Kontroller yetersiz

Türk Sağlık Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, Suriyeli sığınmacılara halk olarak yardım edilecekse devlet kontrolünde olması gerektiğini anlatarak, bir an önce gerekli önlemlerin alınmasına da dikkat çekti


  • Oluşturulma Tarihi : 16.08.2015 06:31
  • Güncelleme Tarihi : 16.08.2015 06:31
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kontroller yetersiz

EMİNE YALÇIN- Türk Sağlık Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, Türkiye’de bulunan Suriyelilerin gerekli sağlık kontrollerinin yapılması gerektiğine dikkat çekerek, Suriyelilerin sayısının mevcut hükümet, emniyet ya da İç İşleri Bakanlığı tarafından da bilinmediğini söyledi. Halkların Köprüsü Derneği Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda Öğretim Üyesi olan Prof.Dr. Cem Terzi ise Ankara, İstanbul ve Adana gibi illerde AFAD ile yerel eczacılar odası arasında bir protokol imzaladığını belirterek,  o illerde Suriyelilerin ilaçlarını alabildiğini söyledi.

“GEREKLİ KONTROLLERİ HİÇBİR ZAMAN YAPILMADI”

Türk Sağlık Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, Suriyeli sığınmacıların Türkiye’de sağlıksız ortamlarda hayatlarını devam ettirmeye çalıştıklarını belirterek, İzmir İl’inde de genellikle Basmane ve Çankaya civarında parklarda, bahçelerde ya da yollarda yaşadıklarını söyledi. Doğruyol, “Suriye’de şu an için elektrik ve su zaten kısıtlı. Bu sebeple orada yaşayan insanların çeşitli hastalıkları olabilir. Bu olayın en kötü tarafı da bu insanların Türkiye geçişlerinde bir sağlık kontrolünden geçmemiş olmasıdır. Daha düne kadar Türkiye sınırı yolgeçen hanıydı. Önüne gelen herkes Türkiye’ye gelip gidiyordu. Böyle bir durumda gereken sağlık önlemlerin alınması gerekiyor. O bölgede tampon bir bölge oluşturularak Türkiye’ye gelen insanların sağlık kontrolünden geçirmeleri gerekiyordu. Maalesef gerekli kontrolleri hiçbir zaman yapılmadı” dedi.

“ÇOCUK FELCİ TEKRAR GÖRÜLDܔ

Suriyeli sığınmacıların Türkiye’ye ilk geldikleri zamanda ülkede çocuk felcinin artığını da ileri süren Doğruyol, “Bize göre Türkiye’de Suriyeli göçmenlerle beraber çocuk felci tekrar görüldü. Bu gerçeği bakanlık her ne kadar ret etmiş olsa da bu durum böyle. Ayrıca Türkiye’de görülmeyen hastalıkların da Suriyeli sığınmacıların gelmesi ile ortaya çıktığını düşünüyoruz” diye konuştu.

“NET BİR RAKAM VERİLEMİYOR”

Doğruyol, Türkiye’de bulunan Suriyelilerin gerekli sağlık kontrollerinin yapılması gerektiğine dikkat çekerek, Suriyeli sığınmacıların Türkiye’de kayıtlarının bulunmadığını ileri sürdü. Doğruyol, sözlerine şu şekilde devam etti: “Kayıtları bulunmadığı için sağlık kontrollerini de yapma şansımız olmuyor. Herhangi bir aşı yaptığımızda verilen sayıdan fazla kişiye aşı yapılıyor. Bu ne demektir; Suriyelilerin sayısını mevcut hükümet, emniyet ya da İç İşleri Bakanlığı bilmiyor demektir. İzmir’de de şu için Suriyelilerin sayısı çok fazla. Vali Bey’e Suriyelilerin sayısını sorsak kesinlikle net bir rakam veremez” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE YOLGEÇEN HANI DEĞİL”

“Allah kimseyi vatansız bırakmasın” diyen Doğruyol, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Türkiye yolgeçen hanı değil. Kimsenin bu ülke topraklarını elini kolunu sallayarak girip çıkmaması gerekiyor. Şu an için Basmane’de bu insanlar can yelekleri ile birlikte bekleyerek, yurt dışına deniz yolu ile ulaşmaya uğraşıyorlar. Bu durumun sağlıklı olduğunu düşünmüyoruz. Biran önce yetkili kişilerin bu durumun önüne geçerek gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Biz halk olarak yardım edeceksek de devlet kontrolünde olması lazım. Eğer ilerleyen zamanlarda Avrupa ülkeleri bu insanları kabul etmezse bu insanlar Türkiye’de kalacaklar. Aç ve açıkta kalan insanlarda farklı gayri meşru işlere karışacaklar. Çünkü dünyada en tehlikeli insan hayattan bir beklentisi olamayan insandır.”

“ÜCRETSİZ İLAÇ ALAMIYORLAR”

Halkların Köprüsü Derneği Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda Öğretim Üyesi olan Prof.Dr. Cem Terzi ise Ankara, İstanbul ve Adana gibi illerde AFAD ile yerel eczacılar odası arasında bir protokol imzaladığını belirterek, Suriyelilerin ilaçlarını alabildiğini söyledi. Terzi, “Diyabet hastası olan bir Suriyeliyi hastaneye götürüyorsunuz. İnsülin kullanması lazım. Reçete yazılıyor. Biz dernek olarak ilk reçeteyi alıyoruz. Ama bu hastanın her gün insülin kullanması lazım. O vatandaş eczaneye gidiyor. ‘Sen Suriyeli sığınmacısın biz sana ücretsiz ilaç veremiyoruz’ deniyor. Vatandaş cebinden bir kere alıyor. İkincisini borç ile alıyor. Üçüncüyü alamıyor. Halbuki devletin bir genelgesi var. Tüm Suriyeli sığınmacıların ilaçlarını AFAD aracılığı ile devlet ödeyecek diye. Bu konu ile ilgili bir sözleşme yapılması gerekiyor. Bu sözleşmede AFAD İl Müdürlüğü ve İzmir Eczacılar Odası ile olması gerekiyor. Bu protokol İzmir’de imzalanmadığı için İzmir’de ki hiçbir Suriyeli sığınmacı ücretsiz ilaç alamıyor. Eczacılar odasına gittik. AFAD İl Müdürü ile konuştuk. Çeşitli bürokratik sebepler sunuluyor. Ama diğer yanda bu Suriyeli sığınmacılar arasında kanser hastası olan var. Multipl Skleroz hastası olan var. Mesela Multipl Skleroz hastalarının ilaçları çok pahalı. Yani herhangi bir kişinin karşılamasına imkan yok. Daha birçok hasta var. Henüz yaşanan bu sorunu çözemedik ama çok ciddi bir şekilde takip ediyoruz. Bu sorunu hallettiğimiz zaman ciddi bir yol kat etmiş olacağız” şeklinde konuşuyor.

 

Haber Merkezi