Orfoz ve lahosa dikkat!

Av yasağının 1 Eylül’den itibaren kalkması ile birlikte balıkçılar denize açıldı. Fakat İTO Meclis Üyesi Ercan Çelikkaya avlanması 4 yıl boyunca yasaklanan orfoz ve lahos balığı konusunda restoran sahiplerini ve işletmecileri uyardı


  • Oluşturulma Tarihi : 10.09.2016 07:54
  • Güncelleme Tarihi : 10.09.2016 07:54
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Orfoz ve lahosa dikkat!

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Balıkçılar, av yasağının kalkması ile birlikte 1 Eylül’de ‘vira bismillah’ diyerek denize açıldı. İlk hafta fazla balık çıkmamasına rağmen günler geçtikçe denizden çıkan balık sayısı artmaya başladı. Av yasağı kalkmadan önce Marmara’da palamut balığının kilosu 25 TL’nin üzerindeydi.

Av yasağının kalkması ile birlikte balık bollaşmaya başladı. Palamut’un kilosu 5 TL’ye kadar düşmeye başladı. Ege Bölgesi’nde de denize açılan balıkçılar denizden bol balıkla dönmeye başladı. Tezgahlarda balık bolluğu yavaş yavaş kendini hissettirmeye başladı. Av yasağının kalkması tabi ki de bütün balıkların avlanması anlamına gelmiyor. İzmir Ticaret Odası 42. Restoran, Kafe ve Eğlence Yerleri Meslek Grubu Meclis Üyesi Ercan Çelikkaya, 1 Eylül’den itibaren avlanması yasaklanan orfoz ve lahos balıklarının restoranlarda da satılmaması gerektiğini belirterek, İzmir’deki tüm balık restoranı sahiplerinin bu konuda hassas olmasını istedi.

4 YIL BOYUNCA YASAK

Çelikkaya, Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ’in 13 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlandığını belirterek, tebliğle su ürünleri ve balıkçılıkla ilgili önemli düzenlemeler yapıldığını söyledi. Aynı tebliğin 25. Maddesinde orfoz ve lagos balıklarının avlanması, nakledilmesi, satışa sunulmasının 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren 4 yıllığına yasaklandığının altını çizen Çelikkaya, “Yasak artık başladı. İzmir’deki tüm balık restoranı sahipleri orfoz ve lahos balıklarını, balık restoranları vitrininde bulundurmaması, alıp-satmaması gerekir” dedi.

“ALTERNATİF BALIK TÜRLERİNE YÖNELMELİYİZ”        

Çelikkaya, yerel ekonomi için çok önemli olan orfoz ve lahosun nesillerinin devam etmesini istiyorsak bu yasağa harfiyen uyulması gerektiğini belirterek, “En başta da balık restoranı sahipleri olarak bizler bu konuda hassas olmalıyız. Hem bu balıkların çoğalmasına izin vermek hem de yapılan denetimlerde herhangi bir ceza ile karşı karşıya kalmamak için tüm restoran sahipleri buna uymalı. Deniz ürünleri satan balık restoranları olarak alternatif balık türlerine yönelmeli” diye konuştu.

 

Haber Merkezi