Helal sertifikalı ürün ne demek? Helal sertifikası şartları

Helal sertifikası, satın alınan ürün veya hizmetlerde Müslüman tüketiciler için oldukça önemli bir detaydır. Helal sertifikası nedir, nasıl alınır? İşte detaylar…


  • Oluşturulma Tarihi : 14.10.2024 11:16
  • Güncelleme Tarihi : 14.10.2024 08:18
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Helal sertifikalı ürün ne demek? Helal sertifikası şartları

Zincir bir köftecide domuz eti tespit edildiği haberlerinin ardından, helal sertifikası olmadığı iddiaları da gündemde kendisine yer buldu. Bunun üzerine internet kullanıcıları, arama motorlarında helal sertifikası hakkında araştırmalar yapmaya başladı. Helal sertifikası nedir, nasıl alınır, helal sertifikası almanın şartları nelerdir? Tüm bu soruların yanıtları haberimizin devamında…

HELAL SERTİFİKASI NEDİR?

Helal sertifikası, ürünlerin ya da hizmetlerin İslam dininin kurallarına uygun olarak üretildiğinin ve tüketilebilir olduğunun kanıtı olan bir sertifikadır. Bu sertifika, gıda başta olmak üzere ilaç, kozmetik, temizlik ürünleri ve hatta hizmet sektöründe de geçerlidir. Helal sertifikası, özellikle Müslüman tüketicilerin dini hassasiyetlerine uygun olarak üretilmiş ürünlere ulaşmalarını sağlamayı amaçlar.

HELAL SERTİFİKASI NASIL ALINIR?

Helal sertifikası almak isteyen üretici ve firmaların, öncelikle helal sertifikası veren bir kuruluşla iletişime geçmesi gerekir. Sonrasında süreç şu şekilde işler:

Firma, ilk olarak helal sertifikası veren bir kuruluşa başvuruda bulunur. Bu kuruluşlar çoğunlukla yerel ya da uluslararası düzeyde tanınan helal belgelendirme kuruluşlarıdır.

Sertifika almak isteyen firmanın üretim süreci, kullanılan hammaddeler, katkı maddeleri ve temizlik süreçleri detaylı bir şekilde kuruluş tarafından incelenir. Her aşamanın İslami kurallara uygun olup olmadığı teyit edilir.

Helal belgelendirme kuruluşu, üretim tesislerine ziyaret gerçekleştirir ve süreçlerin İslami standartlara uygun olup olmadığının denetimini yürütür. Bu denetimler, ürünlerin hammaddelerinden, işlenme şekillerine kadar birçok faktörü içerisinde barındırır.

Eğer gerekiyorsa, ürünlerin laboratuvar ortamında analizi yapılır. Bu testlerde, ürün içerisinde haram sayılan maddelerin (örn. domuz ürünleri, alkol gibi) olup olmadığına bakılır.

Denetimlerin ve testlerin olumlu sonuçlanması durumunda, firma helal sertifikasını almaya hak kazanır. Sertifikanın çoğunlukla belirli bir süre için geçerliliği olur ve bu sürenin sonunda firma sertifikasını yenilemek üzere tekrar denetlenir.

helal

HELAL SERTİFİKASI İÇİN GEREKEN ŞARTLAR

Bir ürün veya firmanın helal sertifikası alabilmesi için sağlaması gereken bazı şartlar ve ön koşullar bulunur. Bunların ne olduğuna bakacak olursak:

Hammaddeler: Üretimde kullanılan tüm hammaddelerin İslami kurallara uygun olması şartı aranır. Özellikle hayvansal ürünler söz konusu olduğunda, hayvanın İslami usullere göre kesilmiş olması ön koşuldur.

Üretim Süreçleri: Üretim sırasında haram kabul edilebilecek herhangi bir maddeyle temasın olmaması gereklidir. Örneğin, domuz yağı ya da alkol içeren ürünlerin kullanımı yasaktır.

Hijyen ve Temizlik: Üretim alanları ve ekipmanlarının İslami kurallara göre temiz olması, diğer bir deyişle haram maddelerden arındırılmış olması gereklidir.

Kesim ve İşleme Yöntemleri: Eğer hayvansal bir ürün kullanılıyorsa, bu hayvanın İslami usullere uygun şekilde, yani "helal kesim" yöntemiyle kesilmiş olması gerekir. Kesim işlemi sırasında hayvanın acı çekmemesi ve kesimden önce besmele çekilmesi gibi kuralların uygulanıyor olması şartı aranır.

Ambalajlama ve Depolama: Ürünlerin helal olmayan ürünlerle temas etmeyecek şekilde ambalajlama ve muhafaza etme işlemlerinin yapılması gerekir.

Denetim ve Süreklilik: Helal sertifikası alan firmalarda, belirli aralıklarla denetim gerçekleştirilir. Üretim süreçlerinde bir değişiklik olursa, bu değişikliklerin de helal standartlarına uygun olarak yapılması gerekir.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ