AVM’deki oyun alanında ağır yaralanan Hüseyin’in ailesi davacı oldu
İzmir'in Gaziemir ilçesindeki bir alışveriş merkezinde yaşanan olay, ağır yaralanmayla sonuçlandı
Hüseyin Çınar Osmay, henüz 14 yaşındayken AVM içindeki çocuk oyun alanında oynarken, örümcek ağı şeklinde halatlarla oluşturulmuş yapının boşluklarından düşerek her iki ayağından ağır şekilde yaralandı. Bu kaza sonucunda Osmay'ın böbreklerinden biri yüzde 80 oranında çalışamaz hale geldi.
Ailesi, olayda ihmali bulunduğu gerekçesiyle alışveriş merkezi yönetimine karşı maddi ve manevi tazminat davası açtı. Mahkeme tarafından görevlendirilen üç kişilik bilirkişi heyeti, hazırladığı raporda AVM yönetimini olayda asli kusurlu bulurken, çocuğun ve annesinin herhangi bir kusurunun olmadığını belirtti.
Olay, 16 Haziran 2021 tarihinde Beyazevler Mahallesi’ndeki bir AVM'de meydana geldi. O sırada 14 yaşında olan Hüseyin Çınar Osmay, yaklaşık 2,5 metre yükseklikteki çocuk oyun alanında oynarken, halatların arasındaki boşluğa düşerek yaralandı. Güvenlik kameralarına da yansıyan olayın ardından Osmay, önce Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi’ne, ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi. Burada bir hafta boyunca solunum cihazına bağlı kalan Osmay’ın böbreklerinden biri ciddi şekilde hasar gördü.
Yaklaşık 10 gün bilinci kapalı kalan genç, 2 aylık tedavi sürecinin ardından taburcu edildi. Ancak yapılan değerlendirmelerde böbreklerinden birinin artık yüzde 80 oranında işlevini yitirdiği belirlendi.
Anne Sevim Pircioğlu (36), olayın ardından AVM yönetimi hakkında İzmir 5. Tüketici Mahkemesi’nde dava açtı. İhmalle suçlanan AVM yetkilileri, 2024 yılının Eylül ayında yargı süreciyle karşı karşıya kaldı.
"EBEVEYN BELİRLİ BİR RİSKİ GÖZE ALMAK DURUMUNDA"
AVM yetkililerinin savunmasında, "Davacı alışveriş merkezinin doğu girişi önündeki çocuk oyun park alanındaki herkese açık örümcek ağı (birbirine bağlanmış halatlardan oluşturulmuş) oyun alanında yürürken düştüğünü ve bunun neticesinde maddi ve manevi tazminat talebinde bulunmaktadır. Ancak hemen belirtmemiz gerekir ki çocuk oyun alanları standartlarına uygun olarak kurulan oyun alanının diğer alışveriş merkezlerindeki, park ve bahçelerdeki oyun alanlarından bir farkı bulunmamaktadır. Oyun alanı uluslararası standartlarda yapılmıştır. Burada oyun oynarken belirli bir efor sarf eden çocuk veya gençlerin her zaman için az da olsa bir yaralanma riski bulunmaktadır. Bu durum bahsedildiği üzere benzer bütün oyunlarda da geçerlidir. Yani buraya çocuğunun veya genç evladının çıkıp oynamasına müsaade eden ebeveyn az da olsa belirli bir riski göze almak durumundadır. Bu riskle birlikte çocuk veya genç heyecan duymakta, eğlenmekte hem de fiziksel becerilerini geliştirmektedir. Tüm park, bahçe ve alışveriş merkezlerindeki oyun alanlarının temel mantığı bu şekildedir" denildi.
"KUSURU BULUNMADIĞI KANAATİNE VARILMIŞTIR"
Mahkeme ise dosyayı bilirkişiyle gönderdi. 3 kişiden oluşan bilirkişi heyeti, incelemeleri tamamlayıp raporunu hazırladı. Olayla ilgili mevzuat ve bilgiler dahilinde gerçekleştirilen değerlendire göre; iş yerleri veya yaşam alanlarında kullanılan tüm ekipman veya cihazların talimatları o ekipman veya cihazın yakınında asılı olmalı ve yeterli uyarılarla yazılı veya görsel olarak asılı olmalıdır. İşverenler, iş yerleri veya hizmet verdikleri alanlardaki tüm tehlikelere karşı önlemleri almakla yükümlüdür. Çocuğun epilepsi hastalığının bu kazanın oluşması veya şiddetiyle bir ilgisi yoktur. Bu alanda herhangi tam sağlıklı başka bir çocuk da aynı şekilde bu kazayı geçirebilirdi. Kaza yaşanmış olmasına rağmen halen oyun parkındaki ağlar sıklaştırılmamış veya talimatlara, kazanın benzeri olmaması için ek maddeler konmamıştır. Bilirkişi heyeti bu tespitlerden sonra, 'Şirketin olayın meydana gelmesinde asli kusurlu olduğu, çocuk ve annesinin olayın meydana gelmesinde kusuru bulunmadığı kanaatine varılmıştır' tespitinde bulundu.
"ZORLU GÜNLER GEÇİRDİK"
Hüseyin Çınar Osmay'ın annesi Sevim Pircioğlu, "Oğlum halatların üzerinde yürürken ayağı kayıyor. Halatlar nedeniyle hayalarına aldığı darbe nedeniyle böbreği zarar gördü. Hastaneye götürdük. İç kanama olduğu tespit edildi. Zorlu günler geçirdik. Başta iç kanamayı durduramadılar. İçinde 12 litre kan birikimi oldu. Akciğerlerine kadar kapattı. Günde 3 kez kan verildi. 4 ameliyat geçirdi. 64 gün hastanede kaldık. Çok acı bir şey. İnsanın evladı, hiçbir şeye benzemiyor. Çok güzel eğitim ve spor yaşamı vardı. Atletizmle ve yüzücülükle ilgileniyordu. Avrupa'da şampiyonlukları vardı. Hepsi bitti. Sol böbreğin başta yüzde 100 işlevsizdi. Yüzde 20'sini canlandırdılar" dedi.
Oyun parkında olası kazalara karşı önlem alınmadığını öne süren Pircioğlu, "Hiçbir sağlık ekibi yoktu, görevli yoktu. Hiçbir uyarı levhası yoktu. Hastaneye gittiğimizde o oyun parkından birçok çocuğun yaralanma şikayetiyle başvurduğu söylendi. Çocuk oyun parkı. Böyle bir olay aklıma gelmezdi. Önlem alınsın. Başka bir evladın ve ailenin canı acımasın. Eğitim hayatı olumsuz etkilendi. Başka kimsenin başına gelmesin" diye konuştu.
"KUSUR SİZDEDİR ANLAYIŞI BİZİ ÜZÜYOR"
Mağdur ailenin avukatı Halil İbrahim Karaağaç, "Dava sürüyor. Adli Tıp raporuyla müvekkilimin yüzde 14 civarında iş göremezlik raporu var. Bilirkişiler tarafların kusur açısından kazayı inceledi. Hem AVM işletmecisini hem de işletme sahibini yüzde 100 kusurlu buldu. Orada halen birçok kazanın olduğunu öğrendik. Başka canlar yanmasın diye mücadele ediyoruz. Yargının da doğru kararı vereceğini düşünüyorum. Gerekli tedbirler alınır kanaatindeyim. O oyuncak çok tehlikeli. Çocuklar halatın üzerinde oynuyor. Halatların genişliği, çok ciddi şekilde çocukların ayağının kayıp düşmesine olanak verecek şekilde. Bizi endişelendiren bu. İşletmenin biz standartları sağladık kusur sizdedir anlayışı bizi üzüyor. Biz çocuklar sakat kalsın istemiyoruz. Müvekkilimin oğlu okulunu değiştirmek sorunda kaldı, ciddi sakatlıklar geçirdi" dedi.