İşçiye şok! Büyükşehir şirketinde toplu kıyım hazırlığı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 5 Haziran’da bin 30 işçinin işten çıkarılması için SGK’ya bildirimde bulundu. İşçilerin bini Belediye-İş Sendikası bünyesinde olurken, 30’uda DİSK’e bağlı İZTEK işçilerinin olacağı iddia edildi


  • Oluşturulma Tarihi : 21.05.2025 12:04
  • Güncelleme Tarihi : 21.05.2025 12:04
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İşçiye şok! Büyükşehir şirketinde toplu kıyım hazırlığı haberinin görseli

SEMİ TEKTAŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı iştirakler olan İZDOĞA, İZBETON, İZULAŞ ve İZTEK’te toplam bin 30 işçinin işten çıkarılacağı iddia edildi. SGK’ya yapılan bildirimde; 800 kişinin İZDOĞA, 100 kişinin İZBETON, 100 kişinin İZULAŞ ve 30 kişinin ise İZTEK bünyesinden çıkarılacağı belirtildi. Özellikle İZDOĞA’da örgütlü olan Belediye-İş Sendikası 2 Nolu Şube’ye, 800 işçinin işine son verileceği 5 Mayıs tarihinde bildirildi.

SENDİKADAN BELEDİYEYE NOTERLİ YANIT

SGK bildirimlerinin ardından Belediye-İş Sendikası, noter aracılığıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yazılı itirazda bulundu. Yazıda, işten çıkarmaların çalışma hakkı ve özgürlüklerine aykırı olduğu belirtilirken, bu toplu işten çıkarmaların Toplu İş Sözleşmesi hükümlerine de uymadığı vurgulandı.

BAŞKAN TUGAY AÇIKLAMIŞTI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Genel-İş Sendikası ile devam eden ve 22 bin işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri kapsamında yaptığı açıklamada, personel azaltımına gidileceğini duyurdu. Tugay açıklamasında, “Çalışanlar arasındaki ihtiyaç fazlasını azaltmaya çalıştığımız doğru. Ancak bu bir toplu işten çıkarma değil. Performans ve ihtiyaç doğrultusunda kadrolar düzenleniyor. Ben de personel sayısını artırmak yerine azaltma yönünde ilerleyeceğim” dedi.

İŞÇİLER ENDİŞELİ: GÖZLER BAYRAM ÖNCESİNE ÇEVRİLDİ

Bu açıklamaların ardından özellikle İZDOĞA A.Ş. bünyesinde çalışan personel arasında büyük bir işten çıkarılma endişesi oluştu. Fazla personelin birim müdürleri tarafından belirleneceği ve ilk olarak son dönemde işe giren çalışanların etkilenebileceği ifade ediliyor. Toplu işten çıkarmaların bayramdan hemen önce, 5 Haziran tarihinde yapılması bekleniyor.

BİRİNCİ YIL İÇİN YÜZDE 67,7 ZAM

Başkan Tugay, selefi Tunç Soyer’in seçimden sadece beş gün önce İZDOĞA A.Ş. bünyesinde Belediye-İş 2 Nolu Şube ile imzaladığı toplu iş sözleşmesini mahkemeye taşımıştı. Ancak mahkeme, sözleşmenin iptali talebini reddetti. 6 bin işçiyi ilgilendiren sözleşmeye göre; birinci yıl için yüzde 67,07 oranında zam yapılmasına, ikinci yıl ise yıllık enflasyon oranı artı üç puan refah payı uygulanmasına karar verilmişti.

NOTER BELGESİNE ULAŞTIK

Belediye-İş Sendikası’nın Büyükşehir’e çektiği noter ise şu şekilde;

İlgi: İZBETON İzmir Büyükşehir Belediyesi Beton ve Asfalt Enerji Ürt. ve Dağ. Tes. Su Kanalizasyon Tic. ve San. A.Ş. İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nün 07.05.2025 tarih, 23092063-900.99-857 sayılı, toplu işten çıkarma bildirimi konulu yazısı,

1- İlgi yazıda belirtilen ve Müdürlüğünüzce yapılmak istenen toplu işçi çıkarma işlemi birçok yönden Anayasamıza, Yasa hükümlerine, Toplu İş Sözleşmesi hükümlerine aykırıdır.

Bilindiği üzere Anayasamızın, “Çalışma ve sözleşme hürriyeti” başlıklı 48. maddesi; “Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir...”

“Çalışma hakkı ve ödevi” başlıklı 49. maddesi, “Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir.” hükümlerini içermektedir.

Bir Kamu Kurumu olan İzmir Büyükşehir Belediyesinin şirketi olan, mahalli müşterek Belediye Hizmetlerini yerine getiren İZBETON A.Ş.’de ilgi yazıda belirtildiği şekilde toplu işten çıkarma yapılması kaynağını Anayasamızdan alan çalışma hak ve özgürlüğüne açıkça aykırıdır.

2- Bilindiği üzere İZBETON A.Ş., Bir Kamu Kurumu olan İzmir Büyükşehir Belediyesine ait, kamu hizmeti veren bir Belediye şirketidir.

Bu kamusal özellik gereği Halk sağlığını, refahını, huzurunu güvenliğini doğrudan ilgilendiren ve devamlılık arz eden, belediye hizmetlerini yürütmektedir.

Yapılan hizmetin kamu kurumu hizmeti olup bu özellikleri gereği İZBETON A.Ş.’nin işçi çıkarması da yukarıda belirtilen anayasal hak ve özgürlüklerin yanında kamu hizmetinin devamlılığını ve sürekliliğini de olumsuz yönde etkileyecektir.

3- İşyerinde geçerli, 6356 Sayılı Yasa hükümlerine göre akdedilmiş Toplu İş Sözleşmesi yürürlüktedir.

Toplu İş Sözleşmesinin tamamı ve dolayısı ile tüm parasal hükümleri tarafların özgür iradeleri ile toplu pazarlık ve görüşmeler sonunda, Ülkemizin ekonomik koşulları da dikkate alınarak birlikte belirlenmiştir.

Yasa hükümleri doğrultusunda, tarafların katılımı ve özgür iradeleri ile belirlenmiş parasal hükümlere, bu aşamada ekonomik gerekçelerle itiraz edilmesi, işçilerin işinden, ekmeğinden edilmeye çalışılması telafisi imkânsız haksızlıklara ve mağduriyetlere sebep olacaktır.

Üstelik Ülkemizin içinde bulunduğu ağır ekonomik koşulların, yüksek enflasyon oranlarının en çok çalışan kesimi, işçileri olumsuz etkilediği ortadadır. Bu gerçek işçilerin parasal haklarının değil, reel satın alma gücünün azaldığını açıkça ortaya koymaktadır.

Bu ekonomik koşullarda işçilerin günlük geçimlerini bile güçlükle karşıladıkları bir ortamda, sadece ekonomik gerekçelerle beşeri kaynakları olan işçilerin işten çıkarılmak istenmesi, haksızlıkların ve emekçi işçilerin eşit koşullarda birlikte çalışarak, ailece hakkını alma inancına gölge düşürecektir.

4- Açıklanan nedenlerle, yapılmak istenen bu hatalı, Yasa hükümlerine aykırı işlem ve uygulamadan vazgeçilmesini, emekçilerimizin ve ailelerinin mağduriyetine sebep olunmamasını talep etmekteyiz

 

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ