Sayfa Yükleniyor...
İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, basın mensuplarıyla bir araya gelerek 2016 yılında yapılan proje ve çalışmalar hakkında bilgi verdi
ONURHAN ALPAGUT
İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, İl Tarım Müdürlüğü binası toplantı salonunda basın mensupları ile bir araya gelerek 2016 yılında yapılan proje ve çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Konuşmasında İzmir'in tarım ve hayvancılıkta önde gelen bir il olduğuna dikkat çeken Güldal, Çiftçilerimize ayrı bir önem veriyoruz. 2016 yılı tarım açısından, kötü hava koşullarına rağmen iyi bir yıl oldu. Çiftçilerimiz kar etti. Ne üretirsek üretelim kaliteye ve pazar değerinin korunmasına ayrıca önem veriyoruz" dedi.
İZMİR EN ÇOK DENETİMİN YAPILDIĞI 2'NCİ İL
İzmir'in İstanbul'dan sonra gıda alanında en çok denetimin gerçekleştirildiği il olduğunu ifade eden Güldal, 2016 yılı içinde toplam 64 bin 592 adet gıda ve yem üretim ile satış yerleri denetimi yapılmıştır. Ülkemizde yapılan gıda ve yem denetimlerinin yüzde 7.1i ilimizde gerçekleştirilmiştir. Bakanlık Yıllık Kontrol Planı, İl yıllık Kontrol Planı ve Alo Gıda 174 hattına gelen şikayetler kapsamında yürütülen denetimlerde toplamda 2 bin 794 numune alındı. Alınan numunelerin 212 tanesinin Türk Gıda Kodeksinin belirlediği kriterler bakımından uygun olmadığı saptanmış ve gerekli işlem yapılmıştır. Yapılan denetimler sonucunda 7 adet işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş, 119 işletme faaliyetlerinden men edilmiştir. Ayrıca müdürlüğümüzde denetim görevi yapan kontrol görevlilerine ve sektör çalışanlarına yönelik eğitimlere büyük önem verilmektedir. Bu şekilde işletmelerin olası eksikliklerinin denetim sırasında tespit edilmesinden ziyade eğitimler ile giderilmesi büyük fayda sağlamaktadır diye konuştu.
TARIM ÜRÜNLERİNİN ÜRETİMİNDE İLK SIRALARDAYIZ
İzmir ilinin bitkisel üretimde verimli toprakları sayesinde ön sıralarda gelen illerden bir tanesi olduğunu ifade eden Güldal, İlimiz gerek verimli toprakları gerekse bu toprakları işleme konusunda güncel tarımsal yenilikleri kullanmaktan çekinmeyen çiftçileri sayesinde bitkisel üretim konusunda ülkemizde önemli bir yere sahip. Bunun en önemli göstergesi silajlık mısır üretimde ülke çapında yüzde 13.1 ile 1. sırada, enginar üretiminde 1. sırada, domates üretimi ile 7.1 ile 4. sırada, incir üretimi yüzde 12.9 ile 4. sırada ve dış mekan süs üretiminin yüzde 36.2'si ile 1. sırada gelmektedir dedi.
SÜTÜN BAŞKENTİ İZMİR
İzmir ilinde 2000 yılından itibaren uygulanmaya başlanan süt eylem planı kapsamında yapılan çalışmaların özellikle 2010 yılından sonra daha da hızlandırdıklarını söyleyen Güldal, yapılan çalışmaları anlattı. Güldal, 2012 yılı itibari ile İzmir ilinde üretilen sütün tamamı soğuk zincir kapsamına alınmıştır. İzmirde Süt Verimi ve Kalitesi Artırılması Projesinin ilk ayağı olan Küçük Menderes Havzası'nda bulunan 7 bin 732 süt sığırı işletmesinde yaklaşık 16 bin kişiye bizzat işletmelere gidilerek eğitim verilmiştir. Çiğ Sütün Toplanması ve Pazarlanması Projesi kapsamında 2013 yılından başlayarak üretici ve üretici örgütleri vasıtasıyla sanayiye arz edilen çiğ sütün alım ve satımı ile ilgili kuralların belirlenerek uygulanmaya konulması, üretim ve pazarlamada sürdürülebilirliğin, çiğ sütte fiyat istikrarının sağlanması ve korunması hedeflenmektedir. Ayrıca ilimizde mevsimsel süt üretim artışlarından üreticilerimizin mağdur olmamaları amacıyla, ESK ile üretici birlikleri kooperatifleri arasında yapılan sözleşmeye istinaden 33 bin 753 ton sütten 2 bin 748 ton süt tozu ve 1601 ton krema üretimi gerçekleştirilmiştir" dedi.
SU ÜRÜNLERİ
Konuşmasında su ürünlerinde gerçekleştirilen denetim çalışmalarına da yer veren Güldal, 2016 yılında su ürünleri ve avcılık ile ilgili yapılan toplam 17 bin 690 denetimde, 208 adet idari para cezası uygulanmıştır, 18 bin 859 kilogram su ürününe, 38 takım ağa ve 99 adet çeşitli av malzemesine el konulmuştur" diye konuştu.
ÇİFTÇİYE DESTEK VE HİBELER
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), Tarımsal desteklemeler ve Hibelerden bahseden Güldal, "Tarımsal desteklemelerin, izlenebilir, denetlenebilir, raporlanabilir ve sorgulama bilirliğinin sağlanması doğru ve sağlıklı değerlendirilmelerin yapılabilmesi, çiftçi bilgilerinin merkezi bir veri tabanında toplanmasını zorunlu kılan bir kayıt sistemi olan Çiftçi kayıt sistemine ilimizde 49.021 çiftçi kayıtlıdır. 2016 yılında üreticilerimize bitkisel üretim için 136 milyon TL, hayvansal üretim için ise 191 milyon TL olmak üzere toplamda 327 milyon TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Sütün başkenti olarak anılan ilimiz yine Türkiye'de en fazla süt desteklemesi ödenen ildir. 2016 yılı ilk 9 aylık süreçte 807 bin 33 ton sütte 44 milyon 69 bin 315 TL süt desteklemesi yapılmış ve son 3 ayın destekleme ödemeleri ile ilgili çalışmalar sürmektedir" dedi.
MENDERES ÇİFTÇİSİNİN BORÇLARI 1 YIL ERTELENECEK
Güldal, son olarak geçtiğimiz hafta kent genelinde etkisini gösteren kar yağışı nedeniyle seraları zarar gören Menderes çiftçisi hakkında, Mendereste maalesef kar yağışıyla örtü altı ürünler zarar gördü. Hasar tespitleri bitirildi. 750 civarında üreticimiz etkilendi. Az zarar gören de var çok gören de var. Zararın maddi boyutu değerlendiriliyor. Bunlardan 104 tanesi TARSİM sigortası yaptırmış. Bunlardan 73 tanesi kar afetine karşın sigorta kapsamında ödemesi gerçekleşecek. Geride kalan mağdurların da 1 yıl süreyle Ziraat Bankasından alınan tarım kredi borçları ertelenecek ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi