GÖRMEZDEN GELMEYİN

İzmir'de yaşam mücadelesi veren mültecilere yardım yapan Mülteci Dayanışma Topluluğu'nda çalışan Fransız vatandaşı Sophie Bruneau ile görüşen yazarımız Neşe Yavuz, mülteci evini ziyaret ederek burada 'örgü evi'ni ve mülteciler için neler yapılabileceğini konuştu


  • Oluşturulma Tarihi : 16.02.2016 09:12
  • Güncelleme Tarihi : 16.02.2016 09:12
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
GÖRMEZDEN GELMEYİN

Sosyal medya üzerinden örgütlenerek İzmir’de yaşam mücadelesi veren mültecilere yardım yapan Mülteci Dayanışma Topluluğu, Basmane’de çalışmalarına devam ediyor. Topluluğun en çok çalışan üyelerinden biri olan Fransa vatandaşı Sophie Bruneau, emekli olduktan sonra İzmir’e yerleşmiş ve şu an burada bulunan mültecilere çeşitli yollarla yardım yapıyor. Bu yardımlardan en dikkat çekici olan ise henüz yeni başlattıkları ‘örgü evi’ projeleri.

Bruneau bu proje ile mültecilerin yaşadıkları evlere giderek oradaki kadınlara örgü örmeyi öğretiyor. Eğitimleri tamamlanınca ise üretilen ürünler mültecilerden satın alınarak diğer ihtiyacı olan mültecilere dağıtılacak. Ben de dün Sophie Bruneau ile bir mülteci evini ziyaret ederek, bu ve diğer mülteci konuları hakkında güzel bir söyleşi gerçekleştirdim.

Öncelikle Sophie Bruneau kimdir biraz anlatır mısınız?

Benim adım Sophie. Fransa vatandaşıyım. 51 yaşında ve emekliyim. Birkaç senedir İzmir’de ikamet ediyorum.  İzmir çok güzel bir şehir. Birkaç aydan beri mülteci sıkıntısıyla ilgilenmeye başladım. Bu sorunu görmemek imkânsız, çocuklar sokaklarda, trafikte sürekli tehlike içerisindeler. Yavaş yavaş bu problemle ilgilenmeye başlarken bir grupla tanıştım. Şimdi onlarla beraber çeşitli yardımlar yapmaya çalışıyoruz.

‘Örgü evi’ nedir? Mültecilere faydası oluyor mu?

Bizim amacımız sadece yardım etmek değil. Yemekler, kıyafetler, ayakkabılar, battaniyeler veriyoruz bunlar önemli ama daha da önemli bir konu var ki o da bu insanların bir şeyler yapmasını sağlamak. Çünkü bu insanlar paraları olmadığı için başka ülkelere gidemiyorlar. Burada kalacaklar. Burada boş zaman geçirmek de olmaz. Onların aktivitelere ihtiyacı var. Erkeklere iş lazım. Çocukların okula gitmesi, kadınlara ise uğraşacakları aktiviteler lazım. Bizim grubumuzun üyelerinde de birkaç değişik yetenek var. Benimki de örgü örmek. Bu yüzden bu dersleri vermeye başladım. Birçok gence ders veriyorum.

Yeterince iyi örmeye başladıkları zaman ise satma durumunda olacaklar. Ama şimdilik sadece kendileri ve aileleri için örüyorlar. Yavaş yavaş da öğrenmeye başladılar. Eğer gelecekte daha da iyi örmeye başlarlarsa ürünlerini onlardan cüzi bir miktar verip satın alacağız. Aldığımız şeyleri de ihtiyacı olan diğer mültecilere vereceğiz.

Örgü evi haricinde başka ne gibi aktiviteler yapıyorsunuz mülteciler için?

Pazar günleri aileleri ziyaret ederek buradaki çocuklarla oyunlar oynuyoruz. Resim gibi eğitici aktiviteler yapıyoruz. Bunun haricinde yine çocuklara İngilizce ve özellikle Türkçe dersler veriyoruz. Türkçe öğrenmek zorundalar çünkü burada çok ihtiyaçları var dile. Bunun dışında başla planlarımız da var ama henüz hayata geçirmedik.

Mültecilerin yüzleşmek zorunda kaldığı problemlerden de bahseder misiniz? Neler yaşıyorlar gözlemlerinizi anlatır mısınız?

Mesela çocuklar okula gidemiyor çünkü yeterince yer yok. Okula kayıt olmaları lazım ama bu d kolay değil. Çünkü bunun için geçici korunma kimliği lazım. Bunun haricinde çok fazla sağlık sorunu yaşıyorlar ama yine kimlikleri olmadığı için gidemiyorlar hastaneye. Hadi gittiler diyelim, bu sefer de doktorlar yoğun olduğu için sık sık ‘acil değil’ diyerek geri çeviriyorlar mültecileri. Acil olduğu zaman da büyük sıkıntılar çekiyorlar. O zaman biz yardım etmeye çalışıyoruz kendilerine. Bizim üyelerimizin arasında doktor da var. Ama maalesef sayı az. Onun dışında Arapça bilenler doktora durumu anlatmak ve ikna etmek için hastaneye mültecilerle beraber gidiyor. Mesela 2 hafta önce tesadüfen bir anne ile tanıştık. O kadın doğum yapmak üzereydi birkaç sefer hastaneye gitti ama giremedi. O gün gerçekten acildi hemen girdik ısrar ettik doktorlara. Sezeryan oldu kendisi, bebek de birkaç saat sonra doğdu. Hayatlarını kurtarmış olduk.

İzmirliler mültecilere yardım etmek için ne yapmalı?

İzmirliler öncelikli olarak mültecilerle ilgilensinler, görmezden gelmesinler. İlk yapılması gereken şey bu. Birçok insan maalesef ilgilenmiyor; ‘Devlet yapsın, bizi ilgilendirmez’ diyor. Ama maalesef devlet de yeterince yardım yapamıyor. Ne belediye, ne devletten çok yardım gelmiyor. Gerçek bu… Bu yüzden iyi niyetli insanlara çok ihtiyaç var. Hem bir şeyler yapmak, hem de battaniye, kıyafet, yiyecek, eski eşya gibi şeyleri vermek için. Ayrıca paraya da ihtiyaç var. Grubumuza para yardımı da yapılabilir.

Haber Merkezi