Sayfa Yükleniyor...
TOG, gençlerin ihtiyaçlarını analiz etmek için gerçekleştirdiği yeni bir araştırmayı kamuoyu ile paylaştı. O araştırma sonucuna göre; gençlerin yüzde 45’i psikolojik desteğe ihtiyaç duyuyor
22 yıldır burs ve mentorluk programlarıyla gençleri güçlendiren ve onların sosyal sorumluluk projelerine destek olan Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), her yıl gençlerin ihtiyaçlarını analiz etmek için araştırmalar yapıyor.
Türkiye’nin en yaygın gençlik vakıflarından biri olan TOG bu yıl ise KONDA Araştırma ve Danışmanlık ile birlikte gerçekleştirdiği ‘Üniversiteli Gençlerin İhtiyaçları Araştırması’nı tamamlayarak kamuoyu ile paylaştı.
Araştırmaya katılan gençlerin 4’te 1’i son dönemlerde ücretli veya ücretsiz psikolojik destek almış veya almaya devam ediyor. Üniversite öğrencilerinin 4’te 1’i mobil internete, 3’te 1’i bilgisayara sahip değil. Gençler duygu durumlarına göre dörde ayrıldığında yüzde 38’inin kötü veya çok kötü, yüzde 27’sinin iyi veya çok iyi hissettiği ortaya çıkıyor. Öncelikli ihtiyaçlara bakıldığında ise; burs, psikolojik destek ve kariyer fırsatları öne çıkıyor. Üniversiteli gençlerin yüzde 68’i burs desteğine, yüzde 45’i psikolojik desteğe, yüzde 43’ü ise staj imkanına ihtiyaç duyuyor.
Araştırmada öne çıkan bir diğer madde ise gençlerin kültür- sanat faaliyetlerine erişmekte zorlandıkları ve maddi sebeplerle tedavilerini ertelemek olarak görülüyor. Katılımcıların yüzde 78’i katılmak istediği bir kültür-sanat aktivitesine katılamadığını, yüzde 53’ü yeterli beslenemediğini, yüzde 41’i tedavisini ertelediği bir rahatsızlığı olduğunu söylüyor.
‘2024 Üniversiteli Gençlerin İhtiyaçları Araştırması’na dair diğer sonuçlar ise şu şekilde;
"Gençlerin yüzde 67’si ihtiyacı olan bir kıyafeti alamadığını söylüyor. Yüzde 53’ü ekonomik sebeplerden dolayı yetersiz beslendiğini, yüzde 44’ü iyi bir barınma alanına sahip olamadığına, yüzde 41’i tedavisini ertelediğini belirtiyor. Gençlerin 4’te 1’i mobil internete, 3’te 1’i bilgisayara sahip değil. Yüzde 44’ünün kendisine ait bir odası var. Gençlerin son dönemde en çok hissettiği şey bunalmışlık, en az hissedilen duygu ise hayattan keyif alma. Gençler duygu durumlarına göre dörde ayrıldığında yüzde 38’inin kötü veya çok kötü, yüzde 27’sinin iyi veya çok iyi hissettiği ortaya çıkıyor."
SULTAN GÜMÜŞ KAYA