- Gündem
- 26.06.2025 00:40
Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre bebek mamalarında grup D proteini için yeni kriterler getirildi
Tarım ve Orman Bakanlığı, bebek formülleri ve devam formülleriyle ilgili düzenlemelerde önemli değişikliklere gitti. 26 Haziran 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Tebliğ ile, "Türk Gıda Kodeksi Bebek Formülleri ve Devam Formülleri Tebliği" kapsamında Grup D proteini için yeni kriterler belirlendi.
Yapılan değişiklikle, mevcut düzenlemede yer alan 2.3.3. maddeye ek olarak 2.3.4. maddesi eklendi ve böylece “Grup D protein” tanımı Türk Gıda Kodeksi’ne dahil edildi. Bu kapsamda, Grup D proteinli bebek ve devam formülleri için protein içeriği, kaynak, işlenme şekli ve esansiyel amino asit düzeylerine ilişkin detaylı kriterler belirlendi.
Protein Miktarı: En az 2,4 g/100 kcal, en çok 2,8 g/100 kcal olacak.
Kaynak: En az yüzde 70 protein içeren, yüzde 100 tatlı peynir altı suyu proteini konsantresi, inek sütünden elde edilecek.
İşleme: Protein, iki aşamalı bir hidroliz işleminden geçirilecek. Bu işlem sırasında serin endopeptidaz ve metalloproteaz kullanılacak; ürün 100–120 °C'de en az 30 saniye ısıtılarak enzimler inaktive edilecek.
Amino Asit Dengesi: Ürünün, eşit enerji karşılığında referans proteinle aynı miktarda esansiyel ve yarı esansiyel amino asit içermesi gerekecek. L-karnitin içeriği de en az 1,2 mg/100 kcal olacak.
Değişiklik, yalnızca bebek formüllerini değil, devam formüllerini de kapsıyor. Ek-2’de yer alan düzenlemelerle, Grup D proteinli devam formülleri için de benzer teknik ve besin kriterleri getirildi.
Yeni düzenlemeler, yayım tarihi olan 26 Haziran 2025 itibarıyla yürürlüğe girdi. Uygulama süreci ve denetimler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülecek.
Gediz Deltası’nda kış kuşları kayıt altında
Muğla Fethiye’de Su Altı Cenneti Keşfediliyor