Sayfa Yükleniyor...
Karşıyaka Kasap Esnafı Adem Aslan, ülkemize ithal edilerek gelen etlerden dolayı köylünün hayvanını ucuza vermek istemediğini belirterek bu durumun 2018de et fiyatlarında yükselişe neden olabileceği uyarısında bulundu
ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER
Ülkemize etin ithal edilmesinin ardından iki büyük market zincirine bu etler girerek, vatandaşa sunuldu. Yerli ete göre kilosu biraz daha uygun olan bu etlerin, vatandaş tarafından denendikten sonra tekrar yerli ete dönüş gerçekleştiğini söyleyen kasap Adem Aslan, Çünkü bu etler dondurulmuş, şoklanmış etler dedi. Piyasada kesim hayvanının azalması ile birlikte et fiyatlarında 2018de artış yaşanabileceği uyarısında bulunan Aslan, Köylüler hayvanlarını geri çektiler. Piyasada etin azalmasını bekliyorlar. Köylü, hayvanını ucuza vereceğine, bekletiyor. Herkes yılbaşını bekliyor diye konuştu. İthal edilen etlerin iki büyük market zincirine girmesinin ardından kasaptaki et fiyatlarında herhangi bir düşüş gerçekleşmediğini bildiren Aslan, İnsanlar, denemek amacıyla bu etlerden aldı. Hoşuna gitmedi. Çünkü bu etler dondurulmuş, şoklanmış etler. Birçok soruyu içerisinde barındırıyor. Şu anda et piyasası yüksek. Ancak vatandaş yine kasaptan et almayı tercih ediyor dedi.
YILBAŞI ÖNCESİ HAREKETLİLİK
Türkiye Kasaplar Odasının ithal ete karşı başlattığı İthal et alma, yerli et al, hem kasabına hem çiftçine destek ol çağrısının olumlu sonuç verdiğini de dile getiren Aslan, Şu anda hareketlilik var. İnsanlar yılbaşına hazırlanıyor. Et satışları çok yüksek olmasa da yine yüzümüzü güldürüyor diye konuştu. Yılbaşı öncesi et fiyatları hakkında bilgilendirmede bulunan Aslan, Şu anda kim kesimhanede hayvanı ucuza kestirirse reyonunda o kadar ucuza satmaya çalışıyor. En ucuz kıyma 32-35 (dana) lira arası. Kuzu 42-45 lira civarında. Bonfile 80, kuşbaşı 50, antrikot 70 lira düzeyinde dedi.
FİYATLAR ARTABİLİR
İthal et dolayısıyla köylünün hayvanını ucuza vermek istemediğini, bu sebeple piyasada kısmi de olsa bir et sıkıntısı yaşanmış olduğunu belirten Aslan, Kimse hayvanını kestirmek istemiyor. Köylüler hayvanlarını geri çektiler. Piyasada etin azalmasını bekliyorlar. Köylü, hayvanını ucuza vereceğine, bekletiyor. Herkes yılbaşını bekliyor. Bu sebeple et fiyatları yükselebilir diyerek uyarıda bulundu.
İyi ve kötü et arasındaki farkı anlatan Aslan, Vatandaş bilmediği yerden et almasın. Eti görerek alsın. Hazır, paket etten uzak dursun. Dana eti kıpkırmızı olur. At ve diğer hayvanların eti kahverengiye çalar. Kaliteli et parlak ve canlı olur. Kalitesiz, bayat et kokar, kararır dedi.
ESNAF ZORDA
Esnafın zor günler geçirdiğini söyleyen Aslan, Herkes elektriğini, kirasını anca çıkarıyor. Kasaplar olarak bizim isteğimiz ülkemizde herkes kırmız et yiyebilsin. Ucuz et beklentisi hem bizde hem vatandaşta var. Hükümetten beklentimiz hayvancılığa olan teşvikin arttırılması, samanın ucuzlaması, kredi verirken faiz alınmaması. Hayvancılık zor. Bir besi hayvanı adeta bizim bebeğimiz, bakıyoruz, ilgileniyoruz. Bunlar gerçekten ucuz şeyler değil. Bugün 40 liraya eti satıyorsun. Bir çuval yem (saman) 50 lira. Kurtarmıyor. Fiyatlar pahalı. Bizde mecbur pahalı satıyoruz. Ben ucuza alsam, niye ucuza satmayım. Sirkülasyon olur. Vatandaş et yer. Dükkan masrafı çok. Devletimiz bunları biliyor diye konuştu.
HAREKETLİLİK BEKLİYORLAR
Yılbaşına 1-2 gün kala esnaf olarak satışlarda artış beklediklerini söyleyen Aslan, İster, istemez olması lazım. Piyasa şu an durgun. Yeni yıla bu şekilde girmemiz, iyi olmaz. Devletimiz, vatandaşa yardım yapsa, çağrıda bulunsa iyi olur. Yılbaşında herkes et yesin şeklinde konuştu. Son olarak soslu et uyarısında bulunan Aslan, Tavsiye etmiyorum. Kendi iş yerimde de yapmıyorum. Soslu et ne kadar bilindik yerden alınırsa alınmış olsun yine vatandaşımızın uzak durması lazım. Kalmış, tarihi geçmiş malları sirke suyuna yatırıp, soslayıp tezgaha koyuyorlar. Özellikle beyaz ette çok sakıncalı. Tüketimi gıda zehirlenmesine yol açar. İlla alınacaksa da göz önünde soslama yapılmalı diye konuştu.
Haber Merkezi