Yeni yıla zamla gireceğiz

İZSU’da alınan karara göre yeni yıldan itibaren İzmir’de su tarifesine yüzde 10 zam yapılmasını eleştiren AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, “Ne hizmet verdiniz de zam yapıyorsunuz? Zam değil tasarruf yapın” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 29.11.2017 07:19
  • Güncelleme Tarihi : 29.11.2017 07:19
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Yeni yıla zamla gireceğiz

E. ÇAĞLA GENİŞ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun başkanlığında toplanan İZSU Genel Kurulu’nda 2018 Mali Yılı Bütçesi ve Performans Programı görüşüldü. 2 milyar 276 milyon 209 bin liralık bütçe, AK Parti’nin ret oylarına karşılık oy çokluğuyla onaylandı. Bütçe kapsamında 1 Ocak 2018’den itibaren su tarifesine yüzde 10 zam uygulanacak. Buna göre, konutlarda 0-20 metreküp arası 4 TL 16 kuruş olan suyun metreküpü 4 TL 58 kuruşa, 21 metreküp ve üzeri harcamada 9 TL 28 kuruş olan suyun metreküpü 10 TL 21 kuruş olacak. Konut dışı tüketim 9 TL 57 kuruştan 10 TL 53 kuruşa yükselecek.

DOĞAN’DAN BÜTÇE ELEŞTİRİSİ

Oturumun dilek ve temenniler kısmında söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, İZSU’nun 2018 yılı performans ve mali bütçesini sert bir dille eleştirdi. 1994 ve 2017 yıllarına ait gazete kupürlerini göstererek 24 yıl önce elinde bidon ile tankerler önünde su bekleyen İzmirlilerin, hizmet eksikliğinden dolayı hala tankerler önünde su beklediğini dile getiren Doğan, “İki resim arasında 24 yıl var. Ama aradan geçen 24 yıla karşın bu kentte hiçbir şey değişmemiş. 24 yıl önce elinde tankerle su kuyruğunda bekleyen İzmirli 2017’de de aynı su kuyruğunda bekledi. Avrupa’nın ve dünyanın birçok kenti, denizden su arıtıp dağıtmaya başlamışken hatta sizin de böyle vaadiniz vardı ama şimdi susuzluğu ve çileye dönen su kuyruklarını konuşuyoruz” dedi.

“SU AKIYOR İZSU BAKIYOR”

İzmir’de 2017 yılı içerisinde suya yapılan toplam zammın yüzde 25’e ulaştığını kaydeden Doğan, “Ne hizmet verdiniz de zam yapıyorsunuz? Son zam ile birlikte İzmir’de son bir yılda suya yüzde 25 zam yapılmış oluyor. İstanbul’un zam oranı 39 kuruş. Balıkesir yüzde 25 indirim, İstanbul yüzde 5 indirim yaptı, Ankara, Eskişehir ve yanı başımızdaki Manisa’da ise zam yok. Çanakkale’de 5 yıldır suya zam yapılmıyor. İzmir sadece zamda değil su kaçaklarında da şampiyonluğa oynuyor. İzmir’de su kayıp oranı yüzde 30,5. Su akıyor, İZSU bakıyor. Zam değil tasarruf yapın. Kurumun artan giderlerini frenleyin. Tasarruf demişken, ‘Suyumuz A kalite, musluk suyunu rahatlıkla içebilirsiniz’ demiştiniz. Bari hizmet binalarında kullandığınız suyu İZSU’nun Bornova’da açtığı şişeleme tesisinden getirin ve zararı en aza indirin. Koca tesiste binlerce su rafta bekliyor, en azından İZSU’nun kendine bir hayrı dokunmuş olur” ifadelerini kullandı.

AK PARTİ RET OYU VERDİ

2018 yılı İZSU bütçesi için ret oyu vereceklerini açıklayan Doğan, son olarak şunları söyledi: “Kavaklıdere Arıtma Tesisi için harcanacak 2 milyon 500 bin TL bütçe nedir? Biten tesise hala yapım parası mı ödüyoruz? Yüzülebilir Körfez Projesi için 85 milyon TL bir harcama kalemi öngörülmüş. İki yıl boyunca izin diye kıyameti kopardınız ama aradan geçen bunca zamana rağmen bir çivi bile çakılmadı. Yoksa İZSU’da bu projeye harcayacak para mı kalmadı? İZSU kentteki durumun ciddiyetini kavrayamamış; 3 adet tanker alımına üzülsek mi, sevinsek mi bilemedik? Hizmetten çok zam anlayışına son vermenizi diliyoruz. İZSU başarısız bir yönetim sergilemektedir. Yönetim kurulu başkanı olarak, bu kurumu yönetemediğiniz ortadadır. Bu gerekçe ile ret oyu kullanacağız.”

GÜVENLİK GİDERLERİ TARTIŞMA YARATTI

Doğan’ın ardından söz alan AK Partili Meclis Üyesi İmet Tunç’un, bütçedeki özel güvenlik ödeneğiyle ilgili sözleri mecliste tansiyonu yükseltti. 90 milyon 200 bin TL ödeneğin ilçe belediye bütçelerinden yüksek olduğunu belirten Tunç, bu ihaleyle ilgili İZSU karşısındaki kahvehanelerde dedikodular olduğunu söyledi. Bunun üzerine Kocaoğlu, “İZSU’nun güvenlik ihaleleri arka taraftaki kahvehanede mi yapılıyor demek istiyorsun? Belgen olmadan, duyum, dedikodu bilmem ne ile konuşarak kimseyi zan altında bırakamazsın. Büyük lokma yutacaksın büyük laf etmeyeceksin. İZSU’da güvenlik elemanlarıyla ilgili konuşuyorsun. Duyduğun bir şey varsa gelir söylersin, araştırırız. Söylediğin laf nereye gitti? Abim, kardeşim… Bu kurumu kirletemezsiniz. Bu kurum tescilli namusludur” ifadelerini kullandı.

“KANUNUN EMRETTİĞİ ŞEKİLDE”

Kanunlara göre maliyetleri hesapladıktan sonra yüzde 10 karla su metreküp tarifelerinin belirlendiğini belirten Kocaoğlu, şöyle devam etti: “İzmir’de günde kişi başına 69 litre su arıtılıyor. İstanbul’da 34 litre. İzmir Büyükşehir Belediyesi, maliyetleri hesaplayacak zammını yapacaktır. İstanbul her ay enflasyona göre zam yaptığına göre 2017 yılında yüzde 13 zam yapmıştır. Biz daha hiç zam yapmadık. Rakamı maliyeti hesaplarım, bütçemi yaparım, yüzde on karımı koyarım ve su fiyatını belirlerim. Kanun emrettiği şekilde… 2018 yılının ülkemiz açısından zor geçeceği de bir realitedir, bu ülkede kimsenin burnunun kanamasını istemeyiz. Biran evvel memleketin selamete çıkmasını isteriz başta dış politika ve ekonomide.”

PROJE ASKIYA ALINDI

Yüzülebilir Körfez Projesi’ne ayrılan bütçeye ilişkin eleştirilere yanıt veren Kocaoğlu, Büyük Körfez Projesi’ni Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın İzmir Körfez Geçişi Projesi’yle çakışması nedeniyle askıya aldıklarını açıkladı. Kocaoğlu, “Niyetimiz proje bittikten sonra toplu bir şekilde ihaleye çıkmaktı. Yalnız bizim projemizle Körfez Geçişi Projesi çakıştı. Görüldü ki İzmir Büyükşehir Belediyesi 1,5 milyar TL para harcayarak 13,5 km uzunluğunda, 22 metre genişlikte ve 8 metre derinlikte sirkülasyon kanalı açtığında körfez suyu sirkülasyonu yüzde 40 artacak. Ancak, ÇED raporuna göre tüp geçit yapılırsa sirkülasyondaki iyileşme oranı yüzde 10’a düşüyor. Tüp geçit ÇED’inde tekrar bir çalışma yapılıyor. Sirkülasyonu yeniden yüzde 40’a çıkarmak için 17 milyon metreküplük deniz dibinde tarama yapılması gerektiği ortaya konuyor. Biz işimizi askıya aldık. Boşa kürek sallayacak halimiz yok. Biz alacağımız makinalarla iyileştirmeye devam edeceğiz. Ne zaman ki tüp geçit ihaleye çıkar, iyileştirme için 17 milyon metreküplük tarama da ihaleye çıkar o zaman İzmir Büyükşehir Belediyesi 13,5 km’lik sirkülasyon kanalının ihalesine çıkacaktır” dedi.

YOL HARİTASI HAZIR

Öte yandan Genel Kurul’da küresel iklim değişikliğine karşı kenti hazırlamak ve muhtemel su sıkıntısına karşı yeni yol haritası oluşturmak için hazırlanan İzmir İçme Suyu Projesi Master Planı’na ilişkin bir sunum yapıldı. Plan kapsamında 2050 yılında İzmir nüfusunun 8 milyon 177 bin 565 kişi, su ihtiyacının ise 856, 58 milyon metreküp olacağı belirtildi. Başkan Kocaoğlu, uzun zamandır hazırlıkları yapılan master planının çalışmalarının tamamlandığını dile getirerek, “Bu yol haritası ile yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Haber Merkezi