- Gündem
- 05.05.2025 00:30
İzmir Pide Gevrek İmalatçıları ve Benzerleri Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Erişen, İzmirlilerin vazgeçilmezi olan gevrek ve boyoz satışlarında salgın nedeniyle yüzde 50 azalma görüldüğünü belirtti
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER
İzmir kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden olan gevrek ve boyoz satışları da koronavirüsten etkilendi. Kademeli olarak iş yaşamının esnek çalışma ve evden çalışmaya kaydırılması ile birlikte gevrek satış noktalarında satılan gevrek sayıları da düştü. İşe giden İzmirlilerin güne başlamadan önce mutlaka bir gevrek satış noktasından alıp kahvaltısını yaptığı gevreğe bu sıralar koronavirüs nedeniyle pek fazla rağbet yok.
ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPIYORUZ
İzmir Pide Gevrek İmalatçıları ve Benzerleri Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Erişen, koronavirüsün tüm dünyayı etkilediği gibi İzmir ve Türkiye’yi de etkilediğini ancak devletin ve ilgili bakanlıkların bu süreci sıkı tuttuğunu belirterek, “Bu bir süreçtir. Cumhurbaşkanımız bu işi sokağa çıkma yasağı ya da zorla yapmaktansa halkımızı bu işe sahip çıkmaya davet etti. Bu sebeple bize düşeni bizim yapmamız lazım. Biz fırınlar olarak al-götür’e döndük. Pidecilerin çoğunda al-götür zaten vardı. Ancak yine de iki üç masası olanlar var. Kafeler, lokantalar, fırınlar açık ama açık olmasına rağmen işin yüzde ellisi yok. Buna da şükretmek lazım. İzmir halkı, fırıncılar ve pideciler olarak şükrediyoruz. Bize düşen görevi hassasiyet ile yapmaya çalışıyoruz. İşyerlerindeki hijyene eskisinden daha da fazla olmak üzere dikkat ediyoruz. Mekanlarımızın altını üstüne getirdik. Personellerimizi kademe kademe işe almaya gayret gösteriyoruz. Bir anda 4-5 kişi çalışacağına kademeli olarak belli saatlerde çoğunluk oluşmamasına dikkat ediyoruz” dedi.
SADECE GEVREK 30 BİN
İzmir’de günde ortalama sadece 30 bin civarında gevrek üretimi yapıldığını tahmin ettiğini ancak net bir rakamı veremediklerini dile getiren Erişen, “30 binin üzerinde gevrek üretimimizin olduğunu düşünürken, bunun yanında boyoz, poğaça, açma gibi ürünler de kapsayan envai çeşitlerimiz de var. Bu yüzden bu rakamlar hep tahminidir. Vatandaşı izlediğim kadarıyla çoğu yazlıklarına ve evlerine çekildi. Vatandaşımız evde yemeğini yapsa da belirli günlerde alışverişe çıkıyor. Değişiklik olsun diye her gün kahvaltı yapmıyorlar. Bir gün boyoz, bir gün gevrek, bir gün çorba ile kahvaltısını yapan vatandaşlarımız var” ifadelerini kullandı.
HİZMETİMİZ DEVAM EDİYOR
Zaman zaman esnafa mesajlar çekerek, koronavirüsün herkesi etkilediğini söylediklerini ifade eden Erişen, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bizim hizmetimiz devam ediyor. Bu yüzden işimize hassasiyet ile davranmamız gerekiyor. Hijyen kurallarına azami dikkat ederek bu süreci az zayiat ile atlatırsak o kadar mutlu olacağız. Bu süreç geçince sadece esnaflar değil, bütün vatandaşlarımız mutlu olacaktır. Dünyaya göre şu anda iyi durumdayız. Bizi arayan kardeşlerimizi sağduyulu olmaya çağırıyoruz.”