İZMİR'İN İKİ YÜZÜ

Hızla büyüyen, gelişen İzmir’de ileriye dönük birçok proje hayata geçmiş ve geleceğin İzmir’i yaratılırken, İzmirli şehrin belli başlı noktalarının da düzelmesini, güzelleşmesini istiyor


  • Oluşturulma Tarihi : 09.05.2015 09:16
  • Güncelleme Tarihi : 09.05.2015 09:16
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İZMİR'İN İKİ YÜZÜ

ANIL YIKGEÇ

İzmir her bakımdan değişiyor ve gelişiyor. Kentsel dönüşümün başlamasıyla çehresi hızla farklılaşan İzmir’de bir yandan Manhattan Projesi ile gökdelenler yükselirken diğer yandan şehrin merkezi alanlarındaki metruk binalar herkesi rahatsız ediyor. İzmirliler Basmane Çukuru, Atlas Oteli, Bayraklı ve Kadifekale sırtlarına bakarak “Bu kente sahip çıkacak kimse yok mu?’’ diye soruyor.

Türkiye'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar gibi pek çok ünlü ismi ağırlayan Çankaya'daki Atlas Oteli, eski şaşalı günlerine dönmek üzere hala bekliyor. Bina, uluslar arası organizasyonlar sırasında kaplanarak saklansa da gün geçtikçe çürüyor. Binanın kapısının önünde yıllardır ayakkabı boyacılığı yapan Yörük Ali, binanın restore edilip bir an önce eski günlerine dönmesini istiyor.

RESTORE EDİLİP GÜZELLEŞSİN

30 yıldır binanın kapısının önünde ayakkabı boyacılığı yaptığını söyleyen Yörük Ali, “1957 yılında otel olarak inşa edilmiş. Bankalar, sanatçılar ve birçok ünlü kalmış. Malın sahipleri de dürüst insanlar. Erdal Keresteci. Bu bina bir sürü badire atlattı. En son restore edilecek dediler. Ama öyle kaldı. Galiba belediyeden onay gelirse bina yapılacak. Yıkılmayacak. Şimdi bakmayın böyle göründüğüne. Bir temizlense pırıl pırıl bina olacak. Biz de bu pisliklerden kurtuluruz. Çatısı falan çöktü, boyası döküldü ama yapılamayacak bir şey değil. Binanın temelinde, yapısında bir sorun yok” dedi. Eğer bina restore edilirse o kapının önünde ayakkabı boyacılığı yapamayacağını söylediğimizde, “Olsun ben her yerde çalışırım. Bana yer mi yok? Yeter ki burası restore edilip güzelleşsin” dedi.

İzmir'de Basmane Çukuru olarak bilinen Dünya Ticaret Merkezi (DTM) ise yine merkezde çözüm bekleyen yerlerden biri. Çevresinde birçok iş merkezi, dükkan ve han olmasının yanında turistik oteller, özel lise ve üniversite yerleşkesi var. Öğrenciler Basmane Çukuru manzarasına bakarak ders yaparken yerli ve yabancı turistler ise bu manzaraya göre İzmir’i değerlendiriyor olabilir. Arazinin etrafındaki boş binalar da ayrı bir dikkat çekici konuyu oluşturuyor.

İŞLERİMİZİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Basmane Çukuru etrafında esnaflık yapan Mehmet Akmeşe, buraya bir an önce güzel bir şey yapılmasını istiyor. Yıllardan beri aynı kaldığını ve birçok soruna yol açtığını ifade eden Akmeşe, “Buraya ne yapılacaksa bir an önce yapılsın istiyoruz. Yıllardan beri aynı. Eskiden otobüs durakları vardı. O zaman işlerimiz daha hareketliydi. İşler iyiydi. Burası yapılırsa istihdam da sağlanır. Biz de esnaf olarak faydalanırız. 20 yıldır değişmiyor” dedi. İki yıl önce Basmane Çukuru’nu lağım farelerinin bastığını hatırlatan Akmeşe, “2 yıl önce burayı lağım fareleri basmıştı. Gazetelere, televizyonlara haber olunca temizlendi. Artık bir an önce yapılsa iyi olur. İçi su dolduğu için sinek ve sivrisinek çok fazla oluyor. Bu da esnaf olarak bizi rahatsız ediyor. İşlerimizi olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

BASMANE ÇUKURU ÇAKMUR’UN ESERİ

Basmane Çukuru’na bakan tarafta esnaflık ve han yöneticiliği yapan Ahmet Üzüm ise tepkili konuştu. 18 yıldır onlarca kez Basmane Çukuru hakkında konuşup uyarıda bulunduğunu belirten Üzüm, “18 yıldır onlarca kez Basmene çukuru hakkında konuştum. Hiçbir şey değişmiyor. Esnaf buraya  ‘Yüksel Çakmu’un mezarı’ diyor. Buranın yapımını o engellediği için şimdi biz etkileniyoruz. Bütün pisliğini biz çekiyoruz. Esnaf kan ağlıyor. Yıllardır bir şey yapılmıyor. Biz de böyle çekiyoruz. Temel de çürüdü. İnşaat başladığı zaman 900 tane kazık çakıldı burayı. Etraftaki bütün binalar yerinden oynadı neredeyse. Şimdi onların hepsi çürüdü. Ot doldu. İçi su doldu. Sinek, sivrisinekten mahvoluyoruz. Her sene etraftaki işhanları sinek ölüsünden badana boya yaptırmak zorunda kalıyor. Basmane çukuru Yüksel Çakmur’un eseri” dedi.

Basmane Çukuru arazine yapılacak iyi bir proje belli ki etrafını olumlu etkileyerek kalkındıracak ve o bölgenin tamamen çehresinin değişmesine yol açacak. Şimdi İzmirliler merak ediyor; Şehrin en merkezi ve önemli yerlerinden olan Basmane Çukuru, Atlas Oteli, Bayraklı ve Kadifekale sırtları ne zaman güzel projelerle taçlanacak? Hızla büyüyen, gelişen İzmir’de ileriye dönük birçok proje hayata geçmiş ve geleceğin İzmir’i yaratılırken İzmirli şehrin belli başlı noktalarının da düzelmesini güzelleşmesini istiyor. 

Haber Merkezi