Sayfa Yükleniyor...
14 Mart Tıp Bayramı, İzmir Üniversitesinin katkılarıyla Sabancı Kültür Sarayında çok sayıda hekim ve akademisyenlerin katılımıyla kutlandı
TANER UYANIKER
Bu yıl İzmir Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 14 Mart Tıp Bayramı Sabancı Kültür Sarayında gerçekleştirildi. Egede Bugün Gazetesi İmtiyaz Sahibi Halil Arslanın da katıldığı ve hekimliğin kişi ve kamu yararına yapılması çalışmalarını kamuoyuna yansıtmadaki katkılarından dolayı ödül aldığı törene çok sayıda hekim ve akademisyenlerde katıldı. Burada konuşma yapan ve hekimlerin şartlarına yönelik eleştirilerde bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Op.Dr. Suat Kaptaner şunları söyledi: 30 yıl boyunca devlete hizmette bulunmuş bir uzman doktorun maaşı 2 bin liradır. Bu rakam astsubay maaşından daha düşüktür. Hekimler geçimlerini sağlayabilmek için çılgınlar gibi hasta bakıyorlar. Çünkü ne kadar çok hastaya bakarsan o kadar ücret alıyorsun. Biz hastalarımızla daha medeni bir şekilde daha fazla ilgilenmek istiyoruz. Hekimlerin ücretleri artırılmalıdır. Sağlık insani bir şeydir. Hekimler mutlu olmalı ki hastalarda mutlu olabilsin.
SAĞLIK TÜKETİM ARACI OLDU
Türkiyenin sağlığa yönelik harcamalarının olağanüstü arttığını söyleyen Kaptaner, Türkiyede sağlığa harcanan para Yüzde 70 artarken bunların yüzde 60ı yabancı ülkelere gitmektedir. Ülkede ilaç tüketimi çok fazladır. Sağlık bir tüketim aracı haline gelmiştir. Ülkemizde hasta memnuniyeti yüzde 65dir ama buna karşılık hekim memnuniyeti yüzde 10dur. Burada bir gariplik vardır. Hasta memnuniyeti yüksekken hekim memnuniyetin aşağıda olmasının nedeni hekimlerin itibarsızlaştırılmasıdır. Hasta istediği kurumda tedavi görme şansı olduğu için memnun olacak tabi ama orada yarıştırılan hekimler nedeniyle tam anlamıyla iyi sağlık hizmeti de alınamıyor dedi.
İnsanların yılda ortalama 7 kez hastaneye gittiğini söyleyen Kaptaner, Çok sayıda insanımız hastanelere gitmektedirler. Bu kadar çok olması ya ülke olarak sağlıksız olduğumuzu gösterir ya da bu konuda insanların yanlış bilgilendirildiğini. Sayıca bu kadar yoğun olan hastalar, yarışmaya zorunlu bırakılmış bizlerden iyi hizmet beklemektedirler. Bir sorun yaşadıklarında bizlere sizleri dövüyorlar ya hak ediyorsunuz gibi sözler sarf ediyorlar. Çünkü hekimler toplum nezdinde itibarsızlaştırılmışlardır. Başbakan ve Sağlık Bakanlığı ile defalarca randevu talebinde bulunduk ama randevu vermediler. Başbakan geçenlerde bize bir müjde verdi hekimler 70 yaşına kadar çalışabilecek dedi. Bizi ilk kez birisi anladı oda yanlış anladı. Bizi bu paralarla çalıştırarak yaşlandıracaklar. Oldu birde hastanelerin bahçelerine mezar kazıp oraya gömsünler bizi diye konuştu.
TEDAVİ BAŞARISI HASTA HEKİM İLİŞKİSİNE DAYANIYOR
İzmir üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Aydan Çelebiler ülkedeki tıp fakülteleri ve eğitimleri üzerine bilgi verdi. Çelebiler konuşmasında şunları söyledi: Ülkemizde toplamda 84 tıp fakültesi bulunmaktadır. Bu rakam yüzde 57 oranında artarak bu hale gelmiştir. Doktorların mezun olduktan sonra tedavi başarısının önemli bir ayağı hasta hekim ilişkisine dayanmaktadır. Tıp eğitiminde öğrencinin insani yönünü geliştirmek için tarih, coğrafya, edebiyat ve felsefe eğitimlerinin artırılması gerekiyor. Biz akademisyenlerde toplumsal sorumluluk taşıyan bir hekim nesli yetiştirmek mecburiyetindeyiz.
EGEDE BUGÜNE ÖDÜL
Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Egede Bugün Gazetesine Hekimliğin kişi ve kamu yararına yapılması çalışmalarını kamuoyuna yansıtmadaki katkılarından dolayı ödül verildi. Ödülü Egede Bugün Gazetesi İmtiyaz Sahibi Halil Arslan aldı. Törende daha sonra hekimlikte 40 yılını doldurmuş doktorlara ödülleri verildi.
Haber Merkezi