Romca dergisi sahipsiz kaldı

Romca Dergisi’nin Türkiye’de matbua olarak ilk ve tek yayın olduğuna vurgulayan İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, “Ama kimse destek olup, sahiplenmiyor” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 22.12.2017 06:41
  • Güncelleme Tarihi : 22.12.2017 06:41
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Romca dergisi sahipsiz kaldı haberinin görseli

KENAN YEŞİL

İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin 2013 yılında çıkarmaya başladığı Romca Dergisi zor şartlar altında altıncı sayısını çıkardı. 2008’de çıkarılan ‘Hoşgörü’ adlı derginin devamı olarak kabul edilen Romca, kültürel ve sosyal politika üst başlığıyla çıkıyor. İki veya üç aylık periyotlarla çıkarılması planlanan Romca dergisi, çeşitli zorluklar nedeniyle, bu düşüncesini yerine getiremiyor. Bir grup Roman aktivist, akademisyen ve gazeteci sayesinde altıncı sayısına ulaşan dergide, Romanların farklı coğrafyalarda uğradıkları ayrımcılıklara yer veriliyor. Romanların sorunları, sosyo-kültürel yapıları ve geleneklerinin yer aldığı dergide, akademik makaleler, Romanlara yönelik raporlar ve yazılar da yer alıyor.

KİMSE SAHİPLENMİYOR

İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, dergi çıkarttıklarını ama kimsenin sahip çıkmadığı belirterek sitem etti. İzmir’de birkaç belediye dışında kendilerine dergi çıkartma konusunda hiç deksek gelmediğini belirten Cıstır, “Dergi çıkarıyoruz ama kimse destek olmuyor. Çünkü direk okumaz ki deniyor. Zaten okumasını da istemiyor. Çünkü bilgilenmesinden korkuyor. Bu verilen gıda kolisi ya da erzak yardımından daha değerli. Çünkü burada sorunlara temel çözüm geliştirilmeye çalışılıyor. Öbür tarafta hala siyaset yapanlara ve devlet kurumlarına ihtiyaç sürdürülüyor. STK’ya dağıtalım dedik o bile yok. İzmir’de 1-2 belediye haricinde kimse destek vermedi. Dergiyi kimseye satmak istemiyoruz. Dergiyi birilerinin özellikle de Romanların okumasını ya da yaşam şartlarını diğer toplumsal kesimin öğrenmesini istiyoruz. Böyle bir amaç için bu dergiyi çıkarıyoruz ama kimse destekte olmuyor. Romanların bir şey öğrenmesi istenmiyor ki! Zar zor 6’ncı sayıya geldik. Kaldı ki Romanlar ve anayasa, Romanlar ve sosyal politika, Romanların eğitime erişimi, Romanlar ve kentsel dönüşüm, Romanlar ve sosyal içerme ve Romanların istihdama erişimi diye bakan, belediye başkanı, akademisyen, yazar ve ağırladığımız olumlu ve olumsuz gelişmeleri paylaştığımız bir dergi. Türkiye’de matbua olarak ilk ve tek yayın. Ama kimse sahiplenmiyor” diye konuştu.

TRAMVALARDAN DERGİ ÇIKTI

Yaşadıkları sorunları kendileri ele almak için dergi çıkarmaya başladıklarını değinen Cıstır, “Derneğimizin faaliyetleri ile belediyenin Romanlarla ilgili olumlu çalışmalarını da dergide işledik. Politik süreçlere ve karar vericilere sahadaki aksaklıkları olabildiğince dergimiz aracılığı ile aktardığımızı düşünüyoruz. Aslında daha özgün ve objektif bir yayıncılık düşündük ve yaşadığımız sorunları kendimiz ele almak amacıyla yola çıktık. Bunun içinde hem yerelde, hem de genel olarak Türkiye’de Romanların yaşadıkları sorunları görünür kılmak için çaba sarf ettik. Romanların yaşadıkları travmalar da böyle bir dergiyi çıkarmayı zorunlu kıldı. Medyada Romanların yaşadıkları sorunların yer alıyor fakat eksik kalıyor. Romanlarla ilgili sürekli davullu zurnalı görüntülerin verilmesi de aslında sorunun doğru analiz edilmesinin önüne geçiyor. Bunu da önlememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

SORUNLAR GÖRMEZDEN GELİNİYOR

Romanların sivil toplum bilincinin yeterince gelişmediğini, Roman sivil toplum örgütlerinin de kendi yerellerinde sorunları yeterince dillendiremediğini söyleyen Cıstır, “Hepsi için geçerli değil, ama mahalle baskısı altında veya siyasi tarafgirlik anlayışı çerçevesinde sorunlar görmezden geliniyor. Tam da burada Romca dergimiz oldukça cesur, öğretici, sorunun tüm taraflarıyla görüşen; daha objektif haberler yapmaya özen gösteren bir tutum sergiliyor. Bir gün Romanlarla yüzleşilecek ve bu ülkede Romanların kiracı değil, herkes gibi ev sahibi oldukları anlaşılacak. Eşitlikçi bir yaklaşımı, eşdeğer bir yaklaşımı herkes kadar hak ediyoruz. Pozitif ayrımcılık ya da olumlu yöntemler geliştirerek Romanların sosyal hayata çıkışının önü açılmalı. Zira Roman mahalleleri sosyal patlamanın eşiğinde” dedi.

DERGİDE NELER VAR?

Birinci sayısında ‘Romanlar ve Anayasa: Sizlerle Eşit Olmak İstiyoruz’ başlığıyla okurunun karşısına çıkan dergide, şu konular işleniyor: Romanlar ve Anayasa, Sosyal Politikalar, Romanlar ve Eğitime Erişimi, Kentsel Dönüşüm, Sosyal İçerme ile İstihdama Erişim. Derginin son sayısında ise, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Tavsiye Kararı Raporundaki Romanlarla ilgili olan kısım yer alırken, 2016-2021 Ulusal Stratejik Roman Eylem Planı işlenen konular arasında.