Sayfa Yükleniyor...
Av yasağının 1 Eylülden itibaren kalkması ile birlikte balıkçılar denize açıldı. Fakat İTO Meclis Üyesi Ercan Çelikkaya avlanması 4 yıl boyunca yasaklanan orfoz ve lahos balığı konusunda restoran sahiplerini ve işletmecileri uyardı
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Balıkçılar, av yasağının kalkması ile birlikte 1 Eylülde vira bismillah diyerek denize açıldı. İlk hafta fazla balık çıkmamasına rağmen günler geçtikçe denizden çıkan balık sayısı artmaya başladı. Av yasağı kalkmadan önce Marmarada palamut balığının kilosu 25 TLnin üzerindeydi.
Av yasağının kalkması ile birlikte balık bollaşmaya başladı. Palamutun kilosu 5 TLye kadar düşmeye başladı. Ege Bölgesinde de denize açılan balıkçılar denizden bol balıkla dönmeye başladı. Tezgahlarda balık bolluğu yavaş yavaş kendini hissettirmeye başladı. Av yasağının kalkması tabi ki de bütün balıkların avlanması anlamına gelmiyor. İzmir Ticaret Odası 42. Restoran, Kafe ve Eğlence Yerleri Meslek Grubu Meclis Üyesi Ercan Çelikkaya, 1 Eylülden itibaren avlanması yasaklanan orfoz ve lahos balıklarının restoranlarda da satılmaması gerektiğini belirterek, İzmirdeki tüm balık restoranı sahiplerinin bu konuda hassas olmasını istedi.
4 YIL BOYUNCA YASAK
Çelikkaya, Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğin 13 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlandığını belirterek, tebliğle su ürünleri ve balıkçılıkla ilgili önemli düzenlemeler yapıldığını söyledi. Aynı tebliğin 25. Maddesinde orfoz ve lagos balıklarının avlanması, nakledilmesi, satışa sunulmasının 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren 4 yıllığına yasaklandığının altını çizen Çelikkaya, Yasak artık başladı. İzmirdeki tüm balık restoranı sahipleri orfoz ve lahos balıklarını, balık restoranları vitrininde bulundurmaması, alıp-satmaması gerekir dedi.
ALTERNATİF BALIK TÜRLERİNE YÖNELMELİYİZ
Çelikkaya, yerel ekonomi için çok önemli olan orfoz ve lahosun nesillerinin devam etmesini istiyorsak bu yasağa harfiyen uyulması gerektiğini belirterek, En başta da balık restoranı sahipleri olarak bizler bu konuda hassas olmalıyız. Hem bu balıkların çoğalmasına izin vermek hem de yapılan denetimlerde herhangi bir ceza ile karşı karşıya kalmamak için tüm restoran sahipleri buna uymalı. Deniz ürünleri satan balık restoranları olarak alternatif balık türlerine yönelmeli diye konuştu.
Haber Merkezi