- Gündem
- 09.05.2025 21:35
Kurban Bayramına sayılı günler kala kurbanlık hayvanlarının seçilmesi, kesilmesi ve tüketilmesi konusundaki merak edilenleri sizler için haberimizde derledik
KEMAL ÖZKURT
Kurban Bayramına sayılı günler kala, dini görevlerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar kurbanlık arayışına başladı. Ülke genelinde birçok bölgede kurbanık satışları yapılırken, uzmanlar ise kurbanlık alınırken dikkat edilmesi gereken konularda uyarılarda bulunuyor. Peki iyi bir kurbanlık seçmek için nelere dikkat edilir? Kurban kesimi sırasında yapılması gerekeneler ve kurban etinin sağlıklı tüketimi konusundaki tüm detaylar haberimizde.
KURBANLIK ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Kurbanlık almak isteyen vatandaşlar ister büyükbaş ister küçükbaş olsun öncelikle fiziki görüntüsüne mutlaka dikkat etmeliler. Dört ayağı üzerinde rahatlıkla durabilen, tüyleri parlak, bakışları canlı, kulak, boynuz ve kuyruk gibi bölgelerini sağlam olmalıdır. Hayvanın ağzından, burnundan ve kulaklarından akıntı gelmemeli ve solunum güçlüğü çekmemesine dikkat edilmedilir. Kurban edilecek hayvan geviş getiriyorsa sindirim sistemi çalışıyor demektir, bu hayvanın sağlıklı olduğu anlamına gelir. Kurbanlıklar üç yaşına girmiş olmalı, gözü görüyor olmalı, kesileceği yere kendi ayaklarıyla gitmeli, kulakları yerinde olmalı ve son olarak kuyruğu ve boynuzlarının üçte birinden fazlası yerinde olmalı. Kurbanlık almak isteyen vatandaşlar beğendikleri kurbanlık hayvanları 5-10 dakika gözlemledikten sonra almaları gerekir.
TÜRKVET MOBİLDEN KÜPE NUMARALARI KONTROL EDİLEBİLİR
Kurban alınırken dikkat edilecek hususlardan biri de hayvanların kulak küpesi ve pasaportuna, başka ilden getirilen kurbanlıkların Veteriner Sağlık Raporu’nun olup olmadığına bakılması. Bunun için ise Tarım ve Orman Bakanlığının Hayvan Kayıt Sistemi olan TÜRKVET mobil uygulamasından küpe numarası, ırk, yaş ve cinsiyet gibi bilgileri kontrol edilmelidir. Büyükbaş hayvanların pasaportlarının ve başka ilden getirilmişse veteriner sağlık raporunun bulunması gerekiyor. Küçükbaş hayvanların ise nakil belgeleriyle veteriner sağlık raporlarının bulunması önemlidir.
KURBANLIK HAYVANLARIN KESİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Usulüne göre ve hayvanın eziyet çekmemesi için kurban kesimine özellikle özen gösterilmelidir. Diyanette yer alan bilgilere göre ise dikkat edilmesi gereken hususlar ise şu şekilde;
*Hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekli.
*Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmeli.
*Kurban edilecek hayvana acı çektirmemeli ve eziyet edilmemeli.
*Hayvanlar uzman kişiler tarafından kesilmeli.
*Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalı.
*Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına özen gösterilmeli.
KURBAN ETİ NASIL TÜKETİLMELİDİR?
Kurban Bayramında akrabaların bir araya gelerek kestikleri kurbanlıkların taze etlerini anlık olarak tüketmeleri konusunda ise uzmanlar ciddi uyarılarda bulnuyor. Kesilen kurbanlıkların etlerinin en az 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, taze kesilmiş etin içerisinde halen sıcak kanın olabileceğni ve bu da etin pişirilirken içine sinebileceğini belirtiyor. Bunun sonucunda ise sıcak kan içerisinde bulundurduğu hayvan yağı ve virüsleri insan sağlığına ciddi zararlar verebilir. Bu yüzden et ne kadar uzun dinlendirilirse tüketimi açısınadan o kadar sağlıklı olur.