- Gündem
- 19.04.2025 00:49
KOBİlerin dijitaldeki varlıklarını önemsediğini belirten Pages Genel Müdürü Serhad Akkoç, Online varlığını mobil kullanım etrafında şekillendirip geliştiren her firma avantaj yakalamış olacak dedi
KENAN YEŞİL / ÖZEL HABER
Son dönemlerde çok popülar olan ve tüm dünyada adından sıkça bahsedilen chatbot kavramı artık Türkiye pazarının da gündemine girdi. Yellow Pages da 2016nın son çeyreğinde Türkiyenin ve hatta dünyanın ilk firma rehber robotu RehberBotu hayata geçirdi. Yellow Pages, hayata geçirdiği RehberBot ile firmaların dijital dünyada bulunurluklarını artırıyor, rekabet avantajı sağlıyor. Dünyada sayılı örneğini gördüğümüz ve Türkiyede henüz sayılarının az ama gittikçe artacağı belli olan chatbotlar, son dönemde hayatımıza hızla giren eğlenceli teknolojik gelişmelerden bir tanesi oldu. Dünya devlerinin üzerinde çalıştığı ve uygulamaya aldıkları chatbotlar, önümüzdeki dönemlerde sıklıkla karşımıza çıkacak ve heyecan konusu olmaya devam edecek gibi görünüyor. Yellow Pages Genel Müdürü Serhad Akkoç ile chatbotun KOBİler için avantajlarını, chatbotun KOBİlerin rekabet gücünü nasıl arttıracak konularını konuştuk.
KOBİLERE ÖZEL WEB SİTESİ
Yerel arama ve dijital pazarlama uzmanlıklarının bir uzantısı olarak, KOBİlerin yerel aramalarda üst sıralarda bulunması amacıyla platform ve danışmanlık sağladıklarını belirten Akkoç, Bugün 890 binden fazla firma datasını barındıran YellowPages.com.tr, bu açıdan KOBİlerin yerel arama performanslarını artıran en önemli desteklerden biri. Online firma rehberinde bulunmak çok önemli ama tek başına yeterli değil. Bugün dijital dünyada öne çıkabilmek için mümkün olduğunca fazla noktada, web sitesinden online firma rehberlerine, mobil sitelere, portallara, bloglara, sosyal medya platformlarına kadar her yerde var olmak gerekiyor. Müşterilerin, aradıkları firmayla ilgili detaylı bilgi almak için doğrudan web sitesine ulaştığını biliyoruz. Bu kapsamda da dijital pazarlama hizmetimizin bir uzantısı olarak KOBİlere özel web sitesi tasarlıyoruz. Tüm ekranlarla uyumlu web siteleri, mobil web siteler ve lokasyon bazlı web sayfaları, KOBİlere sağladığımız dijital pazarlama hizmetlerimiz arasında. Burada profesyonel bir tasarıma sahip, SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) yapılmış, son teknolojiye sahip mobil uyumlu web siteleri sunuyoruz. Rehberimizde bulunan firmaları, Apple, Bing, Facebook, Foursquare, Google ve Yandex gibi platformlara ve bunların dijital haritalarına yerleştiriyoruz. Türkiyede KOBİleri Apple Haritalarına yerleştiren tek firmayız diye konuştu.
GOOGLE ADWORDS HİZMETİ
Ayrıca KOBİlere Google Adwords hizmeti verdiklerini ifade eden Serhad Akkoç şöyle devam etti: Günümüzün popüler online reklam modeli olan Google Adwords, kendi içinde bir matematik. Sahip olduğunuz kısıtlı bütçeden en iyi şekilde faydalanmak için seçilecek anahtar kelimeden reklamın yönlendiği sayfa seçimine kadar her türlü detay çok önemli. Doğru kurgulandığında reklamların görünürlüğü ve satışa dönüşme olasılığı ciddi ölçüde fark ediyor. Bünyemizde bu konuda son derece iyi eğitim almış, dijital pazarlama dinamiklerini iyi tanıyan bir proje ekibimiz var. Küçük bütçelerle optimize işler yapmak ve dijitalde varlığını kuvvetlendirmek isteyen KOBİlere dürüst ve doğru hizmet veriyoruz. Hedefimiz Türkiyede mobil uyumlu, güvenilir bir web sitesi olmayan KOBİ bırakmamak. Silikon Vadisinin önde gelen teknoloji şirketlerinden Duda ile yaptığımız işbirliği ile KOBİlere yönelik hizmetlerimiz çok hızlandı. Bugün neredeyse her gün 1 KOBİye web sitesi hazırlıyoruz. Sağladığımız dijital pazarlama danışmanlığının KOBİlere çok önemli bir katma değer sağlayacak.
CHATBOT BİR YAPAY ZEKA
Teknolojinin ve dijital dünyanın bugünkü sınırlarını belirlemenin çok güç olduğunu dile getiren Akkoç, Her gün karşımıza başka bir yenilik çıkıyor. Dünyada henüz sayılı örneğini görebileceğimiz chatbotlar ise hızla hayatımıza giren eğlenceli teknolojik gelişmelerinden bir tanesi. Günümüzde Apple, Facebook, Google gibi dünya devlerinin üzerinde çalıştığı ve uygulamaya aldıkları chatbotlar, önümüzdeki dönemlerde sıklıkla karşımıza çıkacak ve heyecan konusu olmaya devam edecek. Chatbot, yapay zekâ tabanlı teknolojilerden beslenen, kullanıcı ile yazışan ve çoğunlukla bir senaryo üzerinde cevaplar üreten sesli veya metinsel yöntemler ile diyalog kuran bir yazılım olarak tanımlanabilir. Web siteleri, mobil uygulamalar, sosyal medya kanalları, robot asistanlar chatbot kullanımının sağlanabileceği alanların başında geliyor. Tüm dünyada adından sıkça bahsedilen chatbotlar artık Türkiye pazarının da gündeminde. Sektör olarak baktığımızda pazarlama, insan kaynakları, müşteri hizmetleri, finans, ürün, satış ve destek birimleri tarafından kullanılmaya başlandı. Türkiyede Dominos, Yapı Kredi / Bankacı Bot, Ulak / KuryeBot, Hürriyet Emlak ve Kariyer.net örnek verebileceğim firmalardan şeklinde konuştu.
REKABET AVANTAJI
Yellow Pages olarak, teknolojinin akıl almaz hızına karşılık, pratik ve kullanıcıların hayatlarını kolaylaştıran yeniliklere inandıklarını ve önem verdiklerini vurgulayan Akkoç, 2016nın son çeyreğinde Türkiyenin ilk firma rehberi robotu RehberBotu hayata geçirdiklerini söyledi. RehberBot, yaklaşımlarının en önemli örneklerinden biri olduğunu söyleyen Akkoç, Türkiyenin ve dünyada ilk firma rehberi robotunu sunan ekibiyiz. Bu bizim için çok gurur verici. Bu yenilikler firmalara da rekabet avantajı sağlıyor. RehberBotun kullanım istatistiklerine bakıldığında rekabetin çok yoğun olduğu bir ortamda farklı sektörlerdeki kullanıcıların dijital ortamdaki hayatlarını kolaylaştırdığını söyleyebiliriz. RehberBotun kullanım verilerine göre; RehberBotla konuşan kullanıcıların yüzde 71i RehberBotu firma arama, yüzde 24ü firma ekleme için kullanıyor. En çok arananlar ise market, tesisatçı, su gibi lokasyonu önemli olan işletmeler. Verilere demografik olarak bakıldığında ise RehberBotu kullananların yüzde 62si erkek, yüzde 38i kadın. Kullanıcıların yüzde 62si RehberBot ile Türkçe konuşurken yüzde 20si İngilizce, yüzde 18I ise diğer diller ile iletişim kuruyor dedi.
KOBİLERİN DİJİTALE OLAN İLGİSİ ARTTI
KOBİlerin dijitalde var olmanın ve online rekabetin önemini kavramaya başladığını söyleyen Serhad Akkoç, Ayrıca başta akıllı telefonlar ve tabletlerin kullanımının Türkiyede de hızla artması KOBİ dünyasında da internet kullanımının yoğunlaşmasını sağlayan önemli bir faktör. KOBİlerin dijitale olan ilgilerindeki artış hizmetlerimize olan taleplerde de kendisini gösteriyor. Örneğin Türkiyenin dört bir yanındaki firmalardan, mobil uyumlu web siteleri için de yoğun talep ve soru alıyoruz. Müşterilerin, aradıkları firmayla ilgili detaylı bilgi almak için doğrudan web sitesine ulaştığını biliyoruz. Bu kapsamda da dijital pazarlama hizmetimizin bir uzantısı olarak KOBİlere özel web sitesi tasarlıyoruz. Tüm ekranlarla uyumlu web siteleri, mobil web siteler ve lokasyon bazlı web sayfaları, KOBİlere sağladığımız dijital pazarlama hizmetlerimiz arasına girdi. Burada profesyonel bir tasarıma sahip, SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) yapılmış, son teknolojiye sahip mobil uyumlu web siteleri sunuyoruz. Yine bu web sitelerini, firmaların pazarlama aktivitelerine, kampanyalarına uygun Google AdWords reklamları ile bağlayarak firmaların dijitalde bulunurluğunu ve müşteri kazanımını artırıyoruz. KOBİ web siteleri için yıl boyu güncelleme ve bakım hizmeti de veriyor, dijital pazarlama konusunda da ücretsiz danışmanlık sağlıyoruz. KOBİlerin dijital dünyada varlığını güçlendirecek bu siteleri ulaşılabilir fiyatlarla sunuyor ve bünyemizde kurulan özel ekiple firmalara danışmanlık veriyoruz.
KOBİLERE UYARI
Yellow Pagesin bulunduğu her ülkede her zaman en fazla sayıda KOBİye ulaşan ve temasta olan, KOBİleri en iyi tanıyan dijital bulunma ve erişirlik hizmeti veren kurum olduğunu dile getiren Akkoç, Bu yönü ve bu alandaki deneyimlerimizle çok net tespitlerde bulunabiliyoruz. Hangi KOBİ ile görüşseniz mutlaka atıl durumda olan bir dijital yatırım deneyimi var. İnternette ilk sıraya çıkacaksınız vaadi en boş ve en çok kullanılan yalan. Ne zaman, hangi aramada, kim ararken ilk sıraya çıkacaksınız? Asıl önemli olan bu. Hadi çıktınız, müşteriniz sitenizi tıkladı mı? Hadi tıkladı, aradığını buldu mu, size ve işinize güvendi mi yoksa bakar bakmaz kapatıp çıktı mı? Sitenizi akıllı telefon ya da tabletten açabildi mi? Telefonunuzu mobilden arayabildi mi, e-posta atabildi mi? Adresinizi Google haritası üzerinden bulabildi mi? Asıl sorulması gereken sorular ve karşılanması gereken ihtiyaçlar bunlar. Bugün KOBİlerin işlerine gerçek anlamda fayda sağlayabilecek çözümleri bulmaları artık daha da kolay, ama bu konuda da diğer iş detaylarında gösterdikleri titizliği göstermelerini öneriyoruz. İşin umut verici tarafı artık iyi ve verimli hizmet almanın yolu sadece büyük bütçelerden geçmiyor. Doğru ekip ve çözüm tercihleri dijital rekabette de ekonomik ama efektif sonuçlar yaratabiliyor.Harcayacakları bütçe ne olursa olsun KOBİlere özellikle dijital pazarlama konusunda yatırım yapmadan önce hizmet alacakları kurum ya da kişileri iyi araştırmalarını ve konunun uzman ekipleriyle yola çıkmalarını tavsiye ediyoruz.
VARLIĞINI ÖNEMSİYOR
Dünya dijitalleşme çağını yaşıyor. Türkiyedeki KOBİlerin dijitalleşmeye bakış açısı ne yönde? Dijitalleşmeye ayak uydurmak için neler yapmalılar? sorumuza cevap veren Serhad Akkoç, KOBİler dijitalde var olmanın ve online rekabetin önemini kavramaya başladılar. Mağazasının, işyerinin ziyaret edilmesini isteyen, müşterilerinin kapısından içeri girmesini isteyen her KOBİ, internette bulunmak istiyor. Tıpkı işyerinizin kapısına tabelanızı asarken uzaktan görünmesini istemek gibi. Üstelik dijitalde sokak ya da cadde ile sınırlı değilsiniz; günün her saati, sizi herhangi bir lokasyondan arayan herkesin sizi bulabilmesi mümkün. Yeter ki internette olun, mobil cihazlarda olun, arama motorlarına kendinizi gösterin, online firma rehberlerinde kayıtlı olun. Adresinin, telefon numarasının, e-mail adresinin, web sitesinin bulunmasını isteyen her KOBİ, dijitaldeki varlığını önemsiyor. Googleın Mobil ve Yerel Arama Davranışları verilerine göre mobil cihazlardan arama yapan her 2 kişiden 1i arama yaptığı yere aynı gün içinde gidiyor. Bu aramaların yüzde 54ünde işletmenin çalışma saatlerine, yüzde 53ünde yol tarifi bilgisine bakılıyor. Bunlar çok güçlü arama davranışları. Dolayısıyla; siz eğer müşterinizin sizi aradığı zaman doğru lokasyonda bulmasını sağlayabiliyorsanız, size satış olarak dönme potansiyelini oldukça yukarıya çekiyorsunuz.
GEÇİŞ SÜRECİ ÖNEMLİ
Serhad Akkoç sözlerini şöyle sürdürdü: KOBİlerin dijital dünyaya ayak uydurmaları için neler yapmaları gerektiğine gelirsek; Googleın 2014 sonlarında hayata geçirdiği, sitelerin mobil uyumlu olup olmadığını mobil arama sonuçlarında gösteren etiket uygulaması ve 21 Nisan 2015te arama algoritmasında gerçekleştirdiği mobil odaklı değişim çok önemli. Bu gelişmeler bir anlamda mobil uyumlu olmayan sitelerin cezalandırılması, yavaş yavaş arama sonuçlarından silinmesi, adeta var olmaması anlamına geliyor. Bu geçiş süreci, mobil uyumluluğu sağlayan firmalar için çok kritik bir rekabet avantajı aslında. Firmalar, mobil çağın gerisinde kalmış pek çok işletmenin önüne geçip, online bulunabilirliklerini rahatlıkla bir üst noktaya taşıyabilirler. Esnek, kolay güncellenebilir tüm ekranlarla uyumlu web siteleri, hatta blog yazıları ile müşterilerinin her zaman takipte kalmalarını sağlayan içerikler sunabilirler. Online varlığını mobil kullanım etrafında şekillendirip geliştiren her firma, uzun soluklu ve sağlam bir rekabet avantajı yakalamış demektir.
CHATBOT TEKNOLOJİSİ GÜVENİLİR
Mevcut hali ile chatbot teknolojisinin kendi kütüphanesi ve üzerinde çalışan senaryolar kadar güvenilir bir teknoloji olduğuna vurgu yapan Akkoç, Yani chatbot ile yürütmek istediğimiz senaryoda kullanıcılar ile girilmek istenen etkileşim chatbot tarafından nasıl cevaplanması istendiyse o kadar güvenilirdir diyebiliriz. Bence yapay zekanın güvenirliği konusu yakın zamanlarda Elon Musk ve Mark Zuckerberg arasında geçen bir diyalogda da yansıdığı gibi tamamı ile fütüristik bir konu. Yapay zekanın ne kadar güvenilir olduğu belki de zekanın ne için yapıldığı diğer bir deyişle yapay zeka tasarımcılarının moral değerleri ile çok yakından alakalı olacaktır dedi.
İZMİRDEN 61 BİN FİRMA VAR
Yellow Pages veri tabanındaki İzmir ile ilgili detayları anlatan Serhad Akkoç, Yellow Pages veri tabanında bulunan 890 binden fazla firmayı incelediğimizde, veri tabanımızda, İzmirden 61 bin 318 kayıtlı firma bulunduğunu görüyoruz. Yellowpages.com.tr üzerinde İzmirde son 11 ayda en çok arama yapılan kategoriler ise Giyim ve Giyim Aksesuarları, Bakanlıklar ve Devlet Daireleri, Restoranlar, Cep Telefonu Hattı, Cep Telefonları ve Aksesuarları, Bayan Giyim, Türk Mutfağı, 2. El Arabalar, Tüp Bayileri, Mobilya Ev, Doktorlar diye konuştu.
SERHAD AKKOÇ KIMDIR?
1978 Balıkesir doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimlerimi tamamladıktan sonra 2000 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden mezun oldu. Profesyonel iş hayatına ilk olarak üniversite ikinci sınıfta başladı. Mimarlık bölümünde okumasına rağmen teknolojiye olan merakı ve ilgisi kendisini bu alanda kariyer yapmaya doğru yöneltti. Arama Motoru Teknolojileri, Konumsal Teknolojiler ve Stratejik Dijital Yönetim gibi farklı birçok konuda tecrübeler edindi. Yaklaşık 20 yıldır iş hayatında. Bugün geldiği noktada ise Yellow Pagesın Türkiye operasyonlarının yürütülmesinden sorumlu ve markanın Genel Müdürü olarak görevini sürdürüyor. Kurumsal firmaların özellikle de KOBİlerin dijital dünyadaki varlıklarını güçlendirmesi adına onlar için güvenilir bir partner olmaya çalışıyor.