Gazi bağımlığa savaş açtı

Özel Gazi Hastanesinde artan madde bağımlılığına karşı mücadele birimi açıldı. Psikiyatrist Uzm.Dr. İlhan Saygılarlı, açılan serviste uygulanan yöntemler hakkında bilgilendirmede bulundu


  • Oluşturulma Tarihi : 20.10.2017 07:40
  • Güncelleme Tarihi : 20.10.2017 07:40
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Gazi bağımlığa savaş açtı haberinin görseli

ONURHAN ALPAGUT / ÖZEL HABER

Dünyada yapılan araştırmalar madde bağımlığının ne kadar yaygın hale geldiğini ortaya koyuyor. Birleşmiş Milletlerin yaptığı araştırmaya göre şu anda dünya üzerinde yaşamını sürdüren 29 milyon bağımlısı bulunuyor. Türkiye’de ise son yıllarda madde bağımlısı sayısı 6 kat arttı. Uyuşturucu maddelere karşı mücadeleye karar veren Özel Gazi Hastanesi resmi olarak madde bağımlılığı ile ilgili birim kurarak hizmete aldı. Bakanlıktan aldığı izin ile hastaları tedavi etmeye başladı. Serviste uygulanan tedavi yöntemlerini anlatan Psikiyatrist Uzm.Dr. İlhan Saygılarlı, “Sadece madde kullanma ve madde temini üzerine kurulu hayatlar yaşanıyor. Bunu önlemek çok zor ancak amacımız bir kişiyi dahi olsa kurtarmak” diye konuştu.

KOLAY BIRAKILMIYOR

Uyuşturucu madde kullanımının kısa sürede bağımlılık yaptığına dikkat çeken Özel Gazi Hastanesi Psikiyatrist Uzm.Dr. İlhan Saygılarlı, alışkanlığı terk etmenin kolay olmadığını söyledi. Saygılarlı, “Madde bağımlığını önlemek gerçekten zor. Hastaların tedavi istekleri oldukça düşük oluyor. Daha çok bunu isteyen çocuklarını bu bağımlılıktan kurtarmak isteyen aileler oluyor. Kişiler, isteseler de madde arama davranışları çok güçlü olduğu için kolay kolay bırakamıyorlar” dedi.

DESTEK OLMAK ÖNEM TAŞIYOR

Madde bağımlısı çocuğu olan birçok ebeveynin genellikle çocuğun durumunu kabullenmeden dışlama davranışında bulunduklarını vurgulayan Saygılarlı, bu tavrın doğru olmadığını belirtti. Saygılarlı, “Ailenin en temek fonksiyonu destek olmaktır, kabullenip yanında durmalı. Bunları sergileyen çocuğu reddetmek ya da uzak durmak doğru bir yaklaşım değil. Bağımlılıktan kurtulması için yanında durulması çok büyük önem taşıyor. Hastaneye yatışları zorlamayla olduğu sürece pek başarılı sonuçlar almıyoruz. Kullanan kişinin bırakmak için ikna olması şart. İkna olmasında ailesine ve çevresinde madde kullanan arkadaşlardan birini kaybetmesi en büyük etkiyi sağlıyor. Canlı bir örnek yaşadıklarında daha etkili oluyor” açıklamasında bulundu.

BELİRTİLERİ VAR AMA ANLAMASI GÜÇ

Bağımlı bir kişiyi çoğu zaman ailesinin anlamadığını dile getiren Saygılarlı, “Bunun en temel sebebi şudur; aile çocuğa bunu konduramaz. Bu bir anlamda görmenize engel olur. Elbette belirtiler var. Toplumdan kopmasından tutunda içine kapanması, fiziki değişimler ama olay tamamen ortaya çıktığında görmüş olursunuz o da iş işten geçmiş olur. Anca o zaman fark edersiniz. Aranızdaki bağ görmenize engel olur. Başkasının çocuğunu rahat görürsünüz, kendi çocuğunuzu görmezsiniz. Bağımlılık çok hızlı gelişiyor” şeklinde konuştu.

DOĞRU YÖNTEM İLE BAŞARI ARTIYOR

Açılan serviste eroin kullananlara uygulanan yöntemle, hastanın iradesi dışında 2 ay vücudunda naltrekson bulunmasını sağlanacak olduğunu söyleyen Saygıyarlı, cilt altına yerleştirilen bu ilaç ile başarı oranının arttığını ifade etti. Uygulanan bu yöntem hakkında bilgilendirmede bulunan Saygıyarlı, “Eroin kullanımını bıraktırmak için önce madde kullanımını testlerle belirleniyor. Sonrasında detoks uygulaması yapılıyor. Detoks sonrası madde olmadığı tespit edilerek deri altına etken maddesi naltrekson olan implantı yerleştiriliyor. Bu daha önceden ağızdan uygulanıyordu ve biraz daha uzun hastanede yatma durumu söz konusuydu. Oral alımda hasta almayı bırakabiliyor ve ertesi gün tekrar eroin kullanma olasılığı yüksek. Bu yöntem ise; genel cerrah tarafından karındaki cilt altına uygulanıyor. İki ayda bir tekrarları yapılıyor. Toplamda 1 yıl boyunca 6 defa uygulanıyor” diye konuştu.