yatırım şirketlerinin onayının mümkün olamayacağını dile getirdi. Danıştay 10. Dairesi'nin kararı doğrultusunda hazırlanan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 15 Şubat 2015 tarihli ve 4155 sayılı genelgesi ile daha önceden dağıtım şirketleri ve OSB’lere de verilmiş olan dağıtım şebekelerine ilişkin proje onay, geçici kabul ve tutanak onay işlemlerinin TEDAŞ tarafından yürütülmesi gerektiği hususu ilgili kamu kuruluşlarına tebliğ edilmesi hakkında açıklamada bulunan EMO İzmir Şube Başkanı Mahir Ulutaş, “TEDAŞ’ın yapılanmasına bakıldığında çoğu dağıtım şirketleri merkezlerinin yer aldığı illerde toplam 21 adet TEDAŞ bölge koordinatörlüğünün yapılandırılmış olduğu ve bu koordinatörlüklerin az sayıda mühendis kadrosu ile dağıtım şirketlerine ait yatırım projelerinin onayı, geçici ve kesin kabul işlemleri, Genel Müdürlük talimatı ile gelen proje onay ve kabul işlemleri ile birlikte dağıtım şirketlerinin denetimlerini de yapmaya çalıştıkları görülmektedir” diye konuştu.

“MAKUL SÜRELER İÇİNDE YÜRÜTÜLEMEZ”

Ulutaş, mevcut yapıya ve görev kapsamına bakıldığında TEDAŞ’ın, daha önceden OSB’ler ve dağıtım şirketleri tarafından yürütülmekte olan proje onay, geçici kabul ve kesin kabul işlemlerini makul süreler içerisinde yürütmelerinin mümkün görünemeyeceğini dile getirerek, “2015 yılı içerisinde İzmir ve Manisa bölgesinde dağıtım şirketi tarafından yaklaşık olarak bin 800 adet, OSB’lerde ise yaklaşık olarak 500 adet olmak üzere toplamda 2300 adet üçüncü şahıs projesi onaylanmış, bir o kadar da geçici kabul işlemi gerçekleştirilmiştir. 2015 yılında İzmir’de bulunan TEDAŞ Gediz Bölge Koordinatörlüğü tarafından ise dağıtım şirketince hazırlanan 250’ye yakın yatırım projesi onaylanmış ve bunların geçici/kesin kabul işlemleri yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

“9 ELEKTRİK MÜHENDİSİ VAR”

“Proje yapım, onay ve geçici kabul işleri dağıtım şirketince yapılmakta olan küçük ek tesisler de bu kapsamda değerlendirildiğinde 2016 yılı içerisinde bu koordinatörlüğün proje onay, geçici ve kesin kabul kapsamında 3500 tesise ait proje onayı ve sonrasında bunların kabulünü içeren bir iş hacmi ortaya çıkmaktadır” diyen Ulutaş, “Bu verilerden de görüleceği üzere halen yalnızca 9 elektrik mühendisi çalışan koordinatörlükte mevcut kapasitenin çok üzerinde bir iş hacminin oluşacağından bahsetmek mümkündür. Bu durum gerek üçüncü şahıs projelerinin onay ve geçici kabul işlemlerinin, gerekse dağıtım şirketlerinin bu tesisleri abone yaparak bir an önce enerji satış hizmetlerini sunmalarının da gecikmesine neden olacaktır” şeklinde konuştu.

EMO NE ÖNERİYOR?

TEDAŞ, dağıtım şirketleri ve OSB’ler nezdinde gerekli koordinasyon ve işbirliğini sağlamalıdır.

Özelleştirme sürecinde kamu personeli statüleri korunarak diğer kamu kuruluşlarına atanan ve geçmişte TEDAŞ’ta çalışmış olan tecrübeli personelin kalıcı veya geçici görevlendirme ile TEDAŞ koordinatörlük birimlerinde görev almaları sağlanmalıdır.

TEDAŞ koordinatörlüklerinin yapısı gözden geçirilerek ihtiyaç olan mühendis, idari ve mali personel, büro, arşiv vb. ihtiyaçları acilen karşılanmalıdır. Ayrıca hizmetin yaygınlaştırılması için koordinatörlük bulunmayan illerde koordinatörlüklerin kurulması ve kadrolarının oluşturulması ivedilikle sağlanmalıdır.

Bu süreç içerisinde can ve mal güvenliği açısından önem arz eden bu hizmetlerin aksatılmaması açısından diğer kamu kuruluşlarından gerekli destek ve yardımların alınması konusunda çalışmalar başlatılmalıdır.