- Gündem
- 07.06.2025 23:55
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, Dünya Süt Günü kapsamında açıklama yaparak taleplerini dile getirdi
Dünya Süt Günü kapsamında yazılı bir açıklama yayımlayan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu, sektördeki tüm paydaşların (üreticiler, sanayiciler ve tüketiciler) iş birliği içinde hareket etmesinin, süt sektörünün sürdürülebilirliği ve gelecek nesillerin sağlıklı beslenmesi açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.
Taleplerini sırlayan Gıda Mühendisleri Odası, “Kaliteli süt üretimi için süt hayvancılığı ile uğraşan çiftçi ve köylüye verilen destekler artırılmalı, kırsal kalkınmaya önem verilmelidir. ‘Okul Sütü Projesi’ uygulaması tekrar başlatılmalı, projede kullanılacak sütler yerel işletmelerden/kooperatiflerden temin edilmelidir. Süt üreticilerinin bir araya gelmesini sağlayacak teşvikler oluşturulmalı, kooperatifler desteklenmelidir. Pastörize ve UHT (uzun ömürlü) süt üretiminin yaygınlaşması teşvik edilmelidir” dedi.
Yerel yönetimlerin süt ile ilgili süreçlere dahil olmasını, sütün tüketiciye ulaştırılmasında etkili ve sonuca odaklı organizasyonlar planlamasını talep eden oda yönetimi, “Sütün ‘Çiftlikten Sofraya’ olan sürecinin her aşamasının izlenebilirliği sağlanmalı, üreticilerin bu konudaki çalışmaları desteklenmelidir. Süt ve süt ürünlerindeki denetim artırılmalı, sokak sütü ve kayıt dışı üretim, sonlandırılmalıdır. Gıda mühendisleri, üretim, satış, depolama ve denetim gibi her aşamada görev almalıdır. Bu anlamda Gıda Mühendisleri Odası tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı’na önerilen ‘Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanı’ sistemi uygulamaya konulmalıdır. Tüketiciler nezdinde oluşan bilgi kirliliğinin önlenmesi konusunda, süt ve süt ürünleri alanında uzman meslek grupları ile iş birliğine gidilmeli, toplumun doğru bilgilendirilmesi konusunda çaba sarf edilmelidir. Bizler, süt ve süt ürünleri tüketiminin önemini vurgulamaya, sürdürülebilir ve güvenli üretimde görev almaya, halkımızın sağlıklı beslenmesi konusunda öneri ve görüşlerimizi her platformda iletmeye devam edeceğiz. Amacımız sektördeki sorunların çözümüne katkıda bulunmak, tüketici ve üreticinin refah seviyesinin artmasını sağlamaktır. Her vatandaşımızın sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme hakkını talep etmeye devam ederken, süt ve süt ürünleri ile ilgili yanıltıcı ve bilimsellikten uzak açıklamalara karşı duracağız” bilgisini paylaştı.