- Gündem
- 15.05.2025 00:56
Av sezonunun başlamasıyla birlikte vatandaşlar, balık tezgahlarına koştu, esnaf ise en bereketli zamanlarını yaşamaya başladı. Hem sağlık hem de lezzet açısından hangi ayda, hangi balığın tüketileceği de uzmanlara sorulanlar arasına girdi
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Kırmızı ve beyaz ete oranla daha fazla protein içeren balık, her mevsim sofralarda yerini buluyor ancak hem sağlık hem de lezzet açısından hangi ayda, hangi balığı tüketmek gerekiyor? Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Zülal Yalçın, yılın son 4 ayını ele alarak, aylara göre bulunabilecek balıkları sıraladı, balığın besin değeri hakkında bilgi verdi. Enerji değerlerinin balığın bileşimindeki yağ miktarına göre değiştiğini kaydeden Yalçın, öncelikle şunları aktardı: “Yağlı balıkların enerji değeri yağsız balıklara oranla daha yüksektir. Balık, protein açısından son derece zengindir. 100 gram yağlı balık yaklaşık 20 gram, yağsız balık ise 10 gram protein içerir. Vücudumuz, içerdiği iyi kaliteli proteinin, yüzde 93’ünden faydalanır. Bu oran kırmızı etlerde ve diğer beyaz etlerde daha düşüktür. Balıkların yağında doymamış yağ asitleri diğer hayvan yağlarından daha fazladır. Kılçıkları ile birlikte yenildiğinde iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Ayrıca A, B1, B2 ve D vitaminleri ile fosfor, çinko, iyot mineralleri açısından da zengin kaynakların başında gelir. Orta yağlı 100 gram balık yaklaşık 150 kalori içerir. Balık yağında bulunan n–3 yağ asitlerinin sağlık açısından önemli etkileri yapılan çalışmalarla bildirilmektedir.”
YILIN SON 4 AYI İÇİN ÖNERİLER
Kırmızı et yerine balığı daha sık tüketen toplumlarda koroner kalp hastalığının daha az görüldüğünü hatırlatan Yalçın, “Balık tüketimi ayrıca hiper tansiyon, alzaimer, romatoidartrit gibi hastalıklara da çok iyi gelir” dedi. Yılın son 4 ayında tüketilmesi önerilen balık çeşitlerini sıralayan Yalçın, Eylül ayında kılıç ve sardalya balıklarının lezzetli olabileceğini söyledi. Yalçın, “Palamut balığı daha fazla büyüyor ve daha değişik lezzetlerle tüketilebilir. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbunya, çinekop, çipura, kılıç ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır. Ekim balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Pisi balığı özellikle bu ay en güzel zamanındadır. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamudun en lezzetli zamanıdır” şeklinde konuştu.
Yalçın, son olarak, “Kasım'da lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir. Kasım ve aralık lüferin en lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır. Aralık ayında uskumru, lüfer, palamut ve torik yağlanır ve bu nedenle de kızartmadan buğulamaya her türlü yemeği lezzetle yapılır. Tekir bolca avlanır ve hamsinin de tam lezzetli olduğu zamandır” bilgisini paylaştı.