Vatandaşlık hakları genişletilsin

Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi, Suriyelilere vatandaşlık hakkı tanınmasını olumlu bulduklarını, hakların genişletilmesi gerektiğini dile getirdi


  • Oluşturulma Tarihi : 11.07.2016 08:21
  • Güncelleme Tarihi : 11.07.2016 08:21
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Vatandaşlık hakları genişletilsin

EMİRCAN IŞILDAK – ÖZEL HABER

Türkiye’deki Suriyelilere vatandaşlık verilmesi düşüncesi, ülke gündeminin ilk sıralarındaki yerini koruyor.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı için birtakım şartların ve kıstasların aranacağı ve ilk etapta yaklaşık 40 bine yakın Suriyelinin vatandaşlık hakkına sahip olacağı tasarıyı, Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi yorumladı. Hüsünbeyi, vatandaşlık hakkının sağlanması düşüncesine sıcak baktıklarını ifade ederek, “Türkiye mültecilik hakkını hiçbir ülke vatandaşı ayırt etmeden vermelidir. Unutmamalıdır ki onlar sadece rakam değil, insandırlar” değerlendirmesinde bulundu.

ONLAR İÇİN HER ŞEY GEÇİCİ

Hüsünbeyi, Türkiye’deki Suriyelilerin önemli haklardan yoksun olduklarını belirtti. Suriyelilerin ölümü göze alarak Avrupa’ya gittiklerini söyleyen Hüsünbeyi, “Türkiye'de hak konusunda vatandaşlık hakları ile mültecilerin sahip oldukları haklar konusunda uçurumlar vardır. Üstelik Türkiye coğrafi çekinceyi koruyarak Avrupa dışından gelenlere mülteci hakkı vermeyen bir iki ülkeden biridir. Bunun için AB üyeliğini de şart koşmaktadır. Suriyeliler ise Geçici Koruma Yönetmeliği’ne bağlı olarak ülkemizde yaşamaya gayret ediyorlar. Onlar için her şey geçici konumdadır. Geçici barınma merkezi ve geçici eğitim merkezini buna örnek gösterebiliriz. Bu yüzden insanlar ölümü göze alarak Avrupa'ya gitmektedirler” dedi.

VATANDAŞLIK HAKKI GENİŞLETİLMELİ

Vatandaşlık hakkının tanınmasının olumlu olduğunu, hatta bu hakkın genişletilmesi gerektiğini belirten Hüsünbeyi, “Vatandaşlık hakkının tanınmasını olumlu buluyorum. Ancak bunun yanı sıra uzun süreli bir yaşamdan dolayı artık düzenini bu ülkede kurmak isteyenlere de vatandaşlık hakkı tanınmalıdır diye düşünüyorum. Bu durum Suriyelilerle de sınırlı olmamalıdır. Bu insanlara destekleyici, entegrasyonlarını hedefleyen çalışmalar yapılmalıdır. Daha önemlisi de Türkiye, mültecilik hakkını hiçbir ülke vatandaşı ayırt etmeden vermelidir. Unutmamalıdır ki onlar sadece rakam değil, istatistik değil insandırlar. Her insan hangi coğrafyada olursa olsun onuruyla yaşamak hakkına sahiptir” değerlendirmesinde bulundu.

AYRILIK GİDERİLMELİ

Hüsünbeyi ayrıca, “21 Haziran’da Dünya Mülteciler Günü nedeniyle düzenlediğimiz ve mülteci şairlerin de katıldığı, ‘Şiirlerimiz mülteciler ve barış için’ etkinliğinde Suriyeli şairler daha çok vatan özlemini anlatan şiirler okudular. Çoğu Suriyeli ağlıyordu, zaten konuştuklarımızın önemli bir kısmı da koşullar düzeldiğinde ülkelerine dönmek istediklerini söylüyorlardı. Ayrıca 1921 yılında imzalanan Ankara Anlaşması’yla da Türkiye ve Suriye sınırı bir cetvel gibi çizilmiş, yakın akrabalar sınırın her iki tarafında kalmışlar, onlar artık yabancı olmuşlardır. Bu yüzden bu ayrılık giderilmelidir” yorumunu yaptı.

OY YORUMU

Çok tartışılan Suriyelilerin oy kullanma işlemine de değinen Hüsünbeyi, “Her ne kadar konuya ilkesel yaklaşımı savunsam da, oy konusu çok dile geldiği için yorum yapmak istiyorum. Kim onların haklarını daha iyi savunursa, herhalde oylar oraya doğru gidecektir diye düşünüyorum. Bunun benzer örnekleri tüm dünyada var. Dolayısıyla bizim ülkemizde de böyle olacaktır” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi