- Gündem
- 30.04.2025 00:36
LagoraOldTown Otel Pazarlama Müdürü Yeliz Yöz, uzun süre atıl olarak bırakılan tarihi Karaosmanoğlu Hanının orijinal haline bağlı kalarak restore edilmesinin ardından Kemeraltına büyük bir güzellik kattığını söyledi
NİLGÜN TAZE- ÖZEL HABER
Tarih boyu, doğu ve batı pazarlarının İstanbuldan sonra en önemli bağlantı noktası olan Tarihi Kemeraltı Çarşısı, dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezleri arasında yer alıyor. Konaktan Mezarlıkbaşına kadar olan yaklaşık 5 km2 genişlikteki alanda, yaklaşık 15 biniş yerini kapsayan Kemeraltı, aynı zamanda İzmirde gezilip görülmesi gereken yerlerinin başında geliyor.
Karaosmanoğlu Hanının restorasyonunun zorlu mücadeleler sonucunda yapılabildiğini ve yaklaşık bir yıl sürdüğünü açıklayan LagoraOldTown Otel Pazarlama Müdürü Yeliz Yöz, Açılışımız reklam çalışmalarının tamamlanmasının ardından 6 ay önce yapıldı. İç mimarlar hanın orijinal haline bağlı kalarak çalışmalarını sürdürdüler. Bu nedenle Kemeraltına gelip hanımızın kapısından içeri giren her vatandaş hayranlığını dile getiriyor. Hanın otel olduğunu bilmeyerek çay bahçesine gelenler ise etrafa baktıklarında daha önce böyle bir konseptle hiç karşılaşmadıklarını söylüyorlar dedi.
BÜYÜLEYEN GÜZELLİK
Havra sokağının içinde yer alan hanın sokağın çok dar olması nedeniyle çoğu zaman gözden kaçırılarak bulunamadığını açıklayan Yöz şunları söyledi: Havraların özelliklerinden bir tanesi de hemen fark edilmeyişleridir. Kapısı dışardan küçük görünmesine rağmen o kapıdan içeriye girdiğinizde çekici ve geniş bir mekanla karşılaşırsınız. Bizler hanın restore edildikten sonra Kemeraltını hareketlendireceğini düşünüyorduk. Nitekim öyle de oldu. Yapım aşamasına geçebilmek için vakıflardan izin alabilmek epey zaman aldı ancak ortaya çıkarılan güzellikler beklemeye değdiğini gösteriyor. Yavaş yavaş 50 kişilik olan toplantı salonumuz ve 150 kişilik salonumuz dolmaya ve toplu yemek rezervasları yaptırılmaya başladı. Kokteyl olduğu zaman bu rakam 200 kişiye kadar çıkabiliyor.
SEFALETTEN GÜZELLİĞE
Mayıs ayında hizmete açılarak, odaların satışı için yurtdışı taleplerine kapılarını açtıklarını ifade eden Yöz, gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında tanınmaya başladıklarını belirtti. Yöz, Restorasyon sırasında taşlara fazla müdahale edilmeyerek orijinal hallerinde kalmaları sağlandı. Burası ilk zamanlar ayakkabıcı esnaflarının bulunduğu bir hanmış. Tahliyeleri yapıldıktan sonra han şarapçılar ve balicilerin eline geçerek bir süre kimse tarafından girilemez hale gelmiş. Birkaç iş adamı burayı fark ederek güzelleştirmeye çalışmış ancak başarılı olamamışlar. Patronlarımızın devreye girmesi ile nihayet izinler alınarak han bu haline getirilebildi açıklamasını yaptı.
ESNAFA FAYDASI OLMADI
Kemeraltı esnaflarından kokereç ustası Uğur Bilgili, hanın açılmasının satışlarına artı bir değer katmadığını belirterek, Hanın yapılmış olması sadece atıl halde bulunan hanın güzelleşmesini sağladı. Hana gelenler çay bahçesine geldikleri için çaylarını kahvelerini içip gidiyorlar. Otele gelen yerli ve yabancı turistler ise zaten pek fazla Kemeraltı esnaflarından alışveriş yapmıyorlar şeklinde konuştu.
ESNAFLAR İÇİN ÖNEMLİ
Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya ise, tarihi hanın ruhsatlarının alınması için çok uzun süre çaba sarf ettiklerini açıklayarak şu ifadeleri kullandı: Bana göre hanın restore edilerek hizmete açılması Kemeraltına güzellik ve değer kattı. Bu tür mekanların artıyor olması Kemeraltına canlılık katmakla kalmayıp Kemeraltında geceleri hayatın devam etmesini de sağlayacaktır. Marka işletmelerin artması bu nedenle buradaki esnaflar için çok önemli. Bu tür mekanların fazlalaşması esnafların satışlarını da büyük ölçüde artıracaktır. Kemeraltında restore edilerek açılan işletmelerin tarihi yapının orijinalliğine sadık kalma sorumluluğu var. Bu nedenle LagoraOldTown Otelde olduğu gibi diğer açılacak işletmelerde bu sorumluluğa riayet edecekler şeklinde konuştu.