- Gündem
- 08.07.2025 23:36
Dokuz Eylül Üniversitesinin Tınaztepe yerleşkesinde yaklaşık 5 yıl önce başlayan ve bir türlü bitmeyen yeni rektörlük binasının inşaatı hakkında iddialara cevap veren yetkililer, neden olarak hukuki süreçleri gösterdi
KENAN YEŞİL
Dokuz Eylül Üniversitesinin Tınaztepe yerleşkesine 5 yıl önce başlayan yeni rektörlük binası inşaatı, yaklaşık yüzde 80inin bitmesine rağmen yapımı durdu. Yaklaşık olarak 2 yıldır hiçbir işlem yapılmadığı yönündeki iddialar üzerine DEÜ yetkileri bu iddialara yanıt verdi. Binada hiçbir sorun olmadığını, tamamen hukuki nedenlerden dolayı inşaatın bu kadar uzadığını belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Veysel Altunkeyik, 2018 yılında binanın inşaatının tamamlanacağını ve rektörlüğün 2019 yılında Alsancaktan taşınacağını söyledi.
İDDİALAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR
Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe yerleşkesinde yapımı 5 yıldır süren ve hala tamamlanmayan yeni rektörlük binasına tepkiler sürüyor. Binanın henüz tamamlanmadığını ancak sıvasının atmaya başladığı, yaklaşık 2 yıldır bir çivi bile çakılmayıp kaderine terk edildiği ve rektörlük olarak kullanılmayacağı için inşaatın tamamlanmadığı yönündeki iddialarına DEÜ yetkilileri cevap verdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Veysel Altunkeyik, inşaatın yaklaşık yüzde 80inin bittiğini ama inşaatı yapan firmanın mali hacziyete düşmesi nedeniyle başlayan hukuki süreçlerin uzun sürmesi nedeniyle yapımın bitmediğini söyledi.
HUKUKİ SÜREÇ
2012 yılında başlayan inşaatın bu kadar uzun sürme nedenini açıklayan Altunkeyik, işi alan firmanın inşaatın yaklaşık yüzde 80ini tamamladıktan sonra mali hacziyete düştüğünü söyledi. Veysel Altunkeyik, şöyle devam etti: 17 milyon 200 bin lira bedelle bu işin ihalesi 10.05.2012 tarihinde yapıldı ve sözleşme imzalandı. Ancak işi yapan firma binanın yaklaşık yüzde 80ini tamamladıktan sonra mali hacziyete düştü. Hacziyete düşünce de sözleşme iptal edildi. Normalde işin teslimi 2016 yılında olacaktı. Fesih işleminden sonra yeni ihale yapıldı. Kamu İhale Kurumunda sürecin nasıl işletilmesi gerektiği açıkça bellidir. İhaleye katılan firmanın belgelerindeki eksiklik dolayısıyla bu iş verilmedi. Sonra başka bir ihaleyle iş başka bir firmaya verildi. Bu firma işi yapmaya başladı. Ancak işi alamayan diğer firma mahkeme kararıyla işi aldı. Sonra süreç Danıştaya taşındı. Danıştay en başta üniversitemizin verdiği kararı verdi ama iş yaklaşık 1 yıldan fazla uzadı. Şu anda ise firmayla her şey tamamlandı ve imzaların atılması kaldı. Sonrasında inşaat kaldığı yerden devam edecek. Binada herhangi bir sorun yok. Binadaki bütün işlemleri hukuki olarak kayıtlarımızda yer alıyor.
YENİ BİNAYA 2019DA TAŞINILACAK
Binada iddia edildiği gibi yapılmadan yıkılmaya başladığı gibi bir durum olmadığını belirten Altunkeyik, şöyle konuştu: Sözleşme sonrası inşaat kaldığı yerden devam edecek. İnşaatın bu kadar uzun sürme nedeni de sürecin sürekli olarak mahkemeye taşınmasıydı. Süreç o nedenle bu kadar uzadı. Binamızın 2018 yılı sonunda tamamlanmasını öngörüyoruz. Tamamlandıktan sonra da 2019 yılında taşınma işlemlerimiz başlayacak. Mevcut binada kalacağımız yönünde şu ana kadar herhangi bir karar alınmadı. Zaten burada kalacaksak o binayı niye yapalım? Bütün planlarımız yeni binanın bir an önce tamamlanması ve rektörlüğün oraya taşınması yönündedir.