Sayfa Yükleniyor...
Aliağa’da gemi söküm faaliyeti gerçekleştiren firmaların faaliyet alanı artışı için sundukları proje hakkında bakanlık ÇED sürecinin başladığını duyurdu.
İzmir’in Aliağa İlçesinde gemi söküm ve geri dönüşün faaliyetinde bulunan firmalardan oluşan Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nin faaliyet alanını arttırmak üzere sunduğu projeyi inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, proje hakkında Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin başladığını duyurdu.
Toplam 22 firmadan oluşan derneğin üyeleri ömrünü tamamlayan gemileri söküm izni alarak geri dönüşüme sokma faaliyetini yürütürken; 1976 yılından bu yana yürütülen faaliyetlerini daha geniş bir alanda yapabilmek adına hazırladıkları projeyi bakanlığa sundular.
Bakanlığa sunulan proje dosyasına göre kıyı çizgisinde deniz akıntısıyla dolana rüsübat alanlarını kullanmayı hedefleyen dernek üyeleri bu proje için toplam 70 milyon 995 bin 840,33 Türk Lirası bedel ödeyecek. Atatürk Mahallesi, Arapçiftliği Mevkii’nde gerçekleştirilmesi planlanan Gemi Söküm Ve Gemi Geri Dönüşümü Faaliyeti Alan Artışı Projesi ile kıyı kenar çizgisinin deniz tarafındaki alanların kullanımı ile alan artışı planlanırken; yeni alanda atıkla kontamine olmamış metal atıklar halat ve benzeri sabit olmayan donanımlar ile tesis araç parkının geçici olarak bekletildiği alanlar olarak kullanılacak.
Yapılacak faaliyet alanı artışı ile tesislerin kapasitesinde ve makine ekipmanlarında bir değişiklik olmayacağı belirtilirken; söz konusu proje hakkında bakanlığın açıklaması ise şu şekilde:
“İZMİR İl ALİAĞA, ilce Atatürk Mahallesi, Arapçiftliği Mevkii (K17-B3; 58,85 Ha) mevkiinde Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği tarafından yapılması planlanan Gemi Söküm Ve Gemi Geri Dönüşümü Faaliyeti Alan Artışı projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 8. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve başvurunun ÇED Genel Formatına uygun hazırlandığı anlaşılmış olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlatılmıştır. Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar, süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler İZMİR Valiliğine (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına gönderilebilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.”
Haber Merkezi