Türk mutfağı Las Vegas Üniversitesine giriyor

EİB tarafından yürütülen proje kapsamında ABD’deki Nevada Las Vegas Üniversitesi William F. Harrah Otel Yönetimi Fakültesi ile Türk ürünleri ve mutfağının müfredata dahil edilmesi konusunda iş birliği başlatıldı


  • Oluşturulma Tarihi : 23.03.2021 10:05
  • Güncelleme Tarihi : 23.03.2021 10:05
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Türk mutfağı Las Vegas Üniversitesine giriyor

BURCU YANAR

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türk mutfağının Las Vegas Üniversitesi William F. Harrah Turizm Otelcilik Okulu müfredatına girmesi ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İzmir ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep ve EİB Gıda Birlik Başkanları da katılım gösterdi.

DAHA FAZLA İHRACAT HEDEFLENİYOR

Yıllık 160 milyar dolar gıda ithalatıyla dünyanın en büyük gıda ithalatçısı olan Amerika Birleşik Devletleri’nde Türk gıda ürünlerinin daha fazla tercih edilmesini amaçlayan Ege İhracatçı Birlikleri, çatısı altındaki 6 gıda ihracatçı birliğinin katılımıyla, Ticaret Bakanlığı’nca desteklenen Turqualıty Projesi’ni 2 yıldır başarıyla sürdürüyor. Turqualıty Projesi kapsamında, Türkiye’nin dünya çapında güçlü olduğu kuru meyve, su ürünleri, meyve sebze mamulleri, zeytin ve zeytinyağı, hububat, bakliyat yağlı tohumlar ve odun dışı orman ürünleri sektörlerinin ürettiği lezzetlerin Amerika’ya daha fazla ihracatı hedefleniyor. Ege İhracatçı Birlikleri, Las Vegas Üniversitesi’yle yaptığı anlaşmayla Türk mutfağının William F. Harrah Turizm Otelcilik Okulu müfredatına girmesini de sağladı. Gelecekte Amerika’daki otellerde, restoranlarda görev yapacak şefler Türk mutfağını öğrenerek mezun olacak. Ege İhracatçı Birlikleri, Las Vegas Üniversitesi William F. Harrah Turizm Otelcilik Okulu Türk mutfağının müfredata girmesinde İzmir Ekonomi Üniversitesi ile iş birliği yapacak.

4 YILLIK TANITIM STRATEJİSİ

EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, markalaşma çalışmalarının uzun vadeli, detaylı ve amaçları net olarak belirlenen bir yol haritası üzerine inşa edildiği taktirde başarılı sonuçlar vereceğine dikkat çekerek, “Bu doğrultuda çalışmalarımızın ilk adımını esas olarak 2019 yılından itibaren bir yıl süren detaylı bir pazar araştırması ile atmıştık. Nisan 2019’da ise bu pazar araştırması sonuçlarını hem sizlerle hem üye firmalarımızla paylaşmıştık. Pazar araştırma çalışması kapsamında, ABD pazarındaki durumumuzu; ihraç ürünlerimize yönelik ABD’deki güncel trendler, gelecek döneme yönelik beklentileri, rekabet koşulları, ülke içerisinde spesifik hedef kitleler ve potansiyeli en yüksek olan ürün gurupları gibi kriterler doğrultusunda verilere ulaştık ve bu verileri analiz ettik. Analizler doğrultusunda da iki temel öğeden oluşan dört yıllık bir tanıtım stratejisi oluşturduk. Bu stratejimizin ana unsurları olarak; 1. Yerli profesyonellerin ve tüketicilerin gönüllerini kazanıp Türk gıda ürünlerinin marka elçisi konumuna getirmek. 2. Etkili ve yönetilebilir bir pazar üssü olan Las Vegas’tan başlayıp, sonrasında güneybatı ve Kaliforniya bölgesine, en sonunda tüm ülke geneline yayılmak olarak belirledik” diye konuştu.

AKDENİZ USULÜ BESLENMENİN ÖNEMLİ AKTÖRÜYÜZ

EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep ise, EİB olarak Türk gıda ürünlerinin gıda ihracatçısı 3 bin 500 civarı üye firmayı temsil ettiklerini belirterek, aynı zamanda, Türkiye’nin tarım ve gıda ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 25’ini temsil ettiklerini hatırlattı. Celep,Akdeniz usulü beslenmenin de önemli aktörlerinden biri oladuğumuzun altını çizerek, “Ege’nin münbit toprakları ağırlıklı olmak üzere, Türkiye’nin 7 bölgesinde üretilen yüzlerce çeşit tarım ve gıda ürünlerini 170’in üzerinde ülkede milyarlarca dünya insanıyla buluşturuyoruz. 2020 yılında Ege Bölgesi’nden 5 milyar 98 milyon dolarlık ürün ihraç ettik. En önemli hedef pazarlarımız arasında yer alan ABD pazarı gıda ihracatımızda ayrı bir önem taşıyor. Şanslıyız ki; sahip olduğumuz eşsiz coğrafya ve iklim sayesinde çok daha fazla sayıda ürünle ilgili potansiyelimiz bulunmakta. Her geçen gün önemi artan sağlıklı beslenmeye ilişkin tüketim şekillerinden birisi olan Akdeniz usulü beslenmenin en önemli aktörlerinden biriyiz. Akdeniz mutfağında yer verilen ürünlerin önde gelen üreticileri arasında olmanın yanında, mutfak uygulamaları ve bin yıllara dayanan kültürel gelişimine önemli katkılar sunan bir ülkeyiz. Sahip olduğumuz tüm bu bilgi, birikim ve yetkinliklerimizi Las Vegas Üniversitesi ile paylaşmak arzusundayız” ifadelerine yer verdi.

Haber Merkezi