“İcraatçı yönetim modeli”

AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, referanduma ilişkin, “Daha istikrarlı bir yönetim sistemi geliyor. Daha hızlı karar alan, icraat ve reform yapan bir yönetim modeli oluşuyor” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 22.03.2017 09:15
  • Güncelleme Tarihi : 22.03.2017 09:15
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“İcraatçı yönetim modeli”

E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, 16 Nisan’da yapılacak referandumda halk oylamasına sunulacak olan yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Sürekli, milletvekili sayısının 600’e çıkarılması ve seçilme yaşının 18’e düşürülmesine ilişkin muhalefet tarafından dile getirilen eleştirilere yanıt verdi. Yeni sistem ile birlikte Cumhurbaşkanı ile Başbakanın yetkilerinin birleştirildiğini belirten Sürekli, “Yönetimde çift başlılık ortadan kalkıyor. Cumhurbaşkanları ve Başbakanlar arasında geçmişte yaşanan türden siyasi gerilim ve krizler tarihe karışıyor. Daha istikrarlı bir yönetim sistemi geliyor. Daha hızlı karar alan, daha hızlı icraat ve reform yapan bir yönetim modeli oluşuyor” şeklinde konuştu.

MİLLET İRADESİ VURGUSU

16 Nisan’da yapılacak referandumun Türkiye’nin büyük hedefleri için öneminin büyük olduğunu dile getiren Sürekli, “Biz sistemin önemini dile getirdikçe birilerinin buna eşit derecede bilgisiz bir şekilde muhalefet etmesi bizi daha da hırslandırıyor. 1982’de bir darbe sonucu ortaya çıkmış bu vesayet anayasasının değişmesi konusunda desteğini ve fikirlerini istediğimiz ana muhalefet, henüz sistemde Başbakan olmayacağını bile bilmeyen bir genel başkanın önüne koyulmuş yol almaya çalışıyor. Bu maddeler mecliste oylanırken kürsü işgalinden ısırmaya varan demokrasi dışı hareketleri sergileyen de yine bu zihniyettir. Biz demokrasinin daha iyi işleyebilmesi için çok önemli yeniliklerin yer verildiği anayasa değişikliklerini sözün asıl sahibi olan halka götürülmesi için çabalarken onlar ‘vekil’ olduklarını unutarak milletin iradesinin üzerine çıkmaya çalıştılar. Yaptıkları türlü engellemelerin sonunda geldiğimiz bu noktada artık 16 Nisan, milletin kendi eliyle geleceğine karar verdiği gün olacaktır” ifadelerini kullandı.

“TEMSİL ORANI ARTIYOR”

Milletvekili oranının seçmen sayısına göre yetersiz kaldığını ve bu yüzden milletvekili sayısının 600’e çıkarıldığını söyleyen Sürekli, “Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkıyor. Durmadan 600 milletvekili konusunu gündeme taşıyorlar ama yanlış yapıyorlar. Bunun açıklaması çok basit. Yeni sistemin gelmesiyle birlikte temsil oranı artıyor, yükselen nüfusun Meclis’te temsili sağlanıyor, milletvekillerimiz seçim bölgesinin proje, icraat ve sorunlarına odaklanıyor. İş yükü artacak olan Meclis’te görev dağılımı konusunda da kolaylık sağlanmış oluyor. Vatandaşımız kendi şehrinde daha fazla temsilciye kavuşuyor. Cumhurbaşkanı ile Başbakanın yetkileri birleştiriliyor. Cumhurbaşkanı yürütmenin başı oluyor. Yönetimde çift başlılık ortadan kalkıyor. Cumhurbaşkanları ve Başbakanlar arasında geçmişte yaşanan türden siyasi gerilim ve krizler tarihe karışıyor. Daha istikrarlı bir yönetim sistemi geliyor. Daha hızlı karar alan, Daha hızlı icraat ve reform yapan bir yönetim modeli oluşuyor” diye konuştu.

“TEMSİLDE ADALETİ SAĞLIYORUZ”

Seçilme yaşının 18’e düşürülmesi konusuna da değinen Sürekli, gençlerin siyasette daha fazla görev almasını ve daha fazla sorumluluk üstlenmesini istediklerini kaydetti. Sürekli, “Siyasetin gençleşmesini, eğitimli, donanımlı gençlerimizin ülke meselelerinde söz sahibi olmasını hedefliyoruz. Gençlerimize güveniyoruz, bu güvenimizi ifade ediyoruz. ‘Seçme hakkın varsa, seçilme hakkın da var’ diyoruz. Temsilde adaleti sağlıyoruz. Seçilme yaşı 25’ten 18’e iniyor. Seçme ve seçilme yaşı aynı oluyor. Genç nüfusu yüksek olan ülkemizde gençlerin bakış açısı siyasete daha fazla yansıyor. Siyasete dinamizm geliyor, yeni nesiller çok daha erken yaşta tecrübe kazanıyor. Biz, gençlerimize güveniyoruz. Çünkü biliyoruz ki, Cumhuriyetimizin geleceği gençlerimize emanet. Dünyanın 59 ülkesinde 18 yaşında gençler için seçilme hakkı var. İsveç, Çin, İngiltere; hatta Uganda dahil bu ülkelerde seçme ve seçilme yaşı 18. Bizim çocuklarımızın nasıl 18 yaşında oy atma; yani seçme hakkı varsa, seçilme hakkı da elbette olacak. Bu uygulama aynı zamanda insan hakları bakımından en doğal haklarıdır” dedi.

‘TEK ADAM’ ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne yönelik ‘tek adam’ eleştirilerine yanıt veren Sürekli, şunları söyledi: “Sistemi tek adamlık getiriyor diye eleştirilerde bulunuluyor. Buna katılmak mümkün değildir. Cumhurbaşkanı’nın bugün tek başına yaptığı işlemlerin tamamı yargı denetimine kapalıdır. Şu anda, Cumhurbaşkanı’nın tek başına yaptığı işlemlere yargı yolu açılıyor. Cumhurbaşkanı’nın resmen imzaladığı emirler ve kararlar aleyhine yargı yoluna gidilememektedir. Bunların tamamına yargı yolu açılmaktadır. Cumhurbaşkanı’nın bugün siyasi sorumluluğu yoktur, sadece vatana ihanetten dolayı belli çoğunlukla suçlandırılabilme imkânı vardır. Sorumsuz bir Cumhurbaşkanlığı makamı söz konusudur bizim Anayasa'mıza göre. Ne getiriliyor? Cumhurbaşkanı’na siyasi sorumluluk getiriliyor. Cezai sorumluluğu ne yapılıyor? Vatana ihanet dışında bir sorumluluğu yok; ama bu düzenlemeyle, işlediği iddia edilen bütün suçlarla ilgili Cumhurbaşkanı’nın cezai sorumluluğu getiriliyor. Bütün bunlar, hukuk devletini güçlendirir, zayıflatmaz. Yargıda çift başlılık var bugün Türkiye'de. Bir yandan sivillerin yargılandığı mahkemeler var, öte yandan askerlerin yargılandığı mahkemeler var. Siviller için ayrı usul, ayrı mahkemeler, ayrı kanunlar; askerler için ayrı usul, ayrı mahkemeler, ayrı kanunlar var. Yargı birliğini biz tesis ediyoruz bu teklifle. Hukuk devletinin gereğini yapıyoruz. Yani hukuk devletini güçlendiriyoruz.”

Haber Merkezi