Sayfa Yükleniyor...
İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde Akdenizin Kıyısında-Körfezin Değerleri paneli düzenlendi
TANER UYANIKER
İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde Akdenizin Kıyısında-Körfezin Değerleri başlıklı bir panel düzenlendi. Panelde körfezin canlılığından, kuş cennetine, kıyı dalyanlarından, balıkçı kooperatiflerine ve körfezin korunma alanlarına kadar tüm konular masaya yatırıldı. Panele konuşmacı olarak, Prof.Dr Bülent Cihangir, Prof.Dr Mehmet Sıkı, Prof.Dr. Zafer Tosunoğlu, Doç.Dr. Vahdet Ünal, Doç.Dr. Harun Güçlüsoy katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise Doç.Dr. Güzel Yücel Gier üstlendi.
İnsan eliyle kirletilmiş denizel ekosistemin, geçmişten günümüze olan değişimini görsel sunum eşliğinde anlatan Prof.Dr Bülent Cihangir, Tarih boyunca uygarlıklar su kenarlarında kurulmuştur. Deniz ortamı, kara kökenli kirleticilerin önemli ölçüde bertaraf edildiği alıcı ortamlar olarak kullanılmaktadır. İzmir körfezi de en somut alcı ortam örneğini oluşturmaktadır. Büyük kanal projesi kapsamında devreye alınan atık su arıtma tesisi sayesinde, İzmirde denizden gelen koku azalmış ve büyük bir ayıptan kurtarılmıştır dedi.
DALYANLAR ELE ALINDI
Ulusal ve uluslararası yasa ve sözleşmelerle koruma altında olan Gediz Deltasında bulunan Kuş Cennetine daha yakından bakış ve sorumluluklarını ele alan sunumunda Prof.Dr. Mehmet Sıkı şunları söyledi: İzmirin doğaya açılan bir açık hava müzesi ve canlı bir doğal laboratuarı niteliğinde olan İzmir Kuş Cennetinde kuşlardan başka memelilerden yaban domuzu, tilki, çakal, tavşan, kirpi, gelincik, porsuk, sansar gibi memeliler yaşamaktadır.
Körfezin Kıyı Dalyanlarının, körfezin yaşamındaki hayati önemine değinen Prof.Dr. Zafer Tosunoğlu, Dalyanlar, İzmir metropolü ve körfezinin, ekolojik ve kültürel zenginliğinin gelişmesinde önemli rolleri olan özel ekosistemlerdi. Ayrıca ekonomik açıdan fayda sağlayarak da bir değer katmaktaydı. Ancak bu değerlerin ekolojik ve ekonomik sürdürülebilirliği nerdeyse tükenmiş durumdadır diye konuştu.
TAZE SU ÜRÜNLERİ SATIŞLARI YAPILIYOR
Doç.Dr. Vahdet Ünal sunumunda balıkçı deyimiyle taşın etrafındaki kalabalığın heyecanına bir kez olsun katılmadan İzmirde yaşıyorum diyebilir miyiz? sorusunun cevabını verdi. Ünal, Urla İskele Su Ürünleri ve Çeşme Dalyanköy Su Ürünleri Kooperatifi yaz-kış her sabah saat 10.00da, Çeşme Alaçatı Su Ürünleri Kooperatifi saat 11.00da, Özbek Su Ürünleri Kooperatifi Saat 12.00da halkın da katılabileceği ve dilediği su ürününü, en taze, en uygun fiyata alabileceği mezatlar organize ediyor. Bize sundukları güzelliklerden faydalardan ise biz ne kadar yararlanabiliyoruz? şeklinde konuştu.
Doç.Dr. Harun Güçlüsoy ise, deniz ve kıyı koruma alanlarından sorumlu olan kurumlar, bu alanların yaşamsal, çevresel, ekonomik, kültürel ve sosyal faydaları, İzmir Körfezindeki mevcut ve öneri korunan alanlarla gelecekte yapılması gerekli faaliyetler hakkında bilgiler paylaştı.
Haber Merkezi