Yerel tohumlar için gen bankaları

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen  “Perşembe Seminerleri” kapsamında, “Yerel Tohumlar ve Önemi” konulu konferans gerçekleştirildi


  • Oluşturulma Tarihi : 02.12.2017 07:33
  • Güncelleme Tarihi : 02.12.2017 07:33
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Yerel tohumlar için gen bankaları haberinin görseli

Konferansı Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Muzaffer Tosun verdi. Sunumuna, ‘Yerel bitkiler nedir?’ sorusuna cevap vererek başlayan Prof.Dr. Muzaffer Tosun, yerel bitkilerin çeşitlerinden ve bitkilerin doğal seleksiyonundanbahsederek, günümüzdeki ıslah çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yerel tohum ile üretilen bitkilerin özelliklerinden bahseden Prof.Dr. Muzaffer Tosun, “Yerel çeşitler koku ve tat gibi özellikleri bakımından tercih edilebilirler. Ancak yerel çeşitlerin; raf ömürleri, taşımaya uygunlukları ve geniş bir üretim periyoduna uyumlu olmamaları nedeniyle büyük ölçeklerde üretilmeleri de söz konusu olamamaktadır” dedi.

YETERLİ DEĞİL

Önemli genlerin kaybolmaması için bulundukları alanlarda yetiştirilerek muhafaza edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof.Dr. Muzaffer Tosun, “Dünya Gıda Örgütü, tarafından desteklenen gen bankaları her ülkede kurulmakta ve ülkelerin yerel çeşitlerinin tohumları toplanarak burada muhafaza edilmektedir. Aynı zamanda gen bankalarında toplanan yerel çeşitlerin karakterizasyonu yapılarak; materyal transfer anlaşmaları ile Türkiye ve dünyadaki kamu bitki ıslahçılarının kullanımına sunulmaktadır. Yerel tohumların sadece gen bankalarında muhafaza edilmesi yeterli değildir. Bu çeşitlerin adaptasyon gösterdikleri alanlarda üretilmeleri de gerekmektedir” diye konuştu. Tohum takas şenliklerinin yerel tohum hakkında toplumsal bilincin oluşması açısından önemli olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Muzaffer Tosun, etkinliğin sonunda dinleyicilerin sorularını cevapladı. (Ege Ajans)